CATL

2023.02.13. 08:29

Ez már tényleg a zöld út: megkapta a környezetvédelmi engedélyt a debreceni akkumulátorgyár

Nemcsak a beruházás, de a visszhangja is órási; a CATL gyárának építése immár fél éve folyamatosan napirenden van a helyi és az országos sajtóban egyaránt.

Megkapta a környezetvédelmi engedélyt a CATL debreceni gyára

Forrás: Shutterstock

Minden eddiginél szigorúbb feltételekkel adta ki a kormányhivatal a környezethasználati engedélyt az akkumulátorgyár építéséhez

– írta portálunkhoz eljuttatott hétfői közleményében a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal.

Mint írták, az általuk lefolytatott összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás a legalaposabb hatósági engedélyezési eljárások egyike, amely garantálja, hogy a beruházásnak a lehető legszigorúbb környezetvédelmi feltételeknek kell megfelelnie. A kiadott engedélyében a környezeti elemek, így például a talaj-, a levegő-, a természet-, a víz védelme, valamint a zajvédelem érdekében számos kötelezettséget írt elő a beruházó számára a kormányhivatal. Emellett a hatóság a döntésében több esetben a jogszabályokban meghatározottnál is szigorúbb határértékek betartását, és gyakoribb ellenőrzéseket írt elő – tették hozzá.

A közleményben rámutatnak: a CATL 2022. november 28-án benyújtott kérelme alapján folytatta le a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal az összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési eljárást.

Az eljárás 2023. február 13-án zárult le, a Debrecen Déli Ipari Parkba tervezett akkumulátorgyártó üzem minden eddiginél szigorúbb feltételekkel kapott egységes környezethasználati engedélyt. A döntés még nem végleges.

A kormányhivatal a jogszabályi előírások szerinti időpontban és tartalommal közzéteszi a határozatot a honlapján is: a határozat kivonata már elérhető, teljes terjedelmében pedig a döntés véglegessé válásakor, február 18-án lesz lehetősége közzétenni.

Az előzmények

A kínai befektető érkezéséről először tavaly júniusban reppentek fel pletykák, majd augusztus közepén hivatalossá vált: Debrecenbe települ a világ legnagyobb akkumulátorgyártó cége, mely többek között a Teslának, a Hondának és Hyundainak is beszállító partnere. Ezzel pedig megvalósul hazánk eddigi legnagyobb beruházása több mint 7 milliárd euróból. Mint ismert, a vállalatot szoros együttműködés köti a BMW-hez is, amely szintén a cívisvárost választotta új gyárának otthonaként.

– Két alapvető folyamat zajlik, az egyik, hogy az autóipari forradalom az elektromobilitás irányába tart, a másik a keleti vállalatok radikális térnyerése a világgazdaságban és Európában. A magyar gazdaságpolitikán látszik, a kormány mindkét folyamatot felismerte, és helyesen reagált rá – fejtette ki akkor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hangsúlyozta, mind a beruházás volumene, mind az új munkahelyek száma rekordnak számít Magyarországon.

A CATL érkezése körül azonban hamar heves viták bontakoztak ki a környezetszennyezés miatt aggódó civilek és a politikai ellenzék körében is. A témával kapcsolatban több közmeghallgatást tartottak a cívisvárosban, ezek közül egyik botrányosabbra sikerült, mint a másik

Ezekkel az olykor elfajult összetűzésekkel kapcsolatban Papp László, Debrecen polgármestere egy Haonnak adott interjúban kifejtette

Az én Debrecenem egy toleráns, vitára nyitott, de az érvekre, tényekre építő, kulturált beszélgetést képvisel. Ez egy egyetemváros, a magyarországi tudásközpontok egyik legnagyobbika. Egészen messze áll ez a Debrecen attól, amit a közmeghallgatásokon láthattunk, hallhattunk.

Az ellenzők tábora azóta több tüntetést is szervezett a hajdú-bihari megyeszékhelyen, a tiltakozók legutóbb múlt héten csütörtökön adtak hangot véleményüknek a belvárosban. 

A város önkormányzata mindeközben a tények hangsúlyozásával próbál rendet teremteni a zűrzavarban és tisztázni az akkumulátorgyárral kapcsolatos hamis információkat.

Ennek érdekében Barcsa Lajos alpolgármester például videósorozatot indított a Facebook-oldalán, amelyből többek között kiderült, a kínai cég úgy tervezi felhasználni vízkapacitását, hogy minél nagyobb mértékben szürkevízből, azaz abból a tisztított szennyvízből tudják ellátni a gyár vízigényét.

Papp László polgármester a Haon kérdésére korábban kifejtette, alapvetőnek tekinti, hogy csak abban az esetben kaphat egy ilyen üzem engedélyt, ha a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági követelményeknek megfelel. Hozzáfűzte, ebben a tekintetben nincs pardon.

A városvezető továbbá a Facebook-oldalán arról írt egy bejegyzésében, hogy a CATL a magyar és az európai uniós határértékeknél is szigorúbb feltételekkel működik majd. Ezek betartását a beruházó és tőle függetlenül az önkormányzat, az érintett hatóságokkal – egy, a gyártól független monitoring-rendszer működtetésével – folyamatosan ellenőrizni fogja – húzta alá.

Mindeközben a CATL képviselői az Indexnek úgy nyilatkoztak, a gyárat a legmodernebb technológiákkal szerelik fel, kapacitása pedig a projekt befejezését követően várhatóan eléri a 100 gigawattórát (az ország kapacitása most 40 gigawattórát tesz ki). Az első létesítmények várhatóan három éven belül elkészülnek. Kiemelték: 

a gyáraink világszerte jelenleg is normálisan, minden szabálynak megfelelően működnek. Ez azt bizonyítja, távolról sem vagyunk környezetrombolók. Sőt, éppen ellenkezőleg: hozzájárulunk a helyi közösségek fenntartható fejlődéséhez.

Emlékeztetőül: a CATL debreceni gyára az építési engedélyt még 2022 novemberében megkapta a megyei kormányhivataltól, majd idén január végén a vármegyei katasztrófavédelem is zöld utat adott a beruházásnak, miután iparbiztonsági hatóságként vizsgálták a tervezett üzem biztonsági jelentését.

Arról, hogy miként zajlik a termelés egy CATL-gyárban, korábban ebben a cikkünkben mutattunk be egy Barcsa Lajos által közzétett, szemléletes videót. 

A CATL debreceni gyárával kapcsolatos további cikkeink ide kattintva érhetők el.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában