Tüntetés

2023.02.09. 20:19

Busszal hozták az LMP szimpatizánsokat Debrecenbe – reagált a helyi Fidesz

Több mint százan gyűltek össze a kora délutáni eseményre

Forrás: Kiss Annamarie

A tervezett akkumulátorgyár, a CATL megépítésének megakadályozására szervezett demonstrációt csütörtök este az LMP Debrecen belvárosában. Az esemény előtt a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen a Hang szervezettel közösen a Régi Városháza előtt gyülekeztek a Piac utcán, hogy petíciót nyújtsanak be a város polgármesterének.

Csaknem száz ember gyűlt össze a közösségi médiában meghirdetett kora délutáni eseményre. Míg az emberek várakoztak, a Hatvan utcára egy ötven LMP-aktivistát szállító autóbusz érkezett (az utat ingyenesen ajánlották fel). A buszról leszállók közül egyikük portálunknak elmondta, az ország különböző pontjairól érkeztek, és céljuk, hogy beálljanak a tüntetés mögé, megdöntsék a Fideszt, és megakadályozzák a beruházás létrejöttét. Míg egy másik megkérdezett férfi, aki ugyanarról a buszról szállt le, azt mondta, hogy csak a szomszéd utcából jött.

A Piac utcán azonban nem a Régi Városháza előtt álló debreceniekhez csatlakoztak, ehelyett a Csapó utca elejére felállított LMP-színpad felé vették útjukat, amit éppen a mozgalom logóját hirdető molinóival díszítettek fel, és aláírásgyűjtő pontokat állítottak fel.

Ezt kifogásolta az a hölgy, aki a rendezvényre érkezett, ám nem értett azzal egyet, hogy egy baloldali párt kihasználja és kisajátítja a tüntetést azért, hogy szimpatizánsokat szerezzen. Úgy véli, az akkumulátorgyárral kapcsolatos lakossági aggodalmakat az LMP arra használja, hogy politikai tőkét kovácsoljon, és saját ügyeként mutassa be, mintha önerőből mozgatta volna meg a megjelenteket.

Eközben a Régi Városháza elé Papp László megbízásából megérkezett Szekeres Antal. A jegyző a Haonnak elmondta, hogy a petíció átvételét követően a vonatkozó jogszabályok szerint harminc napon belül az abban foglaltakat meg fogják válaszolni. Mint fogalmazott, az embereket meg kell hallgatni, a megfogalmazott gondolatokat a panasztörvény szerint kell elbírálni, mint közérdekű bejelentést.

Miközben átvette a dokumentumokat, a tömegből többen hangosan, obszcén szavakat kiabáltak, míg mások hangosbeszélőn keresztül hergelték a megjelenteket. Ezután a főutcán összegyűltek a Csapó utcai ideiglenes standhoz vonultak, ahol az LMP-szimpatizánsok igyekeztek a járókelőket közelebb tessékelni a színpadhoz.

Itt már több száz ember hallgatta a párt és a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport tagjainak felszólalását. Beszédet tartott többek közt Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar vármegyei elnöke, valamint Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

A főleg kormányellenes és a beruházás környezetvédelmi következményeire kihegyezett felszólalásokból leginkább Schmuck Erzsébet beszéde tűnt ki, aki azzal riogatta a közönséget, hogy a működésképtelen akkumulátorokat Magyarországon fogják tárolni, így akkumulátor-szemétlerakó leszünk.

Frissítés: reagált a debreceni Fidesz

A Fidesz Debreceni Szervezete csütörtök este közleményt juttatott el portálunkhoz az LMP 2023. február 9-i országos tüntetésével kapcsolatban. Ezt változtatás nélkül közöljük.

„A LMP mai debreceni eseményén ismét bebizonyosodott az, amit a közvéleménykutatók is megállapítanak hónapról hónapra: az LMP Magyarország »Ál zöldpártja« nem éri el a parlamentbe jutás küszöbét sem. Az országos eseményre hirdetett tüntetésükön nem vettek részt többen, mint azon a békés eseményen, melyet az aggódó mikepércsi édesanyák szerveztek, még úgy sem, hogy a fővárosból ingyenes buszjáratokat indítottak a budapesti »turistáknak« és százezrekért hirdették az eseményüket a közösségi médiában. Sem a debreceniek, sem pedig a magyar emberek nem hisznek annak az álságos, zöldnek nevezett politikának, melyet az LMP képvisel.

Az LMP úgy táncol, ahogy a dollár érkezik. Egyértelmű, hogy most az az érdekük, hogy Debrecen legnagyobb munkahelyteremtő beruházása ne valósuljon meg, a város és az egész ország ellen dolgoznak, teljes mértékben kiszolgálva a megbízóikat.

Emlékeztetni szeretnénk őket arra, hogy 2019-ben még azt állították, hogy Magyarország nem maradhat ki az elektromos autó forradalomból, ma pedig már egyenesen ellenzik azt. Az LMP teljes amnéziában szenved.

Kijelenthetjük, hogy az LMP, »Magyarország zöld pártja« ellentmondva az európai zöld társaiknak, nem támogatja az EU által elfogadott akkumulátor technológiát is magába foglaló zöld átállást, az elektromobilitás fejlődését és az európai zéró emisszió megvalósítását.”

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában