Közlekedésfejlesztés

2020.08.25. 10:25

Átadták a 471-es főút megújult szakaszát

A jó utak tovább növelik Magyarország gazdasági vonzerejét; a felújított 471-es is közéjük tartozhat.

default

Fotó: Kovács Péter

  • Mától tovább javul Debrecen és a térség közlekedési helyzete, logisztikai pozíciója. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a 471-es út Debrecen és Hajdúsámson közötti felújított és négysávosított szakaszának átadásán, kedden.
  • – A gyors és biztonságos beérkezés Debrecenbe csak az elvégzett munka fele, hiszen a környéken élőknek nem az a vágya, hogy gyorsan beérjenek a dugóba, hanem, hogy gyorsan beérjenek Debrecenbe. A bevezető út városon belüli felújítását és 2x2 sávossá tételét is megvalósítjuk – jelentette ki a politikus, aki azzal folytatta, hogy 2010 óta Magyarországon mintegy 500 kilométernyi autópálya és gyorsforgalmi út épült, hatezer kilométernél több utat újítottak fel, tettek rendbe. Idén 214 útfelújítási és útépítési projekt zajlik összesen 647 kilométeren. 2024-ig a közúti és vasúti hálózat fejlesztésére ötezer milliárd forintot fordítanak.
  • Tasó László országgyűlési képviselő az 471-es út korszerűsítése kapcsán a térség népességmegtartó képességének növekedését emelte ki.
  • Papp László, Debrecen polgármestere hatalmas mérföldkőnek nevezte a 471-es korszerűsítését. Mint mondta, a 471-es egykor halálút volt, de a felújítással európai színvonalú kapcsolatot teremtett Debrecen és Hajdúsámson között.
  • – A most befejeződött munkálatok 2018 szeptemberében kezdődtek, a 4,6 kilométer hosszúságú 2x1 sávos utat 2x2 sávosra bővítettük. Elkészült 5,9 kilométer szervizút, 830 méter kerékpárút, jelzőlámpás csomópontok buszfordulókkal és gyalogátkelőkkel. 2700 négyzetméternyi zajvédelmi falat létesítettünk, 300 darab fát és 10 ezer darab cserjét ültettünk, 120 ezer négyzetméteren füvesítettünk. Mindez nettó 7,4 milliárd forintba került – sorolta az elvégzett munka paramétereit az átadóünnepségén Pántya József, a kivitelező Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. útfelújítási igazgatója.

    Gyorsforgalmi a nagyvárosokba

    A kedd délelőtt megtartott útátadó fő szónoka Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt.

    Fotó: Kovács Péter

    – A világjárvány nyomán beléptünk egy új világgazdasági korszakba, amikor egyre élesedik a verseny a munkahelyeket, technológiai fejlesztéseket hozó beruházásokért, a kapacitások újraelosztásáért. A sikeresség érdekében az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen gyorsan és biztonságosan lehet elérni a helyszíneket. Ez növeli a gyors és kiszámítható közlekedés és szállítás jelentőségét. Magyarország vonzerejének további növelése érdekében, hogy újabb vállalatokat tudjunk meggyőzni, hogy beruházásaiknak hazánkban van a legjobb helye, és minél több vállalat itt hozzon létre munkahelyeket, folyamatosan fejleszteni kell az ország közúthálózatát.

    „Beruházásösztönzés szempontjából rendkívül fontos cél, hogy a megyei jogú városok, a kiemelt gazdasági területek mind becsatlakozzanak a gyorsforgalmi úthálózatba.”

    Fontos cél, hogy az autópályáink és gyorsforgalmi útjaink elérjék az országhatárt, és az ország bármelyik településéről félórányi vezetés után el lehessen érni egy gyorsforgalmi utat.

    Az utolsó pillanatban

    – A Debrecen 2030 programra néhány hónapja mondott igent Magyarország Kormánya, amely új dimenzióba lépteti a várost, és meggyőződésem szerint a fejlesztéseknek köszönhetően az agglomerációt is.

    „Ez az út katalizálni, erősíteni fogja a Debrecenben az elmúlt években érzékelhető gazdaságfejlesztési folyamatot.”

    A 471-es főút Debrecent Kelet-Magyarországgal köti össze – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere, aki arról is beszélt, hogy az ország keleti részében érzékelhető a kormány figyelme, támogatása a gazdaságfejlesztés, a közlekedésfejlesztés, a kulturális- és az oktatásfejlesztés területén is.

    Fotó: Kovács Péter

    Tasó László országgyűlési képviselő elmondta, 1993-ban Magyarország tíz legrosszabb burkolatú útja között volt a 471-es. Az útrehabilitálásra 2012 novemberéig kellett várni, amikor a 471-es út is bekerült az uniós ciklus fejlesztési programjába. Ha ez nem történik meg, lehetséges, nagyon sokan elhagyják a térséget. Utolsó pillanatban érkezett a kormány segítsége.

    „Komfortos, jó út, ami Debrecennek további lendületet, a térségnek erősödést jelenthet”

    – mondta a politikus.

    – Hajdúsámson jövője és fejlődése szempontjából ez a legfontosabb és az egyik legmeghatározóbb beruházás. Debrecen és Hajdúsámson jó kapcsolatának megerősítését szolgálja ez az út, és még több dologban tudunk együttműködni a jövőben a megyeszékhellyel.

    „A legbiztonságosabb, a legkorszerűbb és legmodernebb úton Hajdúsámsonból lehet ma a megyeszékhelyet megközelíteni”

    – fogalmazta meg a felújított szakasz jelentőségét Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere.

    Kovács Zsolt

    Támogatás egy nyíradonyi cégnek

    Szijjártó Péter ellátogatott a Paulik Faipari Kft. nyíradonyi telephelyére is, ahol a cégvezetővel, Paulik Zsolttal aláírták a társaság számára a munkahelyek megtartását, a cég fejlődését segítő 113,8 millió forint kormányzati támogatásról szóló szerződést. A miniszter a dolgozók előtt tartott beszédében hangsúlyozta, a kormány a segélyezés helyett a munkahelyeket támogatja, amiből tovább lehet fokozni a versenyképességet.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában