Sziréna

2024.05.14. 08:21

Sorban csapolta a debreceni ATM-eket a csaló, az egyiknél aztán kellemetlen meglepetés várta

Adathalászattal szerzett bankkártyaadatokat használt fel a városban egy ukrán férfi még tavaly nyáron, az ügyben most emeltek vádat. Negyven áldozatról és ötmilliós kárról tudni.

Haon.hu

A rendőrség fotója az elfogáskor lefoglalt pénzről

Forrás: police.hu

Vádat emeltek az internetes hirdetőket megkárosító ukrán férfival szemben, aki az adathalászattal megszerzett bankkártyaadatokkal debreceni bankautomatákból vette fel a megtévesztett sértettek pénzét – közölte a hajdú-bihari főügyészség. A férfit tavaly augusztusban érték tetten a rendőrök a vármegyeszékhelyen, egy ATM-nél. Az ügyben indított nyomozást április végén zárták le, erről ebben a cikkben számoltunk be.

Napokig járta a várost

Az ügyészségi közlemény rámutat: a vádirat lényege szerint az ukrán férfi 2022 februárjában költözött a családjával Csehországba. Ott ismerkedett meg a szintén ukrán férfival, aki közösségi és különböző internetes oldalakra feltöltött hirdetésekre jelentkezett, de csak színlelte, hogy vásárolni akar. A hirdetőknek ugyanis a szállítás lebonyolítására hivatkozva olyan adathalász levelet küldött, ami futárszolgálat vagy bank oldalához hasonlító weboldalra irányította a hirdetőket.

Ezeken ők többek között a bankkártyaadataikat is megadták, amikkel az elkövetők úgy éltek vissza, hogy azokat betáplálták a mobiltelefonok fizetési fiókjába és bankautomatákból a telefonok segítségével, érintésmentesen készpénzt vettek fel a sértettek számláiról.

Az ukrán férfi munkát ajánlott a vádlottnak, akinek az volt a feladata, hogy egy hétre Debrecenbe utazzon, és a megkapott mobiltelefonokra feltöltse az elkövetők által megszerzett és részére továbbított bankkártyaadatokat, majd bankautomatákból  különböző pénzösszegeket vegyen fel. A vádlott a felvett összegek 10 százalékát fizetségként megtartotta, a többi 90 százalékot pedig virtuális valutaautomatába kellett befizetnie.

A vádlott tavaly augusztus 12-én utazott Debrecenbe, majd augusztus 13-a és 16-a között, négy napon keresztül 40 sértett bankkártyaadatait használva, összesen több mint ötmillió forintot vett fel különböző debreceni ATM-ekből. Ezen túl további nyolc sértett megszerzett kártyaadataival is próbált összesen másfél millió forintot felvenni, ami azonban meghiúsult, mert a tulajdonosok időben letiltották a kártyájukat.

Több sértett is panaszt tett az automatákat üzemeltető banknál. Munkatársaik az esetek kivizsgálása során felismerték a vádlottat és értesítették a rendőrséget, akik a férfit az egyik automatánál elfogták és őrizetbe vették. A vádlott jelenleg is letartóztatásban van, két további személy felelősségét pedig külön büntetőeljárásban vizsgálják.

A Debreceni Járási Ügyészség a tettét beismerő férfit 40 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és pénzmosás bűntettével vádolja. A vádirat mértékes indítványként azt tartalmazza, hogy a Debreceni Járásbíróság a vádlott beismerése esetén őt 2 év börtönbüntetésre ítélje, 5 évre utasítsa ki Magyarország területéről, továbbá rendeljen el vele szemben vagyonelkobzást, az elkövetéshez használt mobiltelefonokat pedig kobozza el.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában