Jó hírek

2023.07.12. 17:30

Jelentősen javulnak a CATL-beruházás környezetvédelmi paraméterei

A korábban elfogadott értékeken jelentősen módosított az akkumulátorgyár.

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

A CATL Debrecenben épülő akkumulátorgyárának tavalyi bejelentése számos kérdést felvetett, miután a lakosság vélt információk alapján aggódni kezdett amiatt, milyen hatással lesz a gigantikus beruházás a környezetre.

Mint ismeretes, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya meglehetősen szigorú, egységes környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása után zöld utat adott az akkumulátorgyár megépülésének, a határozatot pedig nyilvánosságra is hozta a katasztrófavédelem. 

Az alapengedélyek minden tekintetben megfeleltek az EU-s és a magyar jogszabályok szerinti egészségügyi határértékeknek, ezáltal az üzem emberi egészségre nem lehet ártalmas. A magyar hatóságok tehát jóváhagyták a beruházást, azonban a CATL nemrégiben még a korábbinál is lényegesen csökkentette a gyár környezeti terhelését.

Kisebb terület, kisebb kibocsátás

A Kormányhivatal honlapjára szerda reggel feltöltött dokumentumokból kiderül, az engedélyeztetés után a CATL megkezdte a konkrét tervezési folyamatot, mely azóta jelentősen előrehaladt. Emellett a befektetővel folytatott tárgyalások is eredményre vezettek, mert a korábbi szigorú paraméterek is tovább javulnak, így az egészségügyi és környezetvédelmi szempontok még jobban érvényesülnek a beruházás során.

Ennek következtében pontosították a technológiai folyamatok területigényét, valamint az egyes területhasználati funkciók optimalizálásával megállapították, hogy a tevékenység végzéséhez kisebb alapterületű – és így kisebb energiaigényű – épületek megvalósítása szükséges.

Konkrét adatokat is részletez a leírás, melyből kiderült, 13 százalékkal, 277 ezerről 240 ezer négyzetméterre csökken a gyár területigénye. Többek közt a nyersanyagraktár, a cellagyártócsarnok és a veszélyes anyag tároló helyiség alapterülete lesz drasztikusan kisebb, míg például az üzemi konyha és az étkező méretét megnövelik.

catl, akkugyár, akkumulátorgyár, debrecen, déli ipari park
A CATL debreceni telephelyének átnézeti helyszínrajza
Forrás: Enviprog Group

Mivel csökken az energiaigény, a tervezett tíz kazánból egy földgáztüzelésű gőzkazán mindössze tartalékként fog funkcionálni, így a levegőterhelés, valamint a felhasznált földgáz mennyisége is kevesebb lesz.

A pontforrások, vagyis a levegőterhelést okozó források számát 49-ről 45-re redukálják. A technológia pontosításával a korábbi tervekhez képest az NMP maximális terhelése több mind harmadával, a kén-dioxidé kétharmaddal, míg a szén-monoxid kibocsátás csaknem a felére csökken.

Mint a dokumentumban olvasható, a kibocsátás csökkentésére úgy kerülhetett sor, hogy a piacon hozzáférhető leválasztó berendezések közül az elérhető legjobb technikát alkalmazzák. A japán gyártmányú egység kapacitása nagyobb, mint a tervezett kibocsátás, így a vállalt kibocsátási határérték nagy biztonsággal tartható. Hozzáteszik azt is, a gyártási technológiában, a tevékenység kapacitásában változás nem történt.

A tervezett jelentős változások miatt a kormányhivatal szerdai közlése szerint az ügyfél kérelmezte a korábban kiadott egységes környezethasználati engedély módosítását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában