Falugyűlés

2023.05.10. 15:20

Az előző évek nehézségeit leküzdve él és dinamikusan fejlődik Földes

Közmeghallgatással egybekötött falugyűlést tartottak Földesen május 9-én, kedden.

Földes főtere is megújul, szebbé válik

Forrás: Péter Imre

A kedd este a szép számban megjelent helyi lakosok bizonyították, hogy az internet világában a lakossági vélemények megismerésének továbbra is fontos helyszíne a falugyűlés. A nagyközség lakói tájékoztatót hallgattak meg a település aktuális kérdéseiről, a folyamatban lévő és tervezett beruházásokról, így az ivóvízminőség-javító beruházásról. Fontos napirendje volt a falugyűlésnek a 2023. évi költségvetés lehetőségeiről, a képviselő-testület és a polgármesteri hivatal munkájáról szóló polgármesteri tájékoztató. 

A gyűlésen most első alkalommal az újonnan Földesre költözött lakosokat is köszöntötték. A falugyűlésen részt vett Bodó Sándor is, a térség országgyűlési képviselője.

Földes élhető település

– A közösségi portálokon zajló véleményközlések önmagukban nem oldják meg közös gondjainkat. Egy közösséget sem lehet irányítani, vezetni anélkül, hogy a választottak és a választók ne találkozzanak egymással – tájékoztatta a Haon-t Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester.

– Földes, az élhető település az előző évek nehézségeit leküzdve él, és dinamikusan fejlődik. Közel másfél milliárdos idei költségvetésünket bizottságaink és intézményvezetőink előkészítő közös munkáját követően két fordulóban fogadta el a képviselő-testületünk. 

Nem volt könnyű feladat, hiszen a falunk működésének feltételeit, számos beadott és megnyert pályázatunk megvalósítását kellett megterveznünk. A községháza és Kállai úti óvoda energetikai felújítása, öt belterületi út építése, a főtér fejlesztése, a belvízelvezető rendszer felújítása a TOP plusz pályázat segítségével 634 millió forintból valósulhat meg. 

Közel 2300 méternyi külterületi helyi közút épülhet meg a VP 6 pályázatunk keretében. Ivóvízminőség-javító programunk keretében vezetékhálózati munkák, két új víznyerő kút fúrása szerepel. Megjelent lakostársaink ezeket a fejlesztéseinket részletesen megismerhették, meghívott tervezőink vetített képes bemutatóiból, ismertetőiből. A jelenlévő lakostársak számos javaslatot és kérést fogalmaztak meg testületünknek. Az ÉRV-hez került ivóvíz szolgáltatás, a belvíz és belterületi úthálózat fejlesztési kérések mellett ismét felvetették a múlt évre ígért, de elhalasztott, a falu központjában áthaladó 4805 számú állami út felújításának sürgető szükségét – fogalmazott a polgármester.

– Igen színes volt közösségi életünk is a múlt évben. A családok településünk építő kövei. Önkormányzatunk nagy figyelmet fordított a gyermekek és rászorulók támogatására. Tanévkezdési támogatásban részesítettünk 242 személyt. Szociális tüzelőanyag támogatást 174 családnak biztosítottunk. 

Örömünkre, egyre többen választják lakóhelyül Földest. Az új lakóinkat is köszöntöttük a falugyűlésünkön. Hogy megismerjék a falunk gazdag múltját, ajándékba adtuk nekik Földes Első Falukönyvét 

– zárta gondolatait Jeneiné dr. Egri Izabella. 

Péter Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában