CATL-beruházás

2023.01.20. 13:23

Zöld utat adott az akkugyár építésére a vármegyei katasztrófavédelem

Iparbiztonsági hatóságként vizsgálták a tervezett üzem biztonsági jelentését.

A katasztrófavédelem szakértői a közmeghallgatáson a jelentést és az engedélyezési eljárást is bemutatták az érdeklődőknek

Forrás: Napló-archív

Elfogadta a CATL debreceni gyárának biztonsági jelentését a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, amely iparbiztonsági hatóságként járt el az engedélyezési eljárásban. 

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott határozat felhívja a figyelmet, hogy az engedély a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építési engedélyezési eljárás lefolytatásához járul hozzá, az akkugyár tevékenységére nem terjed ki.

A határozat indokolásából egyebek mellett kiderül, az eljárás 2022. december 2-án indult, ezt követően a katasztrófavédelem megvizsgálta a beérkezett iratokat, mely alapján december 16-án végzésében további iratok bemutatását és adatok szolgáltatását kérte. Az akkugyár megbízásából eljáró cég 2023. január 5-én ennek eleget tett. Mindezek mellett a hatóság december 8-án a Debrecen polgármesterének is megküldte a beérkezett jelentést. Az előírtaknak megfelelően 2022. december 15. és 31. között a dokumentum hirdetmény útján elérhetővé és véleményezhetővé vált a polgármesteri hivatalban és az interneten. A beérkezett észrevételeket a polgármester a hatóság és a CATL képviselői részére megküldte még a január 9-i közmeghallgatás előtt. 

Figyelembe vették a lakossági észrevételeket

A katasztrófavédelem mindezek után megvizsgálta a hatáskörébe tartozó részeit a jelentésnek, mint például a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemre vonatkozó általános megállapításokat, a tevékenységhez kapcsolódó infrastruktúrát, a balesetek megelőzése érdekében tervezett eszközrendszert, valamint Mikepércs érintettségét is. A decemberben és a januári közmeghallgatáson tett észrevételek alapján is vizsgálták a jelentést és kérték is annak pontosítását, változtatását az kérelmezőtől, melynek az eleget tett.  

Mindezek alapján a biztonsági jelentésről a katasztrófavédelem megállapította, hogy az a jogszabályi követelményeknek megfelel, azt a készítője a nyilvánosság részéről érkezett észrevételek mérlegelésével kiegészítette. 

A hatóság döntésében továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az akkumulátorgyártó üzem építése csak az építésügyi hatóság által kiadott építési engedély és a jogszabályok által előírt további hatósági engedélyek birtokában kezdhető meg. 

BS 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában