Digitália

2024.05.16. 06:00

Ezekre az állásokra hamarosan nem lesz szükség, amazokra pedig nő a kereslet

Nem csak a technikai érdeklődésűeknek szólt az elmúlt másfél év a mesterséges intelligenciáról. A Statista összeállítása azt mutatja, hogy Amerikában belátható időn belül mely állásokra nem lesz szükség, és milyen munkakörök lesznek a következő tíz év legkeresettebbjei.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Stokkete

Ami az Egyesült Államokban zajlik, az némi késéssel ugyan, de biztosan elérkezik hozzánk is. Az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala (BLS) minden évben közzéteszi Foglalkoztatási Foglalkoztatási Előrejelzéseit. Ez a jelentés az Egyesült Államok munkaerőpiacának egészét méri fel a következő 10 év vonatkozásában, előrevetíti a foglalkoztatás változásait, és feltárja, mely állásokat fenyegeti leginkább az automatizálás vagy egyéb technológiai és társadalmi változás. A 2022-2032 közötti időszakot lefedő legutóbbi kiadásában a BLS négy olyan foglalkozási csoportot azonosított, amelyben dolgozók az előrejelzések szerint elveszítik munkahelyeiket a következő évtizedben: irodai és adminisztratív háttérmunkák, termeléshez és értékesítéshez kapcsolódó foglalkozások, valamint mezőgazdasági, halászati és erdészeti munkák.

Amint a Statista alábbi angol nyelvű, jól értelmezhető táblázata mutatja, a pénztárosok foglalkoztatása csökken a legnagyobb mértékben, 2032-ben 348 ezerrel kevesebben lesznek, mint 2022-ben. Olyan munkakörök esetén, mint például titkárnő, irodai ügyintéző, ügyfélszolgálati dolgozó, 2032-ig több mint 150 ezer állás megszűnése várható. A könyvelők (első fordításunkat javítottuk, a szerk.), gyorséttermi dolgozók, szövegszerkesztők, gépírók 39 százalékát, valamint az órajavítók 30 százalékát fenyegeti az állásuk elvesztése, és más, viszonylag ritka foglalkozások is előkelő helyen szerepelnek a listán.

Infographic: Services No Longer Required: Which Jobs Are Most at Risk? | Statista

Íme, a következő évtized legkeresettebb állásai

Mióta 2022 végén megjelent a ChatGPT és a többi mesterséges intelligencia-eszköz, azon is töprengünk, hogy az újdonság képes-e ösztönözni új munkakörök létrehozását?

Gondoljunk például az e-kereskedelem térnyerésére. Bár ez a kiskereskedelmi munkahelyek számának csökkenéséhez vezetett, a szállítás és a raktározás terén a munkahelyek számának erőteljes növekedését hozza. A BLS előrejelzései szerint a szállítás és a raktározás a leggyorsabban növekvő ágazatok közé fog tartozni a következő évtizedben, ezen a területen a fizetések 2022 és 2032 között 8,6 százalékkal nőni fognak.

A foglalkoztatás legnagyobb, még a szoftverfejlesztőkénél is nagyobb, 9,7 százalékos növekedése az egészségügyi és szociális segélyszektorban várható, amelyet kevésbé érintenek a technológiai változások, sokkal inkább a demográfiai átalakulások vezérelnek. A népesség elöregedése és a krónikus betegségek növekvő elterjedése miatt az egészségügyi és szociális segélyszektor az előrejelzések szerint 2032-re 2,1 millió új munkahelyet kínál majd, ami a várható új munkahelyek közel felét teszi ki.

Az otthoni egészségügyi és testápolási segédeszközök előállítása az előrejelzések szerint 2032-ig több mint 800 ezer munkahelyet teremt. Egyértelmű, hogy az egészségügyi ágazat lesz a foglalkoztatás növekedésének egyik fő motorja a közeljövőben.

Infographic: Wanted: The Most In-Demand Jobs of the Next Decade | Statista

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!