Autómentes nap

2023.09.22. 13:25

Több mint 350 gyerek „tette le az autót” a debreceni Fazekas-iskolában – fotókkal

Aki csak tudott, két keréken érkezett a Vásáry István utcai iskola udvarára az európai autómentes napon.

Szakál Adrienn

A gyerekek élvezték a programokat

Forrás: Kiss Annamarie

Autómentes nap! – több mint 350 debreceni diák skandálta ezt együtt péntek reggel az 1998 óta minden szeptember 22-én megrendezett, figyelemfelhívó alkalom mottóját. A debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola gondosan megszervezett és változatos programsorozattal csatlakozott az európai autómentes naphoz, amit az iskolaudvaron Petőné Horváth Mária igazgató nyitott meg. Az intézményvezető a Haon kérdésére elmondta, iskolájukban fontos üzenete van az autómentes napnak. 

Forrás: Kiss Annamarie

– Igyekszünk példát mutatni a gyerekeknek arra, hogy a felnőttek is komolyan veszik a biztonságos közlekedés kritériumait, és amikor csak tudjuk, letesszük az autót és biciklivel járunk – összegzett. Céljuk, hogy az iskolások megtanulják biztonságosan használni ezeket az eszközöket, és elsajátítsák a kerékpározás, valamint a rollerezés szabályait. Környezetvédelem és egészségvédelem – ezek zászlaja alatt szerveződött meg, és tart egészen délutánig a Fazekas-iskola autómentes napja a mozgalmas és rendhagyó testnevelés órával, melyen Széles Diána alpolgármester köszöntötte a gyerekeket. 

Forrás: Kiss Annamarie

Elmondta, hogy Debrecenben példaértékű az iskolában megrendezett tematikus nap. Kiemelte a figyelem közlekedésben betöltött jelentőségét, majd tartalmas családi programként a hagyományos roller és a bicikli mindennapos használatát javasolta a diákoknak.

Biztonság és egészség

Az ötödikes Fodor Kira Hajdúsámsonból jár be a Vásáry István utcai iskolába, ezért a szülei pénteken is autóval vitték el, hozott viszont magával kétkerekűt, hogy a gokart mellett a bicikliversenyen is részt vehessen. Barátnője és osztálytársa, Kiss Zsófi a nyulasi Kér utcáról rollerrel érkezett, – meggyűlt vele a baja, de megérte – összegzett portálunk kérdésére. Címvédőként alaposan felkészült a pénteki sorversenyre, és mivel tavaly ő volt a rolleres megmérettetés legjobbja, otthon még rutinpályát is épített nemrég a lehető leghatékonyabb felkészülés érdekében.  

Forrás: Kiss Annamarie

A program legnépszerűbb eleme az udvaron kialakított akadálypálya és a gokart volt, Petőné Horváth Mária szerint iskolájukban a gyerekek minden mozgásos programot nagy örömmel fogadnak. Várták azt is, hogy bekapcsolódhassanak a Mozdulj, Debrecen iskolákba szervezett programsorozatába, emellett rendszeresen szerveznek kirándulásokat. A Fazekas-iskolában pénteken 365 tanuló ismerhette meg a rendőrségnek köszönhetően a helyes közlekedés szabályait, valamint vehetett részt a gokart-, bicikli- és rollerversenyen.  
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában