A hajdúk kulturális öröksége

2021.06.26. 19:07

Feltárult a káprázatos Fejedelmi Kincstár a fürdővárosban

„Ez a jelkép messze túlmutat a múzeum falain, a város és a megye határain. Az ország szimbóluma is.”

Fotó: Tibai Irma

Pajna Zoltán megyei közgyűlési elnök hangsúlyozta ezt az avatóünnepségen. A „hajdúk szent koronájának”, azaz Bocskai István fejedelem koronájának, valamint jogarának másolata látható immár hétévnyi munka eredményeként a panteont és a hajdúerődök bástyáját jelképező új épületben. Az egyedi attrakciót a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat „Magyar szürkék útja – Oxenweg” tematikus projektjéhez csatlakozva valósította meg a szoboszlói önkormányzat és annak intézménye. A kulturális és turisztikai jelentőségű fejlesztésre a területi és településfejlesztési operatív programnak köszönhetően 100 millió forintot kapott a város, melyet 60 millió forint önerőt biztosítottak.

Bocskai István és Halasi Fekete Péter kapitány életnagyságú viaszfigurája előtt állva: jobbról Czeglédi Gyula, Oláh Gábor. Balról Pajna Zoltán és dr. Bihari-Horváth László | Fotó: Tibai Irma

A megvalósult álom történetét ismertetve dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató arra is emlékeztetett, hogy Hajdúszoboszló korábbi jegyzője, dr. Vincze Ferenc sokszor kezdeményezte a koronamásolat elkészíttetését, miután tudni lehetett, hogy azt az osztrákok nem adják vissza. Amikor lehetőség adódott, „mindenképp olyat akartunk alkotni, ami méltó a fejedelem emlékéhez, személyiségéhez”. Megnyitóbeszédében felhívta a figyelmet arra: Bocskai István olyan személyiség volt, aki felül tudott emelkedni saját ambícióin, hogy megteremthesse a békét, amire a társadalom vágyott. Ez az ő nagysága, ennek állít emléket, egyben üzen ez a bemutatóhely.

A szalagátvágást követő képen jobbról: dr. Takács József ötvösmester, gemmológus, a korona készítője, Pajna Zoltán megyei közgyűlési elnök, Oláh Gábor helyettes államtitkár, Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere és dr. Bihari-Horváth László múzeumigazgató | Fotó: Tibai Irma

Hajdúszoboszló különleges értékkel gyarapodott, amely mind a helyi Bocskai-kultusznak, mind a város turizmusának meghatározó helyszíne lesz a jövőben – mutatott rá Czeglédi Gyula polgármester.

Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke megfogalmazta azt is: – Ez a koronázási ékszer „hordozza önrendelkezésünk, sajátos büszkeségünk, együvé tartozásunk erejét, egyúttal szimbolizálja a nemzeti önrendelkezés és a fenntartható nemzetközi együttműködések erejét és lehetőségét is”.

Az avatóünnepélyen részt vett Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár, s elmondta: a helyi, térségi, térségközi kezdeményezések a következő EU-ciklusban is hangsúlyosak maradnak.

Tibai Irma

 

A borítóképen: dr. Takács József ötvösmester, gemmológus, a korona készítője

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában