Elismerés

2024.03.01. 14:18

Újabb nemzetközi elismerést kapott Debrecen! Mutatjuk, mivel érdemelte ki

Újabb független nemzetközi, szakmai elismerést kapott Hajdú-Bihar vármegyeszékhelye. Immár ötödik alkalommal került a legjobb tízbe Debrecen a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó fDi magazinjának ranglistáján.

Bekecs Sándor

Ötödik alkalommal került a legjobb tízbe Debrecen a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó fDi magazinjának ranglistáján

Forrás: Molnár Péter

Az elmúlt években szinte már hozzászokhattunk ahhoz, nem telik el úgy hónap Debrecenben, hogy ne jelentsenek be valamilyen gazdasághoz kapcsolódó fejlesztést, beruházást. A városvezetőség tíz évvel ezelőtt hirdette meg azt a programját, mely szerint gazdaságalapú városfejlesztést indítanak el. Ennek eredménye, hogy 2015 óta több mint 12 milliárd eurónyi működőtőke érkezett a városba, s az újonnan létrejövő munkahelyek száma már meghaladja a 18 ezret. 

A számokban kifejezett sikerek mellé pedig felsorakozik a szakma elismerése is: immár ötödik alkalommal került a legjobb tízbe Debrecen a Financial Times nemzetközi tőkeáramlásokkal és befektetésekkel foglalkozó fDi magazinjának ranglistáján.

– Szisztematikusan építjük a város gazdaságát immár tíz éve azzal a céllal, hogy a debreceniek minél jobb életkörülményeket biztosítsunk, minél erősebb és gazdagabb legyen a város és a debreceni polgárok – mondta Papp László polgármester március 1-én, amikor arról számolt be, hogy Debrecen Közép-Kelet-Európa városai közül az egyetlen, amely zsinórban öt alkalommal került fel a Financial Times TOP 10-es listájára.

debrecen, papp lászló, fdi, elismerés, befektetés
Papp László arról számolt be, hogy Debrecen Közép-Kelet-Európa városai közül az egyetlen, amely zsinórban öt alkalommal került fel a Financial Times TOP 10-es listájára
Forrás: Molnár Péter

Jól mutatja Debrecen vonzerejét, sikerességét

Papp László felidézte, Debrecen 2018-ban nyerte el először a Financial Times fDi magazinjának elismerését, mellyel a cívisváros a legjobb tőkevonzó képességű település lett a kisvárosok kategóriájában. 

Most ismét elkészült a tízes lista, ahol az előkelő negyedik helyet foglaljuk el. Ahogy az elmúlt években több alkalommal, most is a TOP 5-be sikerült bekerülnünk. Ez is jól mutatja a város gazdasági vonzerejét, sikerességét, jövőképét

 – hangsúlyozta. A polgármester elmondta, a város gazdaságfejlesztésének fókusza a nagyipari beruházásokról áttevődik a kis- és középvállalkozásokra, ezen belül is főleg a szolgáltatói szektorra. Az EDC Debrecen is ennek megfelelően alakítja majd stratégiáját.

Csak három év kellett a nemzetközi elismeréshez

– Ez egy pozitív elismerés mind a város számára, mind pedig azon befektetőknek is, akik már itt vannak Debrecenben. Kiváló visszacsatolás, hogy jó irányba tartunk, az pedig különösen kiemelendő, hogy a 2015-ben indult gazdaságfejlesztési programnak már 2018-ban megérkeztek az első független, nemzetközi szakmai eredményei, s azt követően, immár öt éve a legjobbak között vagyunk – fogalmazott Pécskay Zoltán, az EDC ügyvezetője. Hozzátette, a magyar városok közül az elmúlt öt évben egyedül Miskolc került be a legjobb tízbe.

Minden évben, amikor megmérettetjük magunkat, minden alkalommal tudunk valamilyen plusz eredményt felmutatni. A tavalyi évben is több mint 1 milliárd eurónyi beruházást jelentettünk be, mellyel további 1200 új munkahely jön létre

 – jegyezte meg.

debrecen, papp lászló, fdi, elismerés, befektetés
Pécskay Zoltán, az EDC ügyvezetője a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokról is beszélt
Forrás: Molnár Péter

Az EDC ügyvezetője kiemelte, Debrecen a fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontokat erősítő fejlesztéseket is támogat: napelemparkokat létesít, szürkevíz-hálózatot építtet ki; karbonsemleges ipari park kialakításához geotermikus kutatással kapcsolatos tanulmányt készíttetett, s ilyen jellegű kutatást végeztet hamarosan. Az oktatási rendszert a gazdaság fejlődésével együtt fejleszti.

A kkv-szektort érintően dedikált fejlesztési programot indított a város. Ez egyrészt lehetőség a helyi vállalkozásoknak új piacokhoz jutni, s bekapcsolódni a nemzetközi beszállítói hálózatba. Az ide települő nagyvállalatok pedig helyben is találhatnak beszállítókat, szolgáltatókat

 – emelte ki Pécskay Zoltán.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában