Energiaválság

2023.01.30. 12:25

A Barnakőszén Program már a hajdú-bihari szociális intézményekbe is eljutott

Magyarország, a környező országokhoz hasonlóan, a háborús és az Európai Uniós energiaválságra való tekintettel újraértékelte a nemzeti szénvagyonhoz fűződő viszonyát. A szén az általános energiatartalék besorolásból előlépett a krízishelyzetben közvetlenül felhasználható energiaforrássá.

Mindegy 200 évre elegendő tartalékot biztosít a kormány programja.

Forrás: Barnakőszén Program

Magyarország kormánya hazánk energiaellátásának és energiabiztonságának folyamatos biztosítása és a hazai energiahordozók szerepének erősítése érdekében lakossági és közintézményi barnakőszén tüzelőanyag program indítását határozta meg 2022 októberében.

A magyar kormány Barnaszén program keretein belül, a Hajdú-Bihar vármegyei Báránd település szociális intézményében átadtunk 22 tonna borsodi szenet – nyilatkozta Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a bárándi sajtótájékoztatón. – Létesítményünk lakói ezen a télen már biztosan kellemes melegben élhetik mindennapjaikat az intézmény falai között, hiszen immár több hónapra való szénkészlet áll rendelkezésünkre – mondta el Horváthné Kemecsei Erika a DSZSZK Bárándi Humán Szolgáltató Otthon szakmai vezetője.

Bodó Sándor, Riz Gábor és Horváthné Kemecsei Erika a Barnakőszén Programról tárgyaltak.
Bodó Sándor, Riz Gábor és Horváthné Kemecsei Erika a Barnakőszén Programról tárgyaltak.
Forrás: Barnakőszén Program

A kormány programja a hazai ellátásbiztonság érdekében, a köznevelési és szociális intézmények számára hazai szénbányákból biztosítja azt a tüzelőanyagot, melyből mintegy 200 évre való tartalékunk van. A szén felhasználására azokban az intézményekben kerül sor, melyek még rendelkeznek a hagyományos tüzelőberendezésekkel, s képesek kiváltani ezzel a jóval drágább gázfűtést.

A térség országgyűlési képviselője, Bodó Sándor szerint is ebben az energiakrízises időben a kormány egyik legfontosabb feladata gyermekeink és az időskorúak védelme. A gondoskodáspolitikai és köznevelési intézmények működése szempontjából a hazai szén egyben az „otthon melegét” jelentő biztonságosan elérhető fűtőanyag.

Riz Gábor amellett, hogy rövid tájékoztatást adott a hazai szénvagyon helyzetéről, szólt a belügyminisztérium és a katasztrófavédelem szerepéről a közintézmények ellátásbiztonságának megteremtésében. Magyarország Barnakőszén programjában november közepétől kezdték meg a borsodi barnakőszén kiszállítását, így a köznevelési, szociális, gondoskodáspolitikai és önkormányzati intézmények barnakőszén-igényeit ezidáig több mint 950 tonna mennyiségben sikeresen tudták teljesíteni. A települések szociális tüzelőanyag programjában eddig közel 3800 tonna, az önálló lakossági rendelések keretében pedig 2347 tonna szén került kiszállításra.

A Hajdú-Bihar vármegyei Báránd település szociális intézményében  22 tonna borsodi szenet adtak át.
A Hajdú-Bihar vármegyei Báránd település szociális intézményében  22 tonna borsodi szenet adtak át.
Forrás: Barnakőszén Program

A Barnakőszén Programmal is segítjük a magyar kormány egyik fontos célját az ellátás biztonságot, valamint a szociális- és köznevelési intézmények költségmegtakarításához, rezsicsökkentéséhez is hozzájárulunk a Magyarországon található és kitermelhető szénvagyonunk hasznosításával – hangsúlyozta zárszóként Riz Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában