Helyi sport

2024.05.28. 15:29

Erőemelés: Darvas büszkeségei a „pitbullok”

Tizenöt éves a Darvasi Erőemelő Egyesület. A kis településen nagyon népszerű az erőemelés, és ez az eredményeiken is meglátszik, erőemelőik sorra nyerik a versenyeket.

B.Kiss Andrea

A Hajdú-Bihar megyei kistelepülésen átutazók nem is sejtik, hogy a Bellán Iskola pincéjében milyen élet folyik, hiszen semmi nem árulkodik róla az autóval elsuhanóknak. A helyieknek pedig már annyira természetes, hogy a Darvasi Erőemelő Egyesület tagjai sorra nyerik a versenyeket, hogy fel sem tűnik nekik, mekkora kincs ez a falunak. Pedig nem sok település tudhat magáénak olyan sporteredményeket, mint az ötszáz lakossal sem rendelkező Darvas. Haraszti Lászlónak köszönhetően immár tizenöt éve működik a településen a Darvasi Erőemelő Egyesület. Pólójukon az egyesület és a falu neve mellett egy pitbull látható, ami az erőemelés sportághoz nélkülözhetetlen erőt, kitartást jelképezi. Erről már szinte mindenki megismeri őket.

erőemelés-darvas-pitbull
Kevés település tudhat magának ilyen eredményeket erőemelésben 
Forrás: Darvasi Erőemelő Egyesület archív

Az erőemelés csúcsán

Az egyesület vezetője, a lelkes sportember elmondta, hogy 2009-ben azért vágott bele az erőemelő sportág megismertetésébe, hogy a helyiek körében népszerűsítse az egészségesebb életmódot. A már nem működő iskola alagsora remek helyet biztosít az edzőteremnek, amit a másfél évtized alatt egyre fejlesztettek. Az eredmények pedig magukért beszélnek. 

Haraszti László alig győzi felsorolni a figyelemre méltó győzelmeket. Az elmúlt években a település fiataljai közül huszonhárman szereztek érmet diákolimpián, valamint junior, ifi és felnőtt országos versenyeken, Európa- és Világbajnokságokon.

Tavaly, illetve ebben az évben hat fővel vettünk részt a GPC (Global Powerlifting Comitte) Szövetség hivatalos Európa-bajnokságán. Mindkét alkalommal Csehország adott otthont ezeknek a versenyeknek, ahol egyesületünk tagjai a Magyar Professzionális Erőemelő Liga égisze alatt versenyeztek. Ebben az évben öt aranyérem, illetve abszolút értékelés során egy ezüst és egy aranyérem is a darvasi csapathoz került

– Sajnos egyik versenyzőnk 407,5 kg fekvenyomás próbálkozásán megsérült, és az Európa bajnokságon csak segítőként tudott részt venni – számolt be Haraszti László a legfrissebb eredményekről. Megemlítette, hogy nagyon hálás a darvasi önkormányzatnak és Takács Attila polgármesternek, hiszen amikor szükségük van rá, rendelkezésükre bocsátják a település kisbuszát a versenyekre való eljutáshoz. Csehországba is így tudtak elmenni.

Saját versenyek

A Darvasi Erőemelő Egyesület tagjai azonban nem csak járnak versenyekre, hanem rendeznek is. Tíz fekvenyomó versenyt szerveztek már, így a sportág berkein belül már hagyománynak számít a Darvas Kupa. Sportbálok is fűződnek az erőemelőkhöz. 

Mint azt Haraszti László elárulta, többször volt olyan éjszakai versenyük, ami után a résztvevők és a nézők egy hajnalig tartó táncmulatságokon vezethették le az izgalmakat.

A falunapoknak is aktív résztvevői. Három alkalommal hirdették már meg az úgynevezett Parasztolimpiát, ahol több kategóriában, játékos, népi formában mérhették össze erejüket a benevezők. A látványos eredmények mellett talán legalább akkora jelentősége van annak a ténynek, hogy a darvasi edzőteremben az elmúlt tizenöt évben megközelítően százötven fő tett hosszabb-rövidebb próbát a sportra. A legidősebb hatvan év fölötti volt, és a stroke utáni lábadozás elősegítése céljából kereste fel a konditermet. 

Haraszti László, a darvasi erőemelők atyja még tele van ambícióval és tervekkel. Azt mondja, nagyon szeretné, ha Darvason és a környékbeli településeken minél többen észrevennék az előttük heverő lehetőséget. Bárkit szívesen lát az edzőteremben, aki szeretné kipróbálni ezt a sportágat, de azt is, aki csak az erőnlétén próbálna javítani.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában