Föld napja

2024.04.24. 15:14

Interaktív bemutatót tartottak a Debreceni Egyetem Műszaki karán

A környezet védelme a műszaki felsőoktatásban is egyre hangsúlyosabb.

Haon.hu

Közel ötven diáknak tartottak előadást

Forrás: unideb.hu

Megemlékeztek a Föld napjáról a Debreceni Egyetem Műszaki Karán is, a Környezetmérnöki Tanszéken egy debreceni általános iskola hatodikos tanulóinak látványos, interaktív bemutatót tartottak. A környezet védelme a műszaki felsőoktatásban is egyre hangsúlyosabb – olvashastó a hirek.unideb.hu-n.

Az április 22-ei Föld napján és a Fenntarthatósági Témahéten a világ 175 országában igyekeznek felhívni a figyelmet bolygónk természeti környezetének megóvására, amely kezdeményezéshez Magyarország 1990-ben csatlakozott.

A Debreceni Egyetem Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszékén ebből az alkalomból a debreceni Bocskai István Általános Iskola két hatodik osztályának tanulóit látták vendégül kedden. A csaknem ötven gyereknek a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó előadást, majd látványos, interaktív bemutatót tartottak a laborban, ahol megnézték az eszközöket, megismerkedtek egy növénykísérlettel, majd arról tájékozódtak, miként lehet a használt vizeket öntözési célra alkalmassá tenni. Ezután QR-kódos interaktív klíma- és környezetvédelmi totó következett, a legjobb válaszolók díjakat is kaptak.

A Föld napjának eredete

Bodnár Ildikó, a kar főiskolai tanára felidézte, hogy az első Föld napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én tartották, akkor 25 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az USA határain túl is – fontos változásokat hozott. Amerikában szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

debreceni egyetem műszaki kar föld napja
Napjainkban több, mint 200 millió ember tesz a környezetért ezen a napon
Forrás: unideb.hu

A szakember hozzátette: 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a Földanya nemzetközi napjává nyilvánította. Napjainkban már kétszáz millió, környezetért aggódó polgár, illetve civil szervezet rendez ezen a napon környezetvédelemmel foglalkozó programokat. Idén a központi téma a műanyagok használata, a műanyag hulladékok problémája. 

Napjainkban a mikroműanyagok megjelenése a természeti környezetben, a vizekben, a táplálékláncban egyre nagyobb gondokat okoz.

– Hatékony beavatkozásra, megoldásokra van szükség ahhoz, hogy a jövő generációkat megvédjük ezen szennyezőktől. Tudatos műanyaghasználattal, lebontható anyagok előtérbe helyezésével sokat tehetünk a fenntarthatóbb jövőért – fogalmazott Bodnár Ildikó, aki szerint környezetünk védelme a műszaki felsőoktatásban is kiemelten fontos, egyre hangsúlyosabb.

– Minden mérnökhallgatónak tisztában kell lennie a környezetszennyezéssel, a környezeti elemekhez kapcsolódó problémákkal, illetve azok megoldási módszereivel, a fenntartható megoldásokkal. A mérnöki szakok mintatanterveiben ezért a környezetvédelemmel, a fenntarthatósággal kapcsolatos tantárgyak is rendkívül meghatározóak – ismertette a Műszaki Kar oktatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában