Támogatás

2023.10.30. 07:00

Idén is jut tüzelő a rászorulóknak Hajdú-Biharban

Van olyan település, ahol már az ünnepek előtt kiviszik a szociális tűzifát.

Bekecs Sándor

Több településen is osztanak tűzifát a téli hónapokban

Forrás: MW-archív

Az elmúlt évekhez hasonlóan a Belügyminisztérium idén is meghirdette a szociális tüzelőanyag pályázatát összesen ötmilliárd forintos keretösszeggel. A felhívásra az ötezer főt meg nem haladó lakosságszámú önkormányzatok nyújthatták be kérelmeiket. Az eddigieknek megfelelően kemény- vagy lágylombos tűzifára vagy barnakőszénre lehetett pályázni.  

A rendszeres pályázók között van az alig 300 lakosú Folyás is. A vármegye harmadik legkisebb lélekszámú településének polgármestere, Magyar Sándor a Hajdú Online megkeresésére arról tájékoztatott: az idei pályázaton 34 erdei köbméter keménylombos tűzifa beszerzésére nyertek támogatást, melyből 31 családot tudnak majd támogatni. 

Ez háztartásonként kicsivel több, mint egy köbméter tüzelőt jelent. Igyekeztünk a szociális rendeletünkben a feltételeket úgy megszabni, hogy oda jusson el a fa, ahol erre valóban szükség van

– emelte ki. Hozzátette: jelenleg a kérelmek elbírálása zajlik, s bíznak benne, hogy még az ünnepek előtt ki tudják osztani a tüzelőt. A kiszállításról az önkormányzat ingyenesen gondoskodik.

A krízishelyzetbe kerülők számára pedig lehetőség van települési támogatásért folyamodni. Ez egy egyszeri, külön kérelem és elbírálás alapján odaítélt pénzbeli támogatás

– ismertette kérdésünkre az egyéb lehetőséget Magyar Sándor.  

Átlagosan egy köbméterrel tudnak hozzájárni a téli tüzelőhöz

– Pályáztunk és nyertünk a programon, körülbelül 15 millió forintból szerezhetünk be keménylombos tűzifát, mintegy 650 erdei köbmétert – tájékoztatott Váradi Jenő, Hajdúszovát polgármestere. A lakossági igényeket jelenleg is fogadják, a tűzifák kiszállítását pedig decemberben kezdik és február 15-ig juttatják el a jogosultaknak. Körülbelül 600 család téli tüzeléséhez járulnak hozzá.

Nyírábrány kicsivel több mint 300 erdei köbméter tűzifát nyert a belügyminisztériumi pályázaton. Nagy Lajos polgármester elmondta, decembertől már elkezdik a kiszállítást. Háztartásonként átlag 1 köbmétert tudnak most adni a rászoruló lakosoknak, de volt olyan év, amikor ennek a dupláját is.  

Barnakőszenet igényelhetnek a szerepiek

Szerep önkormányzata évek óta barnakőszénre pályázik, 2023-ban sem változtatott ezen a gyakorlaton. Összesen 667 mázsa tüzelő beszerzésére és kiosztására nyertek támogatást.

Az igényléseket november 17-ig adhatják le a lakosok. A feltételekről a polgármesteri hivatalban és a település honlapján tájékozódhatnak

 – ismertette Tóthné Verő Tünde polgármester. Körülbelül 250 családot tudnak támogatni, így háztartásonként 3-5 mázsa tüzelőt szállítanak ki várhatóan január első felében.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában