Testedzés

2023.09.27. 16:11

Komoly problémákkal küzd a debreceni fiatalság nagy része

Első alkalommal tartott közös akciót a Mozdulj, Debrecen! és a Kratochvil.

Haon.hu

Fotó: Czinege Melinda

A Mozdulj, Debrecen! iskolaprogramjának első olyan rendezvényét tartották szerda délután a Magyar Honvédség Bocskai István 11. Páncélozott Hajdúdandár sportkombinátjában, amelynek keretében a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékeivel együtt sportolhattak a debreceni középiskolások. A programon akadálypálya, labirintusfutás és különböző sport- és honvédelmi bemutatók várták a résztvevőket. 

Ez a Mozdulj Debrecen! első, de nem utolsó olyan eseménye, amelynek lényege, hogy egy kicsit együtt mozogjunk, a mozgás élményét közösen éljük át

– köszöntötte a résztvevőket Széles Diána, Debrecen alpolgármestere. Hangsúlyozta, lesz lehetőség a honvédelmi eszközökkel való megismerkedésre, azok kipróbálására, valamint a kadétokkal való vetélkedésre is, de a legfontosabb a közös mozgás élményének átélése. – Az iskolai egészségügyi szűréseken azt látjuk, hogy nagy szüksége van a fiatalságnak a mozgásra. Ezért is külön köszönöm, hogy most itt vagytok, s megmutatjátok, hogy igenis vannak debreceni fiatalok, akik szívesen vesznek részt ilyen programokon. Most körülbelül kétszázan vagytok itt – mondta az alpolgármester. Hozzátette: bízik benne, hogy a létszám idővel növekedni fog. Felhívta a figyelmet, hogy iskola után, szakköri keretek között is van lehetősége a diákoknak a Mozdulj, Debrecen! programjain részt venni.

Sok a lúdtalpas gyerek

Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet igazgatója elmondta, a fiatalok egészségügyi szűrése során azt tapasztalják, hogy a debreceni gyereklakosság mintegy kétharmada korához képest fejletlen. 

Olyan problémákkal küzdenek, mint a lúdtalp, gerincferdülés, vagy a rossz testtartás. Ez azt jelenti, hogy nagyon keveset mozogtok

 – sorolta a szakember.  Felidézte, a mostani felnőtt korosztály sokkal kevesebbet töltött a négy fal között, többet játszott a szabadban, s közöttük ritkábban is alakultak így ki az előbbiekben felsorolt problémák. – Azt látjuk ezeken az eredményeken, hogy segítenünk kell, mozgatni kell benneteket. A honvédelmi középiskolában a mindennapi testmozgás adott, ezért is kértük az ő közreműködésüket, ezért jött létre ez a nap – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában