Környezetvéelem

2023.10.09. 15:48

Papp László egy rendelet visszavonását kéri a kormánytól

Haon.hu

Papp László polgármester

Forrás: Napló-archív

Fotó: KISS ANNAMARIE

„Meggyőződésem, hogy környezetvédelmi kérdésekben az állami szervekbe vetett közbizalom alapja a következetes és szigorú hatósági fellépés! Így születhetett meg Debrecenben az ország legszigorúbb, az európai uniós előírásokon is messze túlmutató környezetvédelmi engedélye a CATL üzeme kapcsán” - olvasható Papp Lászlónak, Debrecen polgármesterének közleményében. 

Hangsúlyozta, ebből következően elfogadhatatlannak tartja, hogy olyan szabályozás legyen érvényben, amely lehetővé teszi a kormányhivatalok számára, hogy a környezetszennyező cégekkel szemben ne bírságot szabjanak ki, ne a bezárás szankciója fenyegesse a szabályok megszegőit, hanem szerződést kössenek velük, amelyben a szennyező vállalja, hogy egy bizonyos határidőn belül megszünteti a jogsértést.

A polgármester szerint nem lehet kibúvó

Mint azt a hétfő délután küldött közleményben írta, néhány héttel ezelőtt született egy jogszabály, ami lehetővé tette, hogy a szabályt szegők környezetvédelmi szerződést kössenek a kormányhivatalokkal. Majd ígéret született arra, hogy módosítják a rendeletet úgy, hogy csak működő kohászati üzemekre vonatkozzon. A szavakat tetteknek kell követni!

Felkérem Magyarország Kormányát, hogy vonja vissza az érintett rendeletet! 

– emelte ki a városvezető.

Hozzátette, fontosnak tartja a Dunaferr megmentését célzó törekvést, de ez nem járhat együtt azzal, hogy bárki kibúvót találjon a környezetvédelmi szabályok alól. Különösen nem vonatkozhat semmilyen könnyítés az akkumulátor gyárakra. 

Olyan szabályozásra van szükség, amely garanciát ad mindenki számára, hogy más vállalatok még elméletben sem élhetnek vissza a jogszabály adta lehetőséggel. Debrecen polgárainak biztonsága nem szerződés kérdése. Ez megkerülhetetlen kötelességünk

 – zárta a polgármester.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában