Akkumulátorgyár

2023.02.09. 20:56

Akkumulátorgyár: Debrecen alpolgármestere videósorozatot indított a kételyek eloszlatására

Az alpolgármester videósorozatban világít rá a valóságra

Forrás: Barcsa Lajos Facebook-oldala

– Az elmúlt hetekben többféle fals információ jelent meg a tervezett debreceni akkumulátorgyár vonatkozásában. Emiatt gondoltam azt, hogy valós, hiteles információt szeretnék nyújtani – jelentette ki csütörtöki Facebook-videójában Barcsa Lajos.

Debrecen alpolgármestere ezért videósorozatot indított, hogy a fals információk körüli kételyeket eloszlassa. Három téves, a közösségi médiában elterjedt valótlanságra világít rá.

Az első téves állítás, miszerint a gyár 40 ezer köbméter vizet használ fel egy nap alatt. Az alpolgármester elmondta az igazságot: a Déli Gazdasági Övezet teljes vízfogyasztása – minden oda kerülő vállalat igényét figyelembe véve – összesen 24 ezer köbméter / napban van maximálva, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül meghozott közgyűlési döntés alapján. Az engedélyezés alatt álló gyár átlagos vízigénye 3378 köbméter/nap, melynek túlnyomó többsége újrahasznosított tisztított szennyvíz.

A második fals információ, hogy Debrecenben semmisítik meg a máshol összegyűjtött használt akkumulátorokat. Erre úgy reagált Barcsa Lakos, hogy Debrecenben nem lesz használtakkumulátor-feldolgozás, csak a gyártás során keletkezett gyártási hibás akkumulátorok feszültségmentesítése történik meg.

A harmadik valótlanság pedig, amit megemlít: a gyár szennyezi a talajt. Az alpolgármester elmondta, a hiteles információ az, hogy a gyártási folyamat fontos eleme a zárt rendszer alkalmazása, a szállítást is beleértve, ami megakadályozza, hogy bármilyen anyag a talajba jusson. Ezt a hatóságok által folyamatosan ellenőrzött monitoring-rendszer fogja felügyelni, a hatósági ellenőrzések mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában