Egészségügy

2023.09.19. 14:10

Több iskolás korú gyermek életét menthették meg Debrecenben

Megkezdődtek a 2023/2024-es iskolaegészségügyi szűrővizsgálatok a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet Pósa utcai szűrőközpontjában.

Bucsi Bernadett

Papp László polgármester, Széles Diána alpolgármester, valamint Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója

Forrás: Czinege Melinda

A program részleteiről szeptember 19-én, kedden a Pósa utcai szűrőközpontban tartott sajtótájékoztatón számolt be Papp László polgármester, Széles Diána alpolgármester, valamint Papp Csaba, a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (Daefi) igazgatója.

Napi három osztály komplex szűrését végzi el a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet. Példát adó, hasznos kezdeményezésnek nevezte a Daefi 2019 októbere óta működő iskolaegészségügyi szolgálatát Papp László polgármester. – A feladatellátás eszközök és humán erőforrás nélkül nem lenne lehetséges – szögezte le a városvezető. Hozzátette, hogy az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett Debrecen önkormányzata, a Daefi és a Debreceni Egyetem azért, hogy megfelelő infrastrukturális körülmények között tudja elvégezni az intézet a munkáját.

A Pósa utcai épület jelentős változásokon ment keresztül, megfelelő eszközök beszerzése is megtörtént

 – részletezte, kiemelve: minden feltétel adott ahhoz, hogy a debreceni diákokat egészségi állapotuk vonatkozásában kontroll alatt tartsák. Papp László végül köszönetet mondott a DAEFI dolgozóinak szolgálataiért.

Meg kell szerettetni a mozgást

Széles Diána alpolgármester a sajtótájékoztatón sok más mellett felhívta a figyelmet arra a globális problémára, mely szerint a mai gyermekek mozgásszegény életmódot folytatnak. Magyarázatként egy hazai, 5-12. osztályos tanulókat érintő kutatás eredményét is megosztotta, eszerint tíz lányból hat semmiféle sporttevékenységet sem végez.

Meg kell szerettetni a mozgást a gyerekekkel – jelentette ki.

Az alpolgármester néhány csekélynek tűnő, de annál hasznosabb példát is hozott, így többek között azt hangsúlyozta, hogy érdemes a gyermekeket reggel autó helyett gyalogosan vagy kerékpárral elkísérni az iskolába.

Széles Diána és Papp László
Széles Diána és Papp László
Forrás: Czinege Melinda

Javultak az eredmények

Idén a cívisváros valamennyi iskolájában – beleértve az állami és egyházi intézményeket egyaránt – elindulhatott a Mozdulj Debrecen! program, mely részeként immár megfelelő szakemberek bevonásával lehetősége van a diákságnak a tanórán kívüli mozgástevékenységre. Ez csak egy eleme a Daefi iskolaegészségügyi programjának, mely a mozgás népszerűsítésén túl igen sokrétű szűrővizsgálati rendszert takar. A vizsgálatok soráról, továbbá eredményeiről a keddi sajtótájékoztatón Papp Csaba igazgató beszélt.

Elmondta, több ízben egyedülálló az intézet mozgalma, hiszen például Debrecenen kívül – szavai szerint – sehol a világon nem szerveznek fogszabályozási szakellátást. 

A város támogatásával és finanszírozásával 8800 gyermeknek biztosítjuk ingyenesen a fogszabályzást

 – osztotta meg.

Papp Csaba
Papp Csaba
Forrás: Czinege Melinda

A fogászati ellátáson túl prevenciós előadásokat tartanak, felmérik a mozgásszervi és a kardiológiai eltéréseket, továbbá látás, hallás és EKG-vizsgálatot végeznek el. Ez utóbbinak igen nagy szerepe van. 

EKG vizsgálatot a világon egyedülállóan Debrecenben hat alkalommal végzünk. Kiszűrjük a később érkező ritmuszavarokat, melyek észrevétlenül maradnának. Erre azért is van szükség, mert a rejtett szívritmuszavarral küzdő gyermekkel sajnos előfordulhat, hogy edzés közben összeesik és meghal

– részletezte, hozzátéve, vannak olyan debreceni diákok, akik pacemakert kaphattak, ezzel pedig lehetőséget a hosszú életre.

Papp Csaba a szűrővizsgálatokon résztvevő tanulók tápláltsági állapotáról is beszélt, és elmondta, sok a túlsúlyos diák, de a felmérések szerint pozitív eredményt produkált a mindennapos testnevelés. – A mozgás az, aminek fontos szerepe van – szögezte le. Az igazgató végül rámutatott: a gyermekeknek meg kell tanítani az egészséges táplálkozás és életmód alapjait. Hozzátette, a Daefi egyik missziója szerint el kell oszlatni a gyermekek egészségügytől való félelmét.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában