Helyi közélet

2024.05.28. 18:40

Mintegy ötven kiállító várja az érdeklődőket a Debreceni Szakmafesztiválon

A Debreceni Szakképzési Centrum soron következő rendezvénye új helyszínen várja a kíváncsiskodókat. A harmadik Debreceni Szakmafesztivál a Dósa nádor téren fogadja június 1-jén a szakma szerelmeseit.

Nagy Emese

Debreceni szakmafesztivál: közel 50 kiállító várja az érdeklődőket

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Szakképzési Centrum immár harmadik alkalommal várja a továbbtanulásra készülő általános iskolásokat és a felnőttképzések iránt érdeklődőket a Debreceni Szakmafesztiválra. A fesztiválon mintegy 50 kiállító, színpadi produkciók, vállalati előadások, találkozási lehetőségek várják a fiatalokat – a részletekről beharangozó sajtótájékoztatót tartottak kedden a villamos járműcsarnokban, ugyanis az idei rendezvény kiemelt partnere a DKV Zrt.

A Debreceni Szakmafesztivál részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az érintett szervek
A Debreceni Szakmafesztivál részleteiről sajtótájékoztató keretében számoltak be az érintett szervek
Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Szakmafesztivál a legkisebbeket is várja

Barcsa Lajos alpolgármester beszédében kiemelte, a Debrecen 2030 program arról szól, hogy minél több fiatalt itt tudjanak tartani a városban, ehhez pedig az kellett, munkahelyeket teremtsenek. – Az elmúlt években 20 ezer új munkahely jött létre Debrecenben, amivel kapcsolatban ki szeretném emelni, nem ér véget a munka akkor, amikor egy bejelentés megtörténik, és létrejönnek a munkahelyek – fontos üzeneteket kell hordozzon a szülők és a gyerekek irányába. Felelősségünk, hogy a munkáltatói igényeket, a szülői elképzelésekkel és a gyermeki vágyakkal összeegyeztessük, majd ezeket az igényeket kielégítsük a debreceni munkaerőpiacon. Jelen esetben a Debreceni Szakmafesztivál azt gondolom, ebben egy jelentős mérföldkő, hiszen az általános iskola végénél járó diákok, vagy akár a felnőttek, akik pályát szeretnének módosítani, a hasonló rendezvényeken testközelből megtapasztalhatják, egyes cégek milyen lehetőségeket kínálnak, milyen tevékenységeik vannak – emelte ki az alpolgármester.

Stratégiai együttműködési megállapodás

– A DKV Zrt. és elődei 140 éve vannak jelen a városban, és a fő tevékenységünk az mindig a közösségi közlekedés, korábban a tömegközlekedés, tehát a személyszállítási tevékenység, ami nagy eszközigényt és humánerőforrást igényel – ez járművezetőt, valamikor kalauzt, jegypénztársósokat, illetve műszaki háttér szakembereket, illetve gazdasági irányító szakembereket jelent – mutatott rá Pongor Csaba, a DKV műszaki és üzemeltetési igazgatója. Kifejtette a DKV Zrt. mindig próbált részt venni a saját humánerőforrásainak a biztosításában, erre a legjobb példa a járművezető képzés. – Évtizedek óta saját magunknak szervezzük a villamos és trolibusz járművezetői létszámnak a képzését, és a tanfolyamokat is itt tartjuk. Ugyanez igaz a műszaki területre is. A Debreceni Egyetemmel a kapcsolatunk hosszútávra nyúlik vissza, közös munkáink vannak, részt veszünk egymás rendezvényein, és 2014 óta aktívan bekapcsolódtunk az egyetemi duális képzésbe. Ez nem csak a műszaki területet jelenti, ugyanúgy a beruházási, pénzügyi és gazdasági területen is vannak duális hallgatóink. A Debreceni Szakképzési Centrummal a kapcsolatunkat 2021-ben élesztettük újjá és 2022-ben már stratégiai együttműködési megállapodást is kötöttünk. Nagyon örülök annak, ha látom, a napi munkák során, hogy a szakemberek mellett diákok is vannak. Ettől jobb felkészítést nem tudok elképzelni – mondta. Hozzátette, 2009-ben vették át az autóbuszos közlekedést, és akkor nőtt a létszámuk 600 fő fölé, azelőtt körülbelül 300 körüli létszámmal dolgozott a DKV Zrt.

– Egyrészt volt egy létszámbeli ugrás, másrészt pedig egy nagyon dinamikus műszaki fejlődés zajlik nálunk, gondolok itt az autóbusz-járműpark cserére, vagy a megújult villamosparkra és új villamos járművek beszerzése előtt állunk. Van elektromos autóbuszunk, és ebben az évben már próbálkoztunk – kísérleti jelleggel – hidrogénhajtással is. Ez mind azt jelenti, szakmai felkészültségben, és a szakmai képzettségben egyre inkább sokrétűbb, és felkészült munkaerőre, illetve alkalmazottakra van szükségünk – fűzte hozzá.

Debrecen jövőt ad a fiataloknak

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott beszédében, a Debreceni Szakmafesztivál már hagyományos Debrecenben, és a szakképzésnek a bemutatása. –Önmagában a szakképzés egy száraz információs közeg, azonban a szakmafesztivál ezen a napon 10 és 18 óra között oldott lehetőséget nyújt az óvodástól a nagypapáig, nagymamáig. Nemcsak információt, hanem mindenki számára interaktív lehetőségeket biztosít. Ezen a napon részt vesznek a szakképző intézmények, bemutatják a lehetőségeiket, alkalmat adnak a találkozásokra. Továbbá jelen lesznek a Debreceni Egyetem különböző karai, és gazdasági partnerek – hangsúlyozta.

Leszögezte, a szakképzés, a szakma tanítása, oktatása. – A 21. században hiába van modern technológia, mesterséges intelligencia, az emberi humánum, a felkészült szakember megkerülhetetlen. Egyre népszerűbb, hitelesebb és elfogadottabb tevékenység, ez Debrecenben különösen igaz. Hiszen, ha szakmát ajánlunk, akkor jövőképet kell tudnunk ajánlani. Debrecen, az ország második fővárosa az elmúlt időszakban soha nem látott növekedést mutat, megújult a város. Új ipari környezetek jöttek létre, ezernyi új munkalehetőség. Nagyvállalati, kis- és középvállalkozási környezet, debreceni vagy budapesti cég, sok-sok ideérkező multinacionális cég alapított itt munkahelyet. A szakképzés csak akkor értelmezhető, ha egy ilyen városban vagyunk, ahol valóban a legszínesebb, legsokoldalúbb lehetőségeket tudjuk felajánlani. Ennek köszönhetően az elmúlt időszakban 7500-ról 12 500-ra nőtt a tanulók létszáma, mert tudtunk a gazdasági partnerekkel közösen jövőkepét ajánlani az itt élő fiataloknak – mondta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában