Akkumulátorgyár

2023.02.13. 10:03

CATL-engedély: a debreceni önkormányzat is egyetért a szigorú feltételekkel

Pontokba szedve részletezték, hogyan szabályozza az akkumulátorgyár kötelezettségeit a kormányhivatali döntés.

Forrás: Shutterstock

A Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal által lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás eredményeképpen olyan szigorú környezetvédelmi kereteket határozott meg a CATL 2022. november 28-án benyújtott kérelmére, amely az európai akkumulátorgyártó beruházások estében is egyedülálló. A döntés jól mutatja azt a feltételrendszert, amely szigorú kereteket szab a beruházás megvalósítása esetén a környezetvédelmi feltételek szigorú és maradéktalan betartásához – közölte annak kapcsán a debreceni önkormányzat, hogy a vármegyei kormányhivatal hétfőn minden eddiginél szigorúbb feltételekkel kiadta a környezethasználati engedélyt az akkumulátorgyár építésérhez.

Az önkormányzat hozzáteszi: az engedély az Európai Unióban elfogadott határértékeken túl a környezeti terhelés szempontjából érzékeny területeken szigorúbb garanciákat, műszaki megoldásokat és rendszeres, független környezeti ellenőrzést, monitorozást ír elő. Ez a feltételrendszer garantálja Debrecenben a talaj, a vízbázis, a levegő védelmét, és a zajterhelés szigorú határérték alatt tartását.

A város vezetésének és a várossal dolgozó szakértőknek az a közös megállapítása, hogy a hatóság részéről olyan feltétel- és szabályrendszer fogalmazódott meg a CATL mint beruházó felé, amelyet Debrecen városa elvárt, és a kezdetektől szorgalmazott

– hangsúlyozzák a közleményben.

A hatóság részéről előírt szabályok nemcsak a beruházás műszaki és építési folyamataival kapcsolatban fogalmaznak meg kötelezettségeket, hanem a hosszútávú működési, gyártási folyamatot is független és szigorú kontroll alá helyezik – mutatnak rá, hozzátéve, a város vezetése üdvözli ezt, mert csak így vállalhatók a debreceniek irányába tett olyan ígéretek, amelyek csak úgy adnak lehetőséget a város gazdaságának fejlesztésére, a munkahelyek teremtésére, a város adóbevételeinek növelésére, ha a környezetvédelmi és biztonsági követelményekre teljes körű garanciát vállalnak. Ezt a garanciát biztosítja a mai hatósági döntés is – írták.

A szigorú hatósági döntés, a legfontosabb pontokban, az alábbiak szerint szabályozza a CATL kötelezettségeit.

1. A határozatban a hatóság a talaj védelme érdekében többek között a legszigorúbb vízzárósági aljzat kialakítását írta elő, (vasbetont, szálerősítésű betont), valamint a beruházónak vegyszerálló és folyadékzáró HDPE fóliaréteget kell beépíteni úgy, hogy azok együttesen alkalmasak legyenek tartós, biztonságos, szivárgásmentes műszaki védelmi funkció ellátására.

2. A beruházó már a tevékenység megkezdése előtt is több helyről, több mélységből mintavételezéssel köteles mérést végezni a területen a talajból lítiumra, NMP-re, alumíniumra és mangánra annak érdekében, hogy a hatóság később ezekhez az értékekhez tudja viszonyítani a rendszeres mintavételek eredményit.

3. A hatóság két technológiai lépésben is kötelezte a gyárat a víz újrafelhasználására. Továbbá a vízügyi és vízvédelmi hatóság kibővítette a szennyvízben rendszeresen vizsgálandó anyagok körét, és egyedi – a jogszabályi előírásnál szigorúbb – határértékeket határozott meg. Előírta az NMP és a lítium rendszeres vizsgálatát is, és mivel ezekre jogszabály küszöbértéket nem határoz meg, egyedi határérték meghatározására került sor.

4. A telephelyen a csapadékvizek szikkasztása nem lehetséges, erre a célra teljesen zárt rendszer kialakítását írta elő.

5. A levegő védelme érdekében a kibocsátási határértékek esetén jóval szigorúbb előírásokat állapított meg, mint ami jogszabály szerint engedélyezhető lenne.

6. A zajvédelem tekintetében is szigorú előírásokat fogalmazott meg a kormányhivatal. Így az üzemeltetőnek már a technológiai próbaüzem megkezdését követően műszeres zajmérések alapján készült szakvéleménnyel kell igazolnia, hogy a zajkibocsátási határértékeknek megfelelően működik, és minden egyes zajforrás beüzemelésekor köteles mérni és bizonyítani, hogy az megfelel a határértékeknek. A beüzemelését követően is rendszeres mérésekkel kell igazolni a határértékek betartását!

7. A beruházási területen, szabad zöldfelületeken, elsősorban az ingatlanhatárok mentén a beruházó köteles ős- és tájhonos fafajokból álló fásításról gondoskodni.

Debrecen város vezetése teljes mértékben egyetért a hatóság által megfogalmazott szigorított feltételekkel, amelyek betartatását minden körülmények között biztosítani kell. A beruházás megvalósítása esetén a város a beruházótól függetlenül a hatóságok, a Debreceni Egyetem és szakmai civil szervezetek bevonásával állandó ellenőrzést valósít meg a Déli Gazdasági Övezet egészére kiterjedő monitoringrendszer létrehozásával

– szögezték le.

A határozat kivonatát Debrecen városa a honlapján elérhetővé tette, illetve teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, azaz február 18-án.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában