Részletek

2023.08.01. 17:30

Debrecenben rendesen belecsapnak az útfejlesztésekbe

Többmilliárd forintos kormányzati támogatásból fejlesztenek a cívisvárosban.

Bekecs Sándor

Jobbra kanyarodó sávval bővül az Árpád téri kereszteződés is

Forrás: Molnár Péter

Jelentős közlekedésfejlesztési beruházások indulnak a következő hónapokban Debrecenben. Olyan régen várt projektek kaptak zöld utat és kormányzati támogatást, mint a Balmazújvárosi – Füredi – Csigekert – Szabó Lőrinc utcák csomópontjának átépítése, a 354-es számú főút – Vezér utca közötti szakasz kialakítása vagy a Rakovszky és Ótemető utcák csomópontjának kapacitásbővítő beruházása. Mint arról korábban beszámoltunk, a Magyar Közlönyben április 28-án megjelent két kormányhatározat értelmében mintegy 174 és fél milliárd forint kormányzati támogatásból fejleszthet Debrecen 2023. és 2026. között. Az első a város víziközműinfrastruktúra-fejlesztését foglalja magában 108,797 milliárd forint értékben. A második kormányhatározat az Északnyugati Gazdasági Övezet vasúti infrastruktúra-fejlesztéséről szól, melynek összértéke legfeljebb 65,68 milliárd forint. Július 19-én újabb kormányhatározat jelent meg, melynek értelmében további 112,198 milliárd forint fejlesztési forrás érkezik Debrecenbe. Erről itt írtunk korábban:

Ősszel kezdik el tervezni a szürkevízkapacitás-fejlesztést

A debreceni városháza tájékoztatása szerint az első csomagba tartozó fejlesztések közül a Déli Gazdasági Övezet szennyvízelvezetését szolgáló vezetékek építését célzó projekt tervezése elkezdődött; a város ivóvízhálózatának és a vízbázisok fejlesztései kiviteli terveinek elkészítését pedig több ütemben hajtják végre, a kapcsolódó beszerzési eljárások 2023. utolsó negyedében indulnak. Hasonlóan áll a városi szennyvízhálózat és szennyvíztelep fejlesztése, benne az ipari szennyvíztisztítás kapacitásának bővítésével.  

Várhatóan augusztus-szeptemberben indulhat el a gazdasági övezetek nagyobb mértékű szürkevíz használatát lehetővé tévő kapacitásbővítés a Keleti-főcsatornához tartozó balmazújvárosi vízműtelep fejlesztését szolgáló projekt – egyesített tervezési és kivitelezési – beszerzési eljárása, továbbá véglegesedett az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet kapacitásbővítő szennyvíz- valamint szürkevízellátó-vezeték építésének tervezési programja is. 

Indulhat a Csigekert – Szabó Lőrincz csomópont fejlesztése

Mint ismert, az orosz-ukrán háború és az annak nyomán kialakult energiaválság miatt több száz állami beruházást függesztett fel a Kormány a tavalyi év folyamán. 2022. június elején született is egy kormányhatározat a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről. Ennek keretében az Építési és Közlekedési Minisztérium 2022. szeptemberben és novemberben döntött több Debrecent érintő közlekedésfejlesztési projekt felfüggesztéséről vagy elhalasztásáról

Ez akkor 12 debreceni projektet érintett, amiből most 9 fejlesztés ismét zöld utat kapott. A következőkben azokat a beruházásokat mutatjuk be, melyek a kivitelezésre kaptak támogatásokat.

 Debrecen városvezetése és a Kormány együttműködésének, valamint a felfüggesztett beruházásokkal kapcsolatos tárgyalások sikerének köszönhetően számos Debrecent érintő új vagy régóta szükséges közlekedésfejlesztési projekt kapott most többmilliárd forintnyi támogatást. Ilyen többek között a Balmazújvárosi – Füredi – Csigekert – Szabó Lőrinc utcák csomópontjának átépítése, amelynek kivitelezése várhatóan jövőre elkezdődik és az azt követő évben ér révbe az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházásában. A munkálatok eredményeként a meglévő, forgalomirányító fényjelző készülékkel szabályozott, járműosztályozós csomópontot építik át mintegy 2,4 milliárd forintból, továbbá elkészül a Szabó Lőrinc utcán a hiányzó, mintegy 120 méternyi kerékpárútszakasz is.

Balmazújvárosi – Füredi – Csigekert – Szabó Lőrinc utcák csomópontjának átépítése is megtörténik
Forrás: Molnár Péter

Jobbra kanyarodó sávot kap az Ótemető út

Szintén zöld utat kapott a 4-es főút fejlesztése a Rakovszky és Ótemető utcák kereszteződésében, valamint az Árpád téri csomópontban. A beruházás során előbbi csomópontban jobbra kanyarodó sávot létesítenek 60 méter hosszon, míg az Árpád térnél szintén jobbra kanyarodó sáv lesz 77 méteren. Ezekre, valamint a kapcsolódó munkálatokra, a jelzőlámpás forgalomirányítás összehangolására 2 milliárd forintot fordíthat az ÉKM, s várhatóan a következő évben el is készül a fejlesztés.

Jobbra kanyarodó sávot kap az Ótemető út és a Rakovszky út csomópontja
Forrás: Molnár Péter

A 354-es és a 33-as főút összekötésének első ütemére mintegy 7,4 milliárd kormányzati forrást kapott az ÉKM. Ennek során kialakítják a 354-es főút és a Vezér utca közötti szakaszt, folytatva a már elkészült Ragoda dűlőt, kikötve azt a 354-esre. A 2x1 sávos, másfél kilométeres út építését várhatóan 2024-ben kezdik el, s 2026-ra fejezik be.  

Összesen 2,5 milliárd forint támogatást kapott, s ezzel indulhat a debreceni Szoboszlói út – Külsővásártér csomópont fejlesztése. A tervezett beruházás során a Szoboszlói úton, a csomópont előtti 200 méteres szakaszon a 4-es számú főút szelvényezés szerinti jobb oldalán a meglévő zöld sáv helyén egy plusz forgalmi sávot alakítanak ki, továbbá az általános iskola előtti szakaszon a szelvényezés szerinti bal oldalon lévő besorolósávot 60 méterrel meghosszabbítják. 

Plusz forgalmi sávot alakítanak ki a Szoboszlói úton
Forrás: Molnár Péter

Az Erzsébet utcán a Salétrom utcától a csomópontig tartó 250 méter hosszú szakaszon a szelvényezés szerinti bal oldalon a 4-es által kirajzolt útszakasz lesz a főirány úgy, hogy a Külsővásártér irányába kelljen sávot váltania a közlekedőknek. A csomópont áteresztőképességének növelése érdekében a Külsővásártér irányába az Arany János utcát megelőző 100 méteres szakaszon a Mentőállomás autóbuszmegállótól egy új jobbra kanyarodó sávot építenek ki a távolsági autóbuszok közlekedésének megkönnyítése érdekében, valamint az Arany János utca és Széchenyi utca közötti 130 méteres szakaszon szintén egy új jobbra kanyarodó sáv létesül várhatóan a következő évben. A csomópont fejlesztésre vonatkozó építési engedély és a kiviteli tervek rendelkezésre állnak.

Startolhat a Mandolás befejezése

A Mandolás utca hiányzó, 725 méter hosszú aszfaltozott és közművekkel ellátott útszakaszának kialakítására 2,041 milliárd forintot fordíthat Debrecen önkormányzata. Ezen új gyűjtőút biztosítja a Repülőtér északi irányból történő megközelítését, továbbá a Tégláskerti és az Epreskerti városrészek közötti új lakóterület feltárását is. A kivitelezés várhatóan még idén megkezdődik.  

Elkészülhet a Mandolás befejezése
Forrás: Kiss Annamarie

A Déli Gazdasági Övezethez kapcsolódóan pedig mintegy 4 milliárd forintból hamarosan elkezdődhet a 481-es gyorsforgalmi út új csomópontjának előkészítése, tervezése majd kialakítása. A beruházás során a 481-es 4+800 kilométerszelvény térségében biztosítják a távlati Debrecen Keleti elkerülő út csatlakozását, valamint a Wallau utca csatlakozását is.

A közlekedésfejlesztések elengedhetetlenek a jövőbeni lakosságszám-növekedéshez és az egyre növekvő, mobilis munkaerő közlekedési igényeinek kiszolgálásához, ezért a város évről évre jelentős forrásokat fordít a közlekedésfejlesztésre, az utak rendbetételére és útépítésre. 

Ebben az évben például mintegy 2 milliárd forintot fordít saját forrásból az önkormányzat nagyfelületű aszfaltozásra, új utak építésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában