Fejlesztés

2023.09.15. 16:14

Átadták a bővített Fürdőkertet és az új látogatóközpontot is Hajdúböszörményben

A fejlesztések a térség kulturális és természeti értékeit is hivatottak bemutatni.

Bekecs Sándor

Két pályázatot zártak Hajdúböszörményben

Forrás: Molnár Péter

Többek között új látógatóközponttal, játszótérrel és kiállítóterekkel is bővült a hajdúböszörményi Fürdőkert Szabadidőközpont. Két pályázatnak köszönhető fejlesztésekre mintegy egymilliárd forint támogatást nyert a város önkormányzata. Az ünnepélyes átadót szeptember 15-én tartották.  

Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere köszöntőjében ismertette: az egyik pályázat a „Magyar szürkék útja – kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében” című projekthez kapcsolódó kiállítóterek kialakítása, míg a másik a Fürdőkert bejáratanál lévő új épületrész, melyet „A hajdúböszörményi Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztése” című konstrukció keretein belül alakítottak ki.  

Hajdúböszörmény, magyar szürkék útja, pályázat, fürdőkert
Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere
Forrás: Molnár Péter

1871-ben döntött úgy a város akkori vezetése, hogy elkezdi a Fürdőkert tervezését, majd 1875-ben indult el a kivitelezés. Mára Kelet-Magyarország egyik legszebb, s legimpozánsabb szabadidőközpontjává vált a városnak eme ikonikus intézménye. Az új épületrészeknek köszönhetően egy időben akár 3-4 eseményt is tarthatunk itt

– osztotta meg a városvezető. Hozzátette, az elmúlt évek során folyamatosan fejlődött és bővült a Fürdőkert, amely mintegy 6 hektárnyi zöldterülettel rendelkezik, s számos sportlehetőséggel várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Mindezek mellett pedig folyamatban van még egy öltözőket és vizesblokkot magában foglaló épület kialakítása is a rendezvényszínpadok kiszolgálására.

A következő években is milliárdokból fejleszthetnek

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke elmondta, a Magyar szürkék útja projekt egyik koncepciója az volt, hogy olyan turisztikai fejlesztések legyenek a vármegyében, amelyek nem pontszerűen mutatnak be egy-egy helyszínt, hanem összekapcsoltan, egymást kiegészítve, erősítve tárják a látogatók elé a térség értékeit. 

Hajdúböszörmény, Magyar szürkék útja, fürdőkert, pályázat
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás: Molnár Péter

Hajdúböszörmény a 2014-2020-as fejlesztési időszakban összesen 5 és fél milliárd forintból fejleszthetett, s a tervek szerint legalább ugyanennyi fejlesztés történhet itt a következő években is – osztotta meg.

Hozzátette: a Hajdúböszörmény és Debrecen közötti kerékpárút engedélyes tervei elkészültek, a Hajdúböszörmény-Hajdúdorog-Hajdúnánás mentén haladó bicikliút pedig már kiviteli tervekkel rendelkezik.

 Ott tartunk, hogy az elmúlt évek itteni fejlesztéseit egy kezünkön már nem tudjuk összeszámolni, azonban még most sem értünk ezeknek a végére. Nagyon jó adottságai vannak a területnek, s van egy jó városvezetés, amelyiknek van elképzelése arról, hogyan fejlesszen egy ilyen területet

– fogalmazott köszöntőjében Tiba István, a térség országgyűlési képviselője. Mindezekhez pedig forrásra van szükség, melyhez a vármegyei önkormányzat által támogatott pályázat szükséges. – S nem árt, ha van lobbi is, ami az én dolgom. Nagyon szépen köszönöm a vármegyei önkormányzatnak és az önkormányzatnak, hogy minden esetben jelezték felém, amikor plusz forrásra volt szükség. 

Éppen a múlthéten született döntés arról, hogy ebben a pályázatban a konzorcium tagjai további 16 millió forint támogatást kaptak fejenként – tette hozzá.  

Hajdúböszörmény, magyar szürkék útja, fürdőkert, pályázat
Tiba István országgyűlési képviselő 
Forrás: Molnár Péter

Új látógató központ épült

Gajdán Viktor, a városfejlesztési- és városüzemeltetési osztály csoportvezetője ismertette: a most átadott fejlesztések két pályázati forrásnak köszönhetők. A hajdúböszörményi Fürdőkerti Rendezvény és Turisztikai Szabadidőpark komplex turisztikai fejlesztése elnevezésű projekt eredményeként épült egy új látogatóközpont, melyet egy híd köt össze a meglévő épülettel. Ebben két multifunkciós terem található, amely kiállítások, előadások és különböző rendezvények megtartására alkalmas. A projekt keretében kialakítottak egy ökoturisztikai kiállítást, valamint egy játszóházat is, amely a Hajdúság természeti értékeit mutatja be. Mindezeken felül utak, parkolók, közvilágítási lámpák újultak meg, új utcabútorokat, térfigyelő kamerákat telepítettek, valamint kibővítették a meglévő játszóteret.  

– A Magyar szürkék útja című beruházásban két épület épült, melyekben bemutatótermeket, illetve kézműves foglalkozások megtartására alkalmas műhelyeket alakítottunk ki – foglalta össze.

A Magyar szürkék útjának több állomása elkészült már, ezekről itt írtunk: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában