Kézilabda

2023.05.31. 17:36

DVSC: ezen az úton kell tovább haladniuk

A Loki két érmet is szerzett ebben a szezonban, ez is mutatja az előrelépést.

A DVSC Schaeffler együttese

Forrás: Czinege Melinda

A bajnokságban és a magyar kupában is bronzérmes lett a DVSC Schaeffler női kézilabdacsapata, amellyel teljesítette az előzetes célkitűzéseket Szilágyi Zoltán együttese.
A bajnokságban 26 meccsen 18 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség a Vasutas mérlege, melyhez 778–633-as gólkülönbség és 39 megszerzett pont járult. Hazai pályán tízszer nyertek, egyszer ikszeltek, kétszer pedig vesztesen hagyták el a pályát a piros-fehérek. Idegenben 9 siker, 1 döntetlen (az FTC otthonában), valamint 3 vereség került a debreceni statisztikába.

dvsc-schaeffler-loki-debrecen-haon-sport-hajdu-bihar-kezilabda-szilagyi-zoltan
Szilágyi Zoltán
Forrás: Czinege Melinda

 

Jó kezdés

Szilágyi Zoltán vezetőedzőt portálunk kérdezte a szezon sikereiről, nehézségeiről és tanulságairól. Arra a felvetésünkre, hogy az utolsó négy bajnoki fölényes győzelmeinek tükrében kár, hogy vége lett a bajnokságnak, a szakember kendőzetlenül rávágta, nem gondolná, hogy túl sokan osztanák ezt a véleményt a gárdán belül. – Hosszú volt a szezon, már nagyon vártuk a végét – ismerte el. – Szeptemberben négy győzelemmel kezdtünk hazai pályán, benne a közvetlen rivális Mosonmagyaróvár ellen. Addig nagyon feszesek voltunk, ám utána történt egy megingás, ami miatt átmenetileg hullámvölgybe kerültünk. 

Bár összesen háromszor kaptunk ki – és abból az egyik a Győr elleni 22–25 volt – idegenben, a bajnokságban – és a nemzetközi kupában is – voltak problémáink távol az otthonunktól. 

Ami nagyon fájó, az a budaörsi kudarc. Ahogy arról már volt szó, a bajnokság első négy mérkőzését behúztuk, majd idegenben szorongattuk meg a Győrt, aztán egy kicsit hátra dőltünk, aminek vereség lett a következménye. Ami még mindenképp csalódás, az a siófoki vereség, de nem is igazán az eredmény miatt, mert ott ki lehet kapni, de nem kilenc gólos vezetésről. Az a leolvadás kellemetlen volt, komoly pofon, amiből szerencsére tanultunk, és később már nem adtuk le a nagy különbségű félidei előnyünket – ecsetelte.

 

Nem a legjobb hangulatban

A bajnokságot megszakította az Európa-bajnokság, amely magyar szempontól egy fájó, 11. hellyel zárult. A csapatnak több Loki-játékos is tagja volt, akik érthetően nem a legjobb hangulatban érkeztek vissza a folytatásra. – Abban az időszakban nagyon sokan kritizáltak bennünket, illetve a klubban folyó munkát, amit kivetítettek a válogatott szereplésére – idézte fel Szilágyi Zoltán. – Ott voltak nehézségeink, és a játékosok önbizalma sem volt éppen a legmagasabban. 

Ráadásul erre jöttek rá a sérülések, ami például Hornyák Dóra egész szezonját megpecsételte. Karina Jezsikava terhes lett, a helyére hozott Jovovics Jovana  is megsérült, nem is tudtuk beépíteni.

 Ez mindenképpen nagy kihívások elé állított bennünket, főleg úgy, hogy tudtuk, a januárban a megkezdődő EHF Európa-liga miatt komoly menetelésre fogunk kényszerülni. Ám a december 30-i Győr elleni összecsapáson már lehetett érezni, újra összeálltunk, illetve egyre jobb formába kerültünk –idézte fel.

Az EHF Európa-ligában nem sikerült a továbbjutás a csoportkörből: a Loki, a dán Nyköbing, és a norvég Sola egyaránt nyolc pontot gyűjtött, míg a horvát Podravka Vegeta pont nélkül zárt.

 Az egymás elleni eredmények viszont nem a piros-fehéreknek kedveztek, így a skandinávok léptek tovább, a debrecenieknek pedig maradt a keserű pirulát jelentő harmadik helyezés.

–Az Európa-liga szereplés csalódás volt, mert mióta ebben a formájában rendezik meg, nem volt olyan csapat, amelyik négy győzelemmel, nyolc ponttal ne lépjen túl a csoportkörön. Persze voltak ott is kevésbé jól sikerült meccseink, ezt nem tagadhatjuk. A skandináv túrák minimum négy napos utazást jelentettek, ami nagyon fárasztó volt. Ehhez nem voltunk hozzászokva, és erre találnunk kell – már ha van – egy, a csapat számára kedvezőbb megoldást a jövőre nézve. Nem azt mondom, hogy csak emiatt, de mindenképp fontos tényezője volt annak, miért nem tudtuk az idegenbeli mérkőzéseken – elsősorban Norvégiában és Dániában – azt a teljesítményt nyújtani, amit elvártunk magunktól – ismerte el.

dvsc-schaeffler-loki-debrecen-haon-sport-hajdu-bihar-kezilabda-szilagyi-zoltan
A Loki drukkerein semmi nem múlt
Forrás: Czinege Melinda

 

Méltó ellenfelei

Hozzátette, szerencsére a bajnokságban ez nem vetette vissza az együttest, amely sorra hozta a mérkőzéseit, és Magyar Kupában is megszerezte a bronzérmet. – Tavasszal már látszott, hogy egyenesbe jöttünk, az utolsó négy idegenbeli mérkőzésünket plusz 67-es gólkülönbséggel hoztuk le, ami mindenképpen dicséretes.

Előrelépés az előző évhez képest, hogy egy év alatt két érmet is szerzett ez a csapat. Mellette pozitívumként azt is el lehet mondani, hogy öt mérkőzést játszottunk a Fradi és a Győr ellen, melyeken méltó ellenfelei voltunk a Bajnokok Ligája Final Fourba jutott két gárdának. 

Ebből is látszik, hogy idén is előrébb léptünk, ugyanezen az úton szeretnénk haladni tovább jövőre is – mondta el a szakember.

dvsc-schaeffler-loki-debrecen-haon-sport-hajdu-bihar-kezilabda-szilagyi-zoltan
Petrus Mirtill
Forrás: Kiss Annamarie

A HAON arra is kíváncsi volt, a szakmai stáb kit látott a szezon legjobbjának. Szilágyi Zoltán kifejtette, egy csapatsportnál az edzők nem szívesen emelnek ki egyvalakit, mert a hosszú szezon alatt ingadozhat a játékosok formája, de Petrus Mirtill egész idényben folyamatosan megbízhatóan teljesített.

 

Nincsenek könnyű helyzetben

A csapat pihenőre vonult, a tervek szerint legközelebb július 12-én találkoznak a lányok, és megkezdik a 7 hetesre tervezett felkészülést. Az már egy más összetételű DVSC Schaeffler lesz, hiszen távozott Bordás Réka, Ann-Cathrin Giegerich, de Szabó Nina és Torda Vanessa is máshol folytatja kölcsönben. Érkezési oldalon a kapus Gabrileja Bartulovic, a dán jobbátlövő Elinore Johansson,  a jobbszélső Grosch Vivien, valamint a beállós Juhász Kata. Utóbbi sajnos súlyos sérülést szenvedett az egyik bajnokin, így jelenleg egyedül Füzi-Tóviz Petra áll rendelkezésre azon a poszton.

– Az volt a legfontosabb dolgunk, hogy a távozó Bordás Réka helyére megfelelő megoldást találjunk. 

Juhász Kata személyében sikerült is egy nagyon tehetséges, fiatal és ambiciózus játékost igazolnunk, ám a sérülése miatt úgy néz ki, a következő éve a rehabilitációról szól majd.

 Emiatt most az a legfontosabb feladatunk,  hogy találjunk Füzi-Tóvizi Petra mellé egy váltótársat, ezen dolgozunk gőzerővel – nyilatkozta Szilágyi Zoltán.

Nincs könnyű dolga a debeceni klubvezetésnek, mert a minőségi kézilabdázók nagy többsége már rendelkezik szerződéssel a következő szezonra. A magyar játékospiac szűkösségét ismerve, vélhetően külföldről csatlakozik majd valaki a piros-fehérekhez.

A csapat már pihenőre vonult, a tervek szerint legközelebb július 12-én találkoznak a lányok, és megkezdik a 7 hetesre tervezett felkészülést.

MSZ

A női kézilabda NB I. végeredménye
1. Győr 26 25 –   1 854–590 50
2. FTC 26 23 2   1 853–614 48
3. DVSC Schaeffler 26 18 3 5 778–633 39
4. Mosonmagyaróvár 26 17 2 7 799–698 36
5. Siófok 26 13 4   9 731–697 30
6. Vác 26 13 2 11 724–689 28
7. Fehérvár 26 10 3 13 650–730 23
8. MTK 26 9 3 14 702–719 21
9. Kisvárda 26 10 – 16 597–689 20
10. Dunaújváros 26   8 3 15 643–763 19
11. Budaörs 26   8 3 15 635–728 19
12. Békéscsaba 26   7 – 19 644–761 14
13. NEKA 26   5 1 20 629–739 11
14. Érd 26   3 – 23 634–823 6
A DVSC Shaeffler házi góllövőlistájának élmezőnye
1. Töpfner Alexandra 130
2. Kácsor Gréta 103
3. Planéta Szimonetta 90 
4. Vámos Petra 75
5. Petrus Mirtill 66
6. Szabó Nina 54
7. Hámori Konszuéla 49
8. Bordás Réka 48
9. Vámos Míra 45
10. Füzi-Tóvizi Petra 42
11. Costa Mariana 35

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában