Fotókkal, videóval

2023.08.29. 07:00

Hatalmas debreceni gyártűzhöz is riasztották a tűzoltókat – mérlegen a tavalyi év

De a szárazság is sok munkát adott nekik. Az új gyárakat is feltérképezték mentési szempontból.

Haon.hu

Májusban tűz ütött ki egy debreceni műanyaggyártó üzemben

Forrás: Napló-archív

Deák László tűzoltó alezredes, a Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka elkészítette a szervezet 2022. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, amelyről augusztus 31-i ülésükön tárgyalnak a képviselők. A debreceni az ország az egyik legnagyobb tűzoltósága, két őrssel, négy járásban látja el feladatait. Tavaly öt új kolléga állt szolgálatba.

A beszámoló egy rendkívüli helyzettel indult: az ukrajnai menekültválság miatt külön intézkedések sorára volt szükség. 2022. február 26-tól március végéig többen is Szabolcs-Szatmár -Bereg megyében láttak el szolgálatot, ahol meg kellett erősíteni a személyi állományt. A katasztrófavédelmi szakemberek feladata elsősorban a beléptetett menekültek ellátása étellel-itallal, elszállásolása, a személyszállítás megszervezése és felügyelete volt.

haon-tuzoltosag-hajdu-bihar
Adminisztrációs feladatokból sem volt hiány tavaly
Forrás: Napló-archív

A beszámolóban olvasható, hogy Debrecen gazdasági fejlődéséhez kapcsolódóan soron kívüli helyismereti foglalkozásokat szerveztek a tűzoltóknak az új létesítmények területén, a Vitesco, Deufol, BHS Trans cégekhez. Célja, hogy a készenléti tűzoltó állomány megismerje a tűzoltási és műszaki mentési feladatok végrehajtása szempontjából lényeges dolgokat, mint például megközelítési útvonalak, az alkalmazott technológia sajátosságait. Tavaly új Tűzoltási és Műszaki Mentési Tervek készültek a Kenézy Gyula Campusra és az új színház átadása miatt átdolgozták a Fórum mentési tervét. Ilyen tervvel egyébként Debrecenben 119 létesítmény rendelkezik, köztük az újonnan átadott (fentebb is említett) cégek.

Sok tűz volt

A vonulások száma 3 ezer 212 volt 2022-ben, tizenöt százalékkal több, mint 2021-ben; ebből 1635 tűzesethez és 1577 műszaki mentéshez vonultak a tűzoltók. A tűzesetek száma emelkedett jelentősen, elsősorban a szabadtéri tüzeké, ami a szélsőségesen száraz időjárásra vezethető vissza. A tűzesetekből 457 volt szabadtéri, 40 történt panelépületben. Műszaki mentés közúti balesetnél 330-szor történt, és ugyanennyi az életmentések száma. Elemi csapás, viharkár miatt 208-szor hívták a lánglovagokat. Szén-monoxid szivárgás és vízkár miatti beavatkozás is 62-szer volt. Tragikus eseteknél is szükség volt a tűzoltókra: tűzben egy személy hunyt el (Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében), műszaki mentésnél összesen kilenc fő vesztette életét.

A kiemelkedő káresetek közt említi a beszámoló a 2022. február 11-én a Debreceni Egyetem Kémia Épületénél történt riasztást, ahol veszélyes anyag jutott a levegőbe, március 5-én egy Határ úti ipari csarnoképületben, március 23-án egy Kaskötő utcai lakkozóműhelyben keletkezett tüzet. illetve május 23-án a Kölcsey Majorban egy műanyagtermék-gyártó üzem gyulladt ki.

Július 14-én Nyíracsádon egy fűrészüzem égett, valamint augusztus 8-án a Debrecen Plaza tetején lévő napelemrendszer tűzvédelmi leválasztó dobozai és kábelei égtek.

A dokumentumban írnak az önkéntes mentőszervezetekről is, amelyek önállóan vagy a tűzoltósággal együttműködve avatkoznak be, ilyen például a Hajdú Speciális Kutató-mentőcsoport. Az említett önkéntesek többek közt negyven eltűnt személy keresésében vettek részt tavaly.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában