Közlekedés

2023.03.10. 14:00

Megváltás lehet mindenki számára a Sámsoni út fejlesztése

Március második felében indul a közművek kiváltása, a forgalmat ez még nem fogja akadályozni.

A Sámsoni út a reggeli csúcsban

Forrás: Kiss Annamarie

Végeláthatatlan kocsisor, alig haladó járművek, dudáló autók – legtöbb esetben így jellemezhető a debreceni Sámsoni út hétköznap reggelen és délután, amikor a munkahelyükre indulnak vagy onnan érkeznek haza a környéken lakók vagy a bejárók. A 471-es út belterületi szakaszának négysávúsítása indulhat március első felében, a tereprendezési munkálatok már elkezdődtek. A polgármesteri hivatalnál és a környék lakosainál is érdeklődtünk a beruházásról péntek reggel. 

Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában megvalósuló sávbővítés a tereprendezési munkálatokkal kezdődött 2023-ban. Az első ütemben a Sámsoni út – Báthori utca és Simon István utca közötti szakaszának – 2x2 sávosítása zajlik, ez egy mintegy 1,8 kilométernyi szakaszt érint

– tájékoztatott megkeresésünkre a debreceni polgármesteri hivatal. Mint írták, az ilyen volumenű munkák városi környezetben történő kivitelezésének első – mindenki számára jól látható – fázisa a régi közművek kiváltása és újak építése. Ezek a közműkiváltások a Budai Nagy Antal utca és az Acsádi út közötti szakaszon zajlanak majd, várhatóan március második felében, a városból kifelé haladva a jobb oldalon. Ez a forgalmi rendet nem érinti, biztosítva lesz a közlekedési lehetőség. A folytatásban – az első ütem második részében – az Acsádi út és Simon István utca között a bal oldalban végzik majd a közműkiváltási munkákat.    

Mint megtudtuk, a munkálatok végzéséhez szükséges ütemezést és ideiglenes forgalmi rendváltozásról szóló terveket a kivitelezőnek a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-hez és az önkormányzathoz egyaránt be kell nyújtania jóváhagyásra. Ezek a dokumentumok eddig még nem érkeztek meg. 

Debrecen önkormányzata mind a beruházótól, mind a kivitelezőtől elvárja, hogy a lakosságot folyamatosan tájékoztassák a munkálatok állásáról, különös tekintettel a közlekedési helyzetre, ezért a beruházó a következő napokban szórólapokon keresztül tájékoztatni fogja a lakosságot az érintett útszakasz átépítésének ütemtervéről, továbbá ismerteti a kivitelezés alatt várható, ideiglenes forgalmi helyzetet – hangsúlyozta válaszában a polgármesteri hivatal.

A reggeli csúcs már lement, azonban egy-egy szakaszon még előfordult, feltorlódás. Varga Györggyel az Őrmester utca kereszteződésnél találkoztunk. A nyugdíjas autószerelő kérdésünkre elmondta, nagyon örülne, ha végre tényleg meglenne az út felújítása és bővítése, 28 éve ígérik ezt a beruházást.

Ilyen rossz úton nagyon nem jó járni. Nem szívesen közlekedem rajta az új autónkkal, hamar tönkremegy ilyen utakon. Itt, a zebránál egy párszor már majdnem elestem, nem kicsit van felgyűrődve az aszfalt 

– mutatott a közeli gyalogátkelőhelyre. Elmondta, a legkritikusabb időszak hétköznap reggel fél hét és kilencóra, valamint délután négy és hat óra között van, amikor szinte teljesen beáll a kocsisor és csak nagyon lassan tud haladni a forgalom. A településtábla irányában mutatva pedig kifejezte, örülnek, hogy a betonfalat zajcsökkentő fal váltja majd fel és kicsivel esztétikusabb környezetet kap a lakótelep. Egy másik járókelő kicsit szkeptikusabban vélekedett a beruházásról. Véleménye szerint a sávbővítés nem fogja a forgalmat csökkenteni, ugyanis a Kassai úti kereszteződés lámpái ugyanúgy megakasztják majd a forgalmat, illetve a kisutcák lámpás kereszteződéssé alakítása is csak körülményesebbé teszi majd a közlekedést.  

– Reggel és délután nagyon nehézkes itt a zebrán átkelni. Az ablakot ezekben az időszakokban nem tudom kinyitni, mert itt állnak, dudálnak az autók, bejön a benzingőz – fogalmazott a vasúti átjáró közelében élő egyik lakos. Hozzátette, örömmel fogadja, hogy végre elkezdődnek a munkálatok és kerékpárút is készül. Bízik benne, hogy végeredményként a megújult és több sávos út megoldja majd a forgalmi tumultust. 

BS

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában