Állománygyűlés

2024.05.27. 17:53

Új igazgatója lett a debreceni a katonai középiskolának – fotókkal

Ünnepélyes eseményen nevezték ki a Kratochvil Károly Középiskola és Kollégium új igazgatóját. Emellett elhangzott az is, hogy milyen fejlődésen ment keresztül az intézmény az elmúlt évtizedben, és mi a célja a Honvéd Kadét Programnak.

Balogh Efraim

Állománygyűlést tartottak a debreceni Kratochvil Károly Középiskola és Kollégium tornatermében hétfő délután. Az esemény ünnepélyes, iskolazászlóval történő bevonulással kezdődött, amit fegyelmezett csend követett egészen a Himnuszig. Majd ezt követően Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Czermann János helyettes államtitkár és Fekete András őrnagy, igazgató mondott beszédet.

A Honvéd Kadét Program célját is részletesen ismertették az állománygyűlésen
A Honvéd Kadét Program célját is részletesen ismertették az állománygyűlésen
Forrás: Molnár Péter

A Honvéd Kadét Program célja, hogy legyen utánpótlás

Böröndi Gábor vezérezredes köszöntőjében visszaemlékezett arra, hogy mintegy 15 évvel ezelőtt a kritikus hangok borúlátóan ítélték meg a honvédelmi középiskolák létesítését, és nem jósoltak fényes jövőt ennek a törekvésnek, mondván, hogy idejétmúlt és szükségtelen. Azonban rávilágított a honvédelmi oktatás céljaira: úgy véli, a diákok figyelmezettek lesznek, megtanulnak tanulni, és olyan kapcsolatokra tesznek szert, amelyek egész életükben végigkísérhetik őket.

Böröndi Gábor vezérezredes a bajtársiasságra is felhívta a fiatalok figyelmét
Böröndi Gábor vezérezredes a bajtársiasságra is felhívta a fiatalok figyelmét
Forrás: Molnár Péter

Felhívta a figyelmet a bajtársiasságra is annak kapcsán, hogy a kollégiumban élve, távol a családtól, a kadétok megtanulnak bízni egymásban és támogatják majd egymást. Emellett rávilágított a Honvéd Kadét Program küldetésére: azzal a szándékkal működik a program, hogy biztosítva legyen az utánpótlás a Magyar Honvédség számára. 

Hozzátette, hogy aki ma kadétként tanul, az látja, hogy egy technikailag, szellemiségében és oktatás módjában is megújuló honvédséghez lehet csatlakozni. Kiemelte, arra készülnek, hogy konfliktus esetén meg tudják védeni az országot anélkül, hogy a nyugati államokra hagyatkoznának.

Czermann János államtitkár-helyettes a honvédelmi iskolák történelméről is megemlékezett
Czermann János államtitkár-helyettes a honvédelmi iskolák történelméről is megemlékezett
Forrás: Molnár Péter

Czermann János államtitkár-helyettes rámutatott, hogy már 150 esztendeje indult el Magyarországon a kadétok középiskolákban való oktatása. Teltek-múltak az évek, egymás után alakultak meg az intézmények, majd egy olyan időszak következett, amelynek 2007. jelentette a végét, amikor lehúzta a rolót az utolsó iskola is. A Kratochvil Károly Középiskola és Kollégium esetében 2014 után kezdődött el az új időszámítás, ekkor lett újra katonai középiskola.

A honvéd középiskola elsődleges célja támogatni a tisztképzést

Mint elmondta, eltelt 10 év, és ma már négy telephellyel, valamint közel 400 diákkal büszkélkedhet az intézmény. 

Hétfőtől pedig vezetőjét tekintve is megújul a középiskola, aminek az irányítását Fekete András őrnagy, igazgató veszi át.

Fekete András őrnagy lett az intézmény új igazgatója
Fekete András őrnagy lett az intézmény új igazgatója
Forrás: Molnár Péter

Fekete András visszaemlékezett, hogy egykor még egy hatfős szakkör vezetőjeként kezdte pályafutását a Kratochvil Károly Középiskola és Kollégiumban. Mély érzéssel fogadta kinevezését, s úgy gondolja, hogy barátaival fog együtt dolgozni. Ugyanakkor kihívásokkal teli időszakként tekint a jövőre, és azt a célt fogalmazta meg, hogy minél inkább olyan fiatalokat neveljenek, akik értik a honvédelem rendszerét.

Az intézmény fő feladata, hogy a magyar katonai tisztképzés nagyon stabil bázisául szolgáljon

 – húzta alá Fekete András. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában