Közlekedés

2023.08.06. 20:00

Tervezik a Debrecent keletről elkerülő főutat 

A 100-as és a 108-os vasútvonal debreceni csomópontjait is érintő döntés született.  

Bekecs Sándor

További fejlesztések várhatóak a Kishegyesi úton is

Forrás: Napló-archív

Zöld utat kapott a Debrecent keleti irányból elkerülő út előkészítése, többszáz millió forintos kormányzati támogatásról döntött nemrég a kormány. Ezen kívül két vasúti csomópont átépítésének tervezése, valamint a Kassai út sávbővítésének terveinek elkészítése is elindulhat a következő hónapokban. Összeszedtük hol várhatóak lépések a debreceni közlekedésfejlesztésben. 
Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közlönyben április 28-án megjelent két kormányhatározat értelmében mintegy 174 és fél milliárd forint kormányzati támogatásból fejleszthet Debrecen 2023. és 2026. között. Az első a város víziközmű-infrastruktúrájának fejlesztését foglalja magában 108,797 milliárd forint értékben. A második kormányhatározat az Északnyugati Gazdasági Övezet vasúti infrastruktúra-fejlesztéséről szól, melynek összértéke legfeljebb 65,68 milliárd forint. Július 19-én újabb kormányhatározat jelent meg, melynek értelmében további 112,198 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Debrecenbe

Tervezik a keleti elkerülőt 

Kiemelt jelentőségű beruházásnak ígérkezik a Debrecen keleti elkerülő út, melynek előkészítésére és a környezetvédelmi engedélyére 810 millió forintot állapított meg a kormány. 

Debrecen elkerülését nyugatról a 354-es főút – M35 autópálya – 481-es főút-tengely biztosítja. A hiányzó keleti elkerülő út elsőrendű főútként történő megépítésével megtörténhet a vármegyeszékhely teljes tehermentesítése az átmenő tranzitforgalomtól, illetve tovább javulhat az érintett települések elérhetősége.

A keleti elkerülő út hiányzó, a 47-es és a 354-es főút közötti, 17 kilométer hosszú szakaszára vonatkozóan az előkészítési fázis első lépéseként a nyomvonalra tanulmányterv, a környezeti hatástanulmány és a környezetvédelmi engedély megszerzése szükséges. 

A Vértesi úti vasút átjárót is átalakítják

A délnyugati városrész elérését javító beruházás lehet a 100-as és a 108-as vasúti vonalakat keresztező Vértesi út vasúti átjáró átalakítása. A külön szintű kapcsolat kialakításához szükséges kiviteli tervek elkészítésére 595 millió forintot biztosít a kormány Debrecen önkormányzata részére. A fejlesztéssel létrejön a déli és az északi városrész második külön szintű kapcsolata, mely a Debreceni Déli Gazdasági Övezet megközelítése szempontjából is kiemelten fontos. 

A tervezett felüljáró a Vértesi út és a Gázvezeték utca irányából a város központja felé az István útra kerülne rákötésre, ami illeszkedne a város hosszútávú közlekedés- és gazdaságfejlesztési stratégiájához, és mintegy 60 méter nyílású híddal biztosítható lenne.  

Szintén külön szintű vasúti csomópont jöhet létre a Kishegyesi út és a 108-as vasút kereszteződésénél. Erre, valamint a Határ út és az M35 csomópont között útszakasz 2x2 sávosra bővítésének kiviteli terveinek elkészítésére, a szükséges területszerzésekre és egyéb előkészítési feladatokra mintegy 915 millió forint támogatást fordíthat az önkormányzat.

Kétszázmillió forint támogatásből tervezhetik a Homokkerti felüljáró fejlesztését
Forrás: Napló-archív

Felújíthatják a Homokkerti felüljárót 

Mintegy 300 millió forint támogatást kap a 47-es számú főút négynyomúsítása kiviteli terveinek elkészítése a Déli Gazdasági Övezet mentén, további 200 millióból pedig elkészülhet Homokkerti felüljáró és kapcsolódó úthálózat kapacitásbővítése környezetvédelmi engedélyig történő előkészítése. A 481-es főút négynyomúsításának előkészítése (kiviteli tervekkel és környezetvédelmi engedéllyel egyetemben) mintegy 400 millióból készül el. 
Végül pedig 170 millió forint támogatást kap a Kassai út előkészítésének, tervezésének elkészítése is. A fejlesztés célja a Zákány utca és az Árpád tér közötti szakaszon további sávok kialakítása és a csomópontok fejlesztése. Ennek fejlesztése elengedhetetlenné válik, amint a Sámsoni út teljes bővítése elkészül. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában