Közgyűlés

2023.09.28. 15:20

A Fórum II. és egy Faraktár utcai építkezés is terítéken volt a közgyűlésen - fotókkal

A Csapó utcai épület védettségére garanciákat vállalt az önkormányzat.

Szőke Tímea

Gyalogoshíd ívelne a két épület között

Forrás: BORD Építész Stúdió

Többek közt a debreceni önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló rendeletet módosította a képviselő-testület a csütörtöki ülésén. Papp László polgármester az előterjesztéshez kapcsolódóan elmondta: a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. egy versenyeztetési eljárást folytatott le, amin a nagy bankok vettek részt, a DV pedig „jól jött ki belőle”: a korábbi kamatkondíciókhoz képest lényegesen előnyösebb feltételekkel újíthatja meg a finanszírozását.

A város településrendezési eszközeinek módosítása kapcsán Madarasi István (MSZP) elmondta: a Faraktár utca környékén élők keresték meg őt és aggodalmukat fejezték ki. – Nem a tervezett benzinkút zavarja őket, sőt, azt jónak is tartják, inkább a lakóövezethez hozzárendelni kívánt szórakoztató-vendéglátó egységek száma, minősége. Máris téves információk keringenek, az itteniek szórakoztató centrumokról beszélnek, amit ők nem akarnak. Továbbá nem tudják elképzelni, hogy a majdani 100 lakásos terület hogyan fogja befolyásolni az életüket. A lakásbővítés várhatóan a keleti városrészre tolódik ki, fontos, hogy az ott lakókat megfelelően tájékoztassák! Jobb elémenni a konfliktusoknak – hangsúlyozta a képviselő.

Papp László polgármester válaszában elmondta, a terület önkormányzati képviselője már jelezte, hogy egyeztet a környéken élőkkel. – Ezt később is meg fogjuk tenni, részletes tájékoztatást adunk, ha a beépítési program koncepciója egyértelművé válik. 

Most egy eljárás elindításáról beszélünk. Semmilyen szándék nincs szórakoztató központ kialakítására. Bár az volt várható, hogy az üzemanyagtöltő állomás létesítése vet majd fel aggodalmakat, a környéken élők valóban azt jelezték, hogy azon a részen nem nagyon van számukra elérhető benzinkút, ezért ez nem okoz problémát. Ráadásul ez egy épültbe integrált, lakóterületektől elzárt, a Faraktár utca felé néző benzinkút lesz

– Mivel nagy területről van szó, száz lakást el lehet helyezni elsősorban a Faraktár utca felé húzva, nem a családi házas rész irányába. Felépülve a nagy forgalmú Faraktár utca felőli zajvédelmet is el fogja látni. Ahogy eddig is, figyelemmel leszünk a környéken élőkre és megfelelően tájékoztatjuk őket – ígérte a polgármester.

Fenntartják a védelem alá helyezett épület védettségét

Elfogadta a testület a Csapó utca – Burgundia utca – Blaháné utca – Liszt Ferenc utca által határolt területre vonatkozó telepítési tanulmánytervet. A Fórum II. építéséhez kapcsolódó előterjesztés tárgyalásakor Gábor István főépítész elmondta, hogy előző napon, a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság ülésére eljöttek a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület képviselői, akik azt kérték, a Csapó utca 27. szám alatti, a júniusi közgyűlésen védelem alá helyezett épület védettségének fenntartására legyen garancia. A főépítész hangsúlyozta, hogy az épület helyi, egyedi védelme az ingatlan adás-vételi szerződésében is rögzítve van, és adminisztratív javaslatokkal egészítette ki az előterjesztést.

– A közgyűlés nyári döntése végleges, senki nem vizsgálja felül. Az épületet kötelező beintegrálni a Fórum fejlesztésébe – jelentette ki Papp László polgármester. – A tervezési és engedélyezési eljárás során minden hatóságnak megvannak az eszközei, hogy ennek érvényt szerezzen. A fejlesztés során kiemelt figyelmet fordítunk rá, a védettséget nem vesszük le erről az épületről. A fejlesztő elfogadta ezt – tette hozzá Papp László.

debrecen, fórum II
Látványterv
Forrás: BORD Építész Stúdió

Fontos a kereskedelmi fejlesztés

– A Fórum II. látványtervei nem arattak osztatlan sikert a debreceniek körében. Többen megkerestek engem, akik aggódnak a fejlesztés miatt; a plázásított cívisház jelleg nem illeszkedik a belvárosba. Én nem támogatom az előterjesztést – mondta Mándi László (Momentum).

– Érzékelhető az igény, hogy Debrecennek kereskedelmi szempontból is fejlődnie kell, ezen a téren el van maradva attól, ahol máshol tart. Nagyváradon sok kereskedelmi fejlesztés történt, és régiós súlyában ennek fontos szerepe van. A tervezett egység a városlakóknak és az azon kívül élőknek is nyújtja szolgáltatását. Látványterv alapján nem szabad ítéletet mondani. A Csokonai Színház első látványtervei is sok negatív véleményt hoztak, ma pedig az építész szakma és köz álláspontja is az, hogy előnyére újult meg a színház – fejtette ki a polgármester, hozzátéve, hogy funkció szempontjából szükség van a kereskedelmi típusú fejlesztésre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában