Helyszíni tudósítás

2023.01.20. 10:29

Szégyen: pofozkodásba torkollt a CATL-közmeghallgatás Debrecenben – fotókkal és videóval

Az érdemi információcserét megnehezítették a szünet nélküli bekiabálások.

Forrás: Kiss Annamarie

Tapssal, zászlólengetéssel és a CATL-beruházás elleni tiltakozást kifejező skandálással kezdődött meg pénteken a harmadik közmeghallgatás a debreceni Család- és Gyermekjóléti Központ Thomas Mann utcai székházában. A kormányhivatal szervezésében megvalósult fórumon az aktivisták javaslatára a megjelentek elénekelték a Himnuszt, a Kölcsey Központban megjelentekhez képest a sokkal hangosabb tömegből többen már a fórum megkezdése előtt nézeteltérésbe keveredtek. A Haon információi szerint körülbelül 350 ülőhelyen és ugyanennyi állóhelyen hozzávetőlegesen 700 résztvevővel kezdődött meg az esemény. 

A cég által benyújtott kérelem környezeti hatásvizsgálati eljárás részletes ismertetése lett volna az első felszólalás témája, de a hangzavar miatt azok sem hallhatták az információkat, akik tájékozódni érkeztek a helyszínre.

Forrás: Kiss Annamarie

Rácz Róbert főispán felhívta a zúgolódó aktivisták figyelmét arra, hogy a lakosság véleményére is kíváncsiak, így az összevisszaságnak végül a kézfeltartásos kérdezés vetett véget. Az első felszólaló nehezményezte, hogy a tájékoztatás készt tényekkel történik, és nincs választási lehetősége a lakosságnak.

A moderátor kiemelte ugyan, hogy a pénteki fórumon az engedélykérelemmel kapcsolatos észrevéteket és kérdéseket várják, a következő felszólaló a világjárvánnyal vont párhuzamot, majd a nyugdíjasok helyzetéről és az alacsony átlagkeresetről beszélt. 

Az információcserét továbbra is megnehezítették a szünet nélküli bekiabálások, melyek egyre kevésbé szóltak az akkumulátorgyárról, és egyre hangosabban az általános tiltakozásról.

Elhangzott, hogy a közmeghallgatás felfüggeszthető, a tiltakozásnak pedig még lehet eredménye, mellyel akár elkezdődhetett volna a tényleges párbeszéd, ám nem így történt. Az egyik kérdést Mikepércs polgármesterének címezték az első közmeghallgatáson tett kijelentése kapcsán, miszerint nem lehet politikai kérdés a gyárépítés. – Nem politikai, hanem környezetvédelmi kérdés a beruházás, mert a hatásai mindenkire vonatkoznak – emelte ki Tímár Zoltán, az 5 ezer lelkes település polgármestere, aki hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi kérdésekről kell szólnia a közmeghallgatásnak.

Minden érdemi észrevételre reagálniuk kell a hatóságoknak. Többféleképpen lehet észrevételt tenni, nemcsak ezen a rendezvényen, hanem írásban is

 – emelte ki Rácz Róbert. A főispán hozzátette, hogy az érdemi véleménynyilvánítás nélkül nem lehetséges a lakosságot képviselni az eljárásban. A felszólalók között volt, aki három hónapos kisbabájával együtt tiltakozott, miután mikrofont kapott, volt, aki attól fél, hogy sokan meg fognak betegedni a beruházáshoz közel élők közül, mások az akkumulátorgyárral rendelkező Göd település helyzetét vázolták fel, az esővíz és a kutak szennyezettségét kiemelve. 

Több mint egy óra telt el a fórum kezdete óta, az egyik felszólaló kezdeményezésére a sokaság újra masszív tiltakozó skandálásba kezdett.

Az egyik kérdező számon kérte a gyorsított eljárás tényét. A hatósági főosztályvezető kijelentette: a gyár bármikor bezárható, felfüggeszthető, továbbá működése korlátozható a hatósági jelzésre. Hozzátette, a hatósági ellenőrzéseknek két típus van, az előzetes jelzés nélküli supervisor, valamint a részletes, adatok bekérő verzió. A katasztrófavédelem vízügyi hatósága köteles a talajvíz monitoring adatait nyilvánosságra hozni – emelte ki a főosztályvezető. Felszólalt az LMP politikusa, Schmuck Erzsébet is, aki szerint nem igaz, hogy a gazdasági fejlődéshez hozzájárul az akkugyár, illetve kifejezte aggályait a város vízhiányával kapcsolatban. Felvetette a közeljövőre tervezett népszavazást is.

Másfél órával a kezdés után sem mindenki értette, hogy ezúttal nem lakossági fórumot hirdettek, hanem a hatósági eljárásokkal kapcsolatos kérdéseket várták. Ekkorra szinte teljesen elfogyott a tömeg kezdetekben sem erős önuralma, többek között az AVH-val, az orosz–ukrán háborúval és rendőri túlkapással kapcsolatos személyes élményeiknek is hangot adtak a jelenlévők.

Forrás: Kiss Annamarie

Később egy környezetjogász kapott szót. Azt kérdezte, milyen módon vették figyelembe az elővigyázatosságot, illetve kilátásban van-e a CATL-beruházás elutasítása.

A környezetvédelmi eljárás az engedély elutasításával is zárulhat, a lakossági észrevételek beépítésével – hangzott a szakértői válasz.

Több hangoskodót felszólítottak, hogy hagyják el a konferenciatermet, mert ellehetetlenítik az érdemi diskurzust. Rácz Róbert kulturált viselkedésre és a válaszok meghallgatására kérte a megjelenteket. A Debrecen vízellátásáról és a gyár vízigényéről szóló, részletes – vízügyi vezérigazgatói – tájékoztatás figyelmet kapott. Szakértői cáfolatot kapott az a felvetés, miszerint a gyárterületen kitermelt humuszt nem helyben használják fel, hanem külföldre szállítják, majd a 7 milliárd eurós beruházás 150 milliárd forintos állami támogatás miértje került szóba.

Kérdések és válaszok váltották egymást a talajvédelem és az ivóvíz kontra tisztított szennyvíz felhasználásának témájában, de továbbra is hangzottak el az Alaptörvénnyel, kormánykritikával és a városvezetéssel kapcsolatos megjegyzések.

Közel egy tucat szakember által több hatósági engedély kell a gyár megépítéséhez. Ha nem lesznek bizonyított károsanyag-kibocsátások, az akkumulátorgyár megépül 

– emelte ki Szekeres Antal jegyző. A találkozó harmadik órájának végén sem tisztázódott a hatóságot képviselők és a lakosság között a közmeghallgatás legfontosabb tétele, mely a gyárépítés környezetvédelmi oldalának ismertetésére. A tiltakozók a beruházás megakadályozásának céljából érkeztek.

A negyedik óra végén fizikai inzultus történt, helyszíni információink szerint egy nő megkérte a jelenlévőket, hogy hallgassák meg egymást, azt mondta, álszentség a tiltakozás, mert mindenki telefonjában van akkumulátor. Ekkor egy tiltakozó férfi megütötte és dulakodni kezdtek. A férfit kivitte a biztonsági szolgálat. A helyszínre már a rendőrök is kiérkeztek.

Dr. Hajduné Dr. Kovács Mária Mónika főosztályvezető ezért lezárta a közmeghallgatást, de Rácz Róbert mégis engedélyezte a folytatást.

Forrás: Kiss Annamarie

A fórum utolsó részében a gyár működésével járó levegő- és zajszennyezésről, valamint az ide vonatkozó határértékekről volt szó. A gyár környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárása november végén indult el, erről a kormányhivatalnak február 13-ig kell döntést hoznia. A CATL az az építésre és a technológiára  az engedélyt csak a környezetvédelmi eljárás lezárulta után nyújthatja be.

SZD 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában