Magyar Szürkék Útja

2022.11.22. 17:40

Újabb egyedülálló turisztikai attrakció nyílt meg Nádudvaron – fotókkal

Hivatalosan is átadták a Magyar Szürkék Útja projekt nádudvari látogatóközpontját kedden.

Forrás: Lévai Péter-archív

A Magyar Szürkék Útja egy kulturális tematikus útvonal Hajdú-Bihar megyében, melynek célja a helyi és térségi jelentőségű, turisztikai vonzerőt képező kulturális, épített, természeti örökség turisztikai hasznosítása és fejlesztése. A projekt részeként a megyében egy olyan hálózatot alakítanak ki, amely a korabeli állattenyésztést, a hozzá kapcsolódó pásztoréletet, a kézművességet, a kereskedelem és a közigazgatás egy-egy meghatározó helyszínét mutatja be. Az attrakció összesen nyolc települést érint, és kedden Nádudvaron is átadták a projekt részeként létrejött új kiállító- és fogadóteret. A létesítmény a régi polgármesteri hivatal neoklasszicista épületében kapott helyet. A kiállítótérben a pásztorélet elevenedik meg, és mellette többek között a fazekasság, a gyékény- és vesszőfonás, a bőr- és faművesség mutatkoznak be. A tárlat lehetőséget ad a városnak láttatni a helyi és térségi jelentőségű értékeit, és mellettük azokat is, amelyek nemzeti kultúránk egyedülálló kincsei. Az épületben kézműves árusítóhely és ajándékbolt is helyet kapott. A kiállítótér kialakítása vonzó lehet bármely korosztály számára, a legfiatalabbaknak az interaktív, telefonos applikációval elérhető tartalmak biztosíthatnak élményt.

Őrizni a saját identitásunkat

– 2016-ban indult a kezdeményezés a projekt megvalósítására a megyei önkormányzat részéről – idézte fel a kezdeti lépéseket Maczik Erika polgármester, aki szerint nemcsak a város kulturális gazdagságát, hanem Nádudvar és Hajdú-Bihar megye együttműködését is jól prezentálja a megvalósult projekt. A polgármester szót ejtett arról, számukra mit jelent a Magyar Szürkék Útja. 

A jó minőségű élelmiszer ma is jelen van a megyénkben, a településeinken, Nádudvaron, és ma is képesek vagyunk európai szinten egészséges termékekkel jelen lenni a piacon. Üzeni számunkra azt is, hogy bármerre járunk a világban, a magyar kultúra hagyományos elemei segítenek megőrizni identitásunkat, sajátos karakterünket. És azt is, hogy ezek az értékek akkor tudnak megtartani minket, ha egymás iránt bizalommal, együttműködésben éljük meg

 – fogalmazott Maczik Erika. Mint mondta, a tárlatra olyan fundamentumként tekintenek, melyre később újabb élményeket, értékeket fűzhetnek fel.

Mayer Gábor
Forrás: Lévai Péter-archív

Az átadóünnepségen Mayer Gábor területfejlesztésért felelős államtitkár az új területfejlesztési szakpolitika alapvető célkitűzésiről beszélt. Elmondta, a jövőben olyan döntések születhetnek az uniós programok kapcsán, melyek illeszkedni tudnak a helyi, térségi, társadalmi és gazdasági arculathoz, igényekhez; és melyek nem pontszerű fejlesztésekben, hanem komplex fejlesztési programokban biztosítják az életszínvonal, a helyi jólét növekedését.

Eredeti műtárgyak és hű másolatok

Időutazás – így jellemezte a Magyar Szürkék Útja projektet Pajna Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke az átadóünnepségen. Kitért a projekttel kapcsolatos nehézségekre is. Elmondta, hogy egy nyolc konzorciumi partnerre épülő fejlesztés együttműködést igényelt, de szavai szerint bebizonyosodott, hogy érdemes térségi szemmel kezelni a turisztikai projekteket.

Dr. Bihari-Horváth László főmuzeológus, a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum igazgatója részt vett a nádudvari látogatóközpont létrehozásában. Az átadóünnepségen köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak azért, hogy a turisztikai fejlesztésre elnyert pályázati forrást a kulturális örökségi turizmus fejlesztésére fordította. Hangsúlyozta, hogy a látogatóközpontokban egy múzeumi környezethez képest ugyan kevesebb az eredeti műtárgy, de ezen helyszíneken is hiteles ismereteket kapnak az érdeklődők.

 Ilyen a nádudvari kiállítás is, nagyon sok izgalmas másolatot mutat be. Ami viszont eredeti, és erre nagyon büszkék vagyunk, az Lukács Dénes honvédtüzér főparancsnok viaszszobrának oldalán egy 1848/49-es szablya. Ez a megyeiek összetartozását jelképező Bocskai-szablya mellett a kiállítás másik szablyája. Egy olyan relikvia, mellyel sok hős harcolhatott a forradalom és szabadságharc időszakában 

– osztotta meg. A főmúzeolóus a köszöntőt követően körbekalauzolta a tárlaton a vendégeket.

A Magyar Szürkék Útja projekt összköltsége 975 millió forint, melyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program százszázalékos intenzitás mellett támogatott. A forrásból Nádudvar önkormányzata bruttó 95 millió forintban részesült, ebből az építési kivitelezést valósították meg. A kiállítási anyagot, továbbá a kézműves ajándékbolt kialakításának költségét a város biztosította. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában