Közgyűlés

2023.05.23. 14:07

Új díjjal adnának lendületet a cívisházak védelmének

A lakosságot is igyekszik bevonni a városvezetés az épített örökség védelmébe.

Gábor István (balról), Papp László és Nagy Sándor a sajtótájékoztatón

Forrás: Molnár Péter

Az Év Cívis Háza díjról is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen; a részletekről Papp László polgármester beszélt keddi sajtótájékoztatóján a Kossuth utcán, a hamarosan átadandó, megszépült Csokonai Színház előtt, háttérben a Kossuth utca 21. számmal, az egykori Angol Királynő Szállóval, amit nemrég felújított a tulajdonosa.

Debrecen nagyon intenzív fejlődési, átalakulási szakaszban van, és ebben az időszakában felértékelődik az épített örökség védelme. Jelenleg műemléki védelem alatt 131 épület áll Debrecenben, helyi védelem alatt pedig – a közgyűlés döntése nyomán – 281 épület. 

A Debreceni Városvédő és -Szépítő Egyesülettel együttműködve készült egy nyolcezer oldalas anyag, amely feldolgozza a városban még meglévő cívis épületek történetét, építészeti jelentőségét. Most a főépítészi iroda az egyesülettel együtt 270 épületnek az értékvédelmi eljárását folytatja a helyi védettség vonatkozásában, vagyis igyekszünk védeni azokat az épületeket, melyek erre rászorulnak –  hangsúlyozta a polgármester.

cívisház, Debrecen, Haon
Forrás: Molnár Péter

Aktív részvétel

– Maga a város is nagyon aktívan vesz részt beruházásokkal és fejlesztési forrásokkal az épített örökség védelmében – mutatott Papp László a Csokonai Színházra, illetve említette a városháza történelmi épületének éppen zajló felújítását. 

Arra szeretnénk ösztönözni a debrecenieket, hogy a saját tulajdonukban lévő, a cívis építészeti örökségbe tartozó ingatlanokat is hasonló hozzáállással, lehetőség szerint újítsák fel, tartsák rendbe, fejlesszék, őrizzék meg a jövőnek

 – mondta.

A díjjal kapcsolatos tervezetről a Közgyűlés szavaz. A vonatkozó előterjesztés szerint a pályázat célja a város történeti arculatát és a cívis identitás erősítését szolgáló karaktert hordozó régi jellegű lakóépületek díjazása, melyek építészeti és telekhasználati minőségükkel a mindennapi használat kulturált biztosítása mellett példát mutató városképi és utcaképi megjelenésükkel biztosítják a korszerű igényeknek megfelelő épülethasználatot, beleértve a megújuló energiák tervezett alkalmazását is.

– Nagy kihívás, hogy egy 100-150 éves épületet hogyan lehet úgy átalakítani, felújítani, hogy megőrizze cívis építészeti karakterét, ugyanakkor a 21. század követelményeinek, vívmányainak is megfeleljen. Ezért is fontos, hogy ismerjük el, díjazzuk, akik ebben előremutató, jó megoldásokat alkalmaznak – emelte ki Papp László.

Csak lakóépülettel

Elmondta, a terv szerint pályázhat bármely természetes személy és jogi személy ingatlantulajdonos vagy ingatlanhasználó, aki a cívis karakterű épületet átalakította, felújította vagy karbantartja, vagyis anyagi jellegű ráfordítást végzett/végez az ingatlanon. Csak olyan ingatlannal pályázhatnak, ami legalább 50 százalékban lakóépület, a pályázatokat a főépítészhez kell benyújtani, aki a program szakmai felelőse, a díjazottakra a Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottság fog javaslatot tenni. Minden év július 31. a pályázati határidő. Évente két díjat adnak ki. Az elismeréssel tábla és díszoklevél jár.

Azon munkálkodunk, hogy a város épített örökségében minél több épület, utcakép újuljon meg, és Debrecen hordozza tovább azt a történeti értéket, ami miatt szereteik a debreceniek és a Debrecenen kívüliek is ezt a települést. 

Számos helyen vannak jól karbantartott, vagy szépen felújított épületek, ezekből is tudunk meríteni és bátorítani a lakosokat arra, hogy fogjanak össze, segítsenek nekünk a városkép szépítésében, megújításában – mondta Gábor István főépítész.

– Természetesnek érezzük, hogy biztonságos és szép Debrecen, és gyakran csak akkor döbbenünk rá, milyen szép helyen élünk, amikor más településeken járva városképet elcsúfító elemeket látunk. A városvezetés, az itt élők mellett a helyi építési szabályozás, például a településképi arculati kézikönyv, valamint majd a szóban forgó pályázat az, ami nagyon jó eséllyel járul hozzá, hogy Debrecen ne csak az ország legbiztonságosabb, hanem legtisztább és legszebb városa is legyen – vélte Nagy Sándor önkormányzati képviselő.

cívisház, Debrecen, Haon
Forrás: Molnár Péter

Évente kettő

Az április 27-ei ülésen a képviselők elfogadták a polgármesternek azt a javaslatát, hogy az Év Cívis Háza elnevezéssel alapítson az önkormányzat egy új elismerést, melynek célja a Debrecen építészeti hagyományait és a cívis identitást tükröző épületek elismerése lenne. Azóta kidolgozták az új elismerés alapításának és adományozásának részletszabályait, erről szavaz május 25-én a testület.

A dr. Szekeres Antal címzetes főjegyző által benyújtott előterjesztés szerint a „város történeti arculatát és a cívis identitás erősítését szolgáló karaktert hordozó régi jellegű lakóépületek” mellett a jó példák és helyes gyakorlatok bemutatása, valamint az építészeti örökség védelme érdekében tett anyagi erőfeszítéssel járó tevékenység, és az épület folyamatos jókarbantartásához szükséges tevékenység elismerése is a pályázat célja.

A pályázónak vállalnia kell többek közt, hogy hozzájárul helyszíni szemle egy alkalommal történő tartásához, illetve az Év Cívis Háza díj adományozását tanúsító tábla épülethomlokzaton történő elhelyezéséhez. A pályázatokat az Önkormányzat Közgyűlése Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága bírálja el, miután azokat az önkormányzati tervtanács mindenkori tagjai közül a Főépítészi Iroda vezetője által felkért legalább 5 tag önállóan véleményezi, szakmailag értékeli.

A bírálati szempontok közt szerepel például, hogy az érintett épület Debrecen építészeti hagyományait tükrözi, építészeti minőségével, alkalmazott anyagaival, jókarbantartottságával példát mutat; a telekhasználat minősége, az épület mérete nem pazarló, nem túlterjeszkedő, intenzitásával a kulturált, mindennapi használatra mutat példát, továbbá városképi, utcaképi megjelenésével is a településkép hagyományos arculatának megőrzését szolgálja. Figyelembe veszik, a fásítottságot, a zöldfelület minőségét, illetve hogy a megújuló energia használatát biztosító berendezések, vagy használati módosítások (motorizált garázskapu beépítése, árnyékoló berendezések elhelyezése) megfelelően illeszkednek az épülethez.

Évente két Év Cívis Háza elismerés adományozható. Az ünnepélyes díjátadó az elismerést elnyert ingatlan előtt a Kulturális Örökség Napjai alkalmából lenne, a díjat a polgármester adja át az adományozottnak.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában