Közgyűlés

2023.09.28. 11:54

Köszönetet mondott a tűzoltóknak a debreceni polgármester – fotókkal

Tavaly napi átlag kilencszer vonultak a debreceni lánglovagok.

Szőke Tímea

Számos műszaki mentésnél is beavatkoztak a tűzoltók

Forrás: Napló-archív

Elfogadta a debreceni közgyűlés a város tűzoltóparancsnokának 2022. évi beszámolóját a csütörtöki ülésén. 

A város növekedésével együtt a tűzoltóság feladatai is növekednek, jóval nagyobb munka hárul rá, mint 5-10 évvel ezelőtt. Azonban a tűzoltók hivatásukat a lehető legmagasabb szakmaisággal  végzik, ott vannak, helytállnak, bármilyen porbléma okoz fennakadást, adott esetben pedig életüket, egészségüket is kockáztatva védik a polgárokat. Ezért köszönettel és hálával tartozunk nekik

 – mondta Papp László polgármester. – A következő években további kihívásoknak kell majd megfelelni és hangsúlyosak lesznek az ideális munkakörülmények, ebben közösen is kell majd gondolkodnunk. Ez fontos már csak azért is, hogy a pálya minden nehézség ellenére hívogató legyen. Igyekszünk támogatni ebben a helyi tűzoltóság tevékenységét – tette hozzá a polgármester.

Debrecen Nagy Imre haon
Dr. Nagy Imre ezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség parancsnoka 
Forrás: Kiss Annamarie

Dr. Nagy Imre ezredes, a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség parancsnoka kiemelt néhány elemet a beszámolóból. Aszerint az egyik legfontosabb adat, hogy tavaly több mint 3 ezer 200 esteben nyújtottak a debreceni tűzoltók segítséget, ennél több csak Budapesten volt, ahol viszont több tűzoltólaktanya is működik. A debreceni tűzoltók 53 embert mentettek meg; jelentős az elemi csapás, viharkár felszámolásában tett 600 beavatkozás száma. 

Az ezredes megjegyezte, utóbbi eseteknél jó az együttműködés a tűzoltóság, a város zöldterületi osztálya, a zöldterületeket karbantartó cégek, és a közműszolgáltatók között. Szintén jól működik a lakástüzek miatt bajba jutott polgárok ellátása, a krízislakások rendszere, amit a város tart fent, illetve ilyen problémák esetén  összehangolt tevékenység folyik a Debreceni Karitatív Testülettel.

Új épületek

A tűzoltó parancsnok kitért arra, hogy a debreceni gazdaság bővülésével új létesítmények is megjelennek: a helyszíni gyakorlatokba tavaly számos alkalommal bevonták az új gazdasági társaságok épületeit, illetve ezeknek folyamatosan elkészítik a beavatkozási terveit. 2022-ben is ellenőrizték a veszélyes anyaggal foglalkozó üzemek és az ilyen áru szállítását. Két esetben került veszélyes anyag a környezetbe, mégpedig közlekedési baleset miatt.

Nagy Imre elismeréssel szólt a hivatásos szervek erőit kiegészítő, egyre aktívabb önkéntes szervezetekről, köztük a Magyar Református Szeretetszolgálat debreceni hivatásos kutató-mentő csoportjáról, mely részt vett a törökországi földrengés utáni mentésben, valamint legutóbb Marokkóban is bevatkozott. Megjegyezte, a csoportban több  hivatásos tűzoltó is van, akik szabadidejükben vesznek részt a csoport tevékenységében.

Beszélt arról, hogy társasházak képviselőinek is tartottak tájékoztatót a tőlük várt feladatokról. Hatósági szakterületen tavaly közel 6 ezer ügyben jártak el. – Sok korszerű biztonsági rendszerrel  gazdagodott a város, egyre biztonságosabb épületeket építünk – tette hozzá. Azt is felidézte, hogy 100 éve, 1922-ben hozta létre Debrecen a hivatásos tűzoltóságát az itt élők védelmére, tavaly ünnepséggel emlékeztek erre.

Felkészítik a lakosságot

Madarasi István (MSZP) kérdésére kitért a lakosság katasztrófavédelmi felkészítésére. Mint mondta, ez elsősorban a küldő védelmi gyakorlati terveket jelenti olyan veszélyes üzemek kapcsán, melyek hatásterülete érintheti környező részeket (egy esetleges tűznél, robbanásnál). Bevonva az önkormányzatot és a társszerveket kidolgozzák, milyen fórumokon, hogyan lehet a legfontosabb információkat gyorsan továbbadni a polgároknak. Emellett általános felkészítés is zajlik, például iskolákba, idősotthonokba járnak a tűzoltóság munkatársai, megadva a tudnivalókat ahhoz, hogy  egy vészhelyzetet az emberek jól tudjanak kezelni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában