Épített örökség

2024.05.21. 15:42

Pénzzel is segítik a cívis házak felújítását

Debrecen gondoskodna építészeti örökségének megőrzéséről is. A cívis házak felújításának támogatására már lehet pályázni.

Szőke Tímea

Egy felújítandó épület a sok közül; most támogatásra pályázhatnak a tulajdonosok

Forrás: Czinege Melinda

Önkormányzati forrás támogatja a régi, a város építészeti arculata szempontjából meghatározó cívis házak felújítását. A Debrecen építészeti örökségének megóvása céljából biztosított keretösszegre már lehet pályázni. A részletekről Papp László polgármester és Gábor István főépítész beszélt kedden a belvárosban, a Szent Anna utca 11. szám alatti épület előtt.

Papp László (balról) és Gábor István beszélt a cívis házak, illetve a Debrecen építészeti értékeinek a megóvását célzó pályázat részleteiről haon
Papp László (balról) és Gábor István beszélt a cívis házak, illetve a Debrecen építészeti értékeinek a megóvását célzó pályázat részleteiről
Forrás: Czinege Melinda

Debrecen gondoskodáspolitikájába ágyazva a 2024-es költségvetésben 700 millió forint keretösszeg van magántulajdonban lévő lakóépületek felújításának támogatására. 500 millió forintot különítettünk el a panelprogramra, és külön 200 millió forintos keretösszeggel indítjuk el a város építészeti örökségének megóvását. A Debrecen építészeti értékeinek a körébe tartozó épületek felújítását célzó támogatást szeretnénk ezzel biztosítani

 – mondta el Papp László polgármester.

Mint rámutatott, Debrecen dinamikusan fejlődik, és a lakáspiac is egyre komolyabb lendületet vesz majd a következő években; ennek tükrében különösen fontos, hogy a város a  hagyományos építészeti karakteréhez tartozó épületek megóvásáról gondoskodjon.

A cívis házak védelem alá kerültek

– Az elmúlt években Gábor István főépítésszel, illetve a Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesülettel együtt gondolkodva nagyon sok cívis karakterű ház megóvásáról tudtunk gondoskodni azáltal, hogy azokat helyi védettség alá vontuk. Jelenleg 305 helyi védelem alá tartozó cívis lakóépület, és 130 műemlék épület van Debrecenben, tehát azt lehet mondani, adminisztratív eszközökkel nagyon sokat tettünk az építészeti örökség megóvásáért – hangsúlyozta a polgármester.

– Ugyanakkor el kell mondani, hogy ezeknek a régi épületeknek a felújítása hihetetlenül nagy teherrel jár a tulajdonosokra nézve. Ennek megfelelően úgy döntöttünk, ha a város gazdaságának erősödése lehetővé teszi, akkor segítsük őket. 

Így elindult egy pályázati lehetőség, a város építészeti értékeinek megóvását célzó felújítási program, amire szeptember 30-áig lehet pályázatot benyújtani az önkormányzathoz. Elsősorban nagyobb léptékű társasházak felújítását szeretnénk első körben támogatni, már csak azért is, mert pontosan ezeknek a rendbe tétele jelent akkora költséget a tulajdonosok számára, ami szinte megoldhatatlan helyzetet teremt, ha az önkormányzat nem segít

 – fejtette ki a Papp László.

Nagyon jó példának nevezte a Szent Anna utca 11. szám alatti ingatlant, ami az elmúlt években kicsinosodott, és a túloldalba mutatott, ahol egy nagyon szép, de jelenleg kopottas homlokzattal rendelkező ház áll. 

– Felújítása indokolt lenne, és van több hasonló helyzetű épület a városban. Arra buzdítjuk az ilyen házak közösségeit, hogy éljenek ezzel a pályázati lehetőséggel! A következő években Debrecen építészeti örökségének megújítását a város anyagi erejéhez mérten a költségvetésből szintén szeretnénk támogatni, legalább 200 millió forint jövőre is rendelkezésre áll majd a program továbbviteléhez – vetítette előre a polgármester.

Elsősorban a homlokzat felújítása finanszírozható a támogatásból Debrecen haon
Elsősorban a homlokzat felújítása finanszírozható a támogatásból
Forrás: Czinege Melinda

Gondoskodni kell az épületekről is

– Úgy gondolom, ez az a hathatós várospolitika, mely érdemben tud egyrészt adminisztratív döntésekkel, jogi keretekkel biztosítékot adni az építészeti örökség megóvására, másrészt a város anyagi lehetőségeinek felhasználásával tud tényleges segítséget nyújtani a lakóközösségek, tulajdonosok számára, hogy megújuljanak a Debrecen építészeti karakterét, arculatát érdemben meghatározó épületek – összegzett.

Örömét fejezte ki Gábor István főépítész, amiért az idei büdzsében szerepel a helyi védett épületek felújítására vonatkozó támogatás. Megerősítette, a pályázati kiírás megfogalmazásakor cél volt, hogy első körben azokat a társasházakat segítsék, amelyeknek a beruházás kapcsán a mozgástere a védettség miatt és a tulajdonosi összetételnél fogva is igen nehézkes.

 – Azonban szükséges ezeket az épületeket felújítani, hiszen meghatározói a városképnek. Számos olyan ingatlanról gyűjtöttünk be adatokat az elmúlt években, amelyek a felújításánál az utolsó pillanatban vagyunk. Évről évre tologatjuk e társasházak képviselőivel ezt a munkát, melynek lehetőségét a támogatással szeretnénk felerősíteni,  illetve felgyorsítani az elkövetkezendő években. Debrecen gondoskodó karaktere ezeken az épületeken is meg kell hogy mutatkozzon – hangsúlyozta. – Továbbá, ami számomra a legfontosabb, igenis presztízst jelent egy ilyen épületben élni. A felújítások fel fogják emelni ezen épületek lakóminőségét – tette hozzá Gábor István.

Elhangzott: elsősorban az épületek arculatát, külső megjelenését biztosító homlokzati formák megújítása a cél, de ennek keretében nyílászárók cseréjére is használható a támogatás, valamint a nem védett, de azon részekhez szervesen kapcsolódó elemek (például tetőszerkezet, héjazat) megújítása szintén finanszírozható az önkormányzati forrás segítségével.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában