Városfejlesztés

2023.05.10. 12:31

Idén háromszor annyit költ Debrecen az útfejlesztésre, mint tavaly – fotókkal

Megkezdődtek az idei nagyfelületű aszfaltozások Debrecenben; szerdán a Móricz Zsigmond út már a munkagépektől volt hangos.

A Móricz Zsigmond úton indultak a munkálatok

Forrás: Czinege Melinda

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón Papp László polgármester számolt be a munkálatokról május 10-én. Felidézte, hogy februárban fogadta el Debrecen közgyűlése a város 2023. évi költségvetését, mely szerint idén mintegy 2 milliárd forintot fordítanak a vármegyeszékhely úthálózatának felújítására. 

A forrásból 1,8 milliárd forint a nagyfelületű aszfaltozási munkák kivitelezését biztosítja, mintegy 200 millió forintból pedig lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítést végeznek el. Papp László rámutatott: ez az összeg mintegy háromszorosa a tavalyi keretnek, hiszen 2022-ben 600 millió forint állt rendelkezésre a költségvetésben az útfelületek javítására.

Mint mondta, a fejlesztések gyors ütemben való megvalósításához szükség van az erős városi gazdaságra.

A polgármester közölte, hogy a nagyfelületű aszfaltozásokkal párhuzamosan 25 utca felújításához készítenek terveket, és még idén elindítanák a hozzájuk kapcsolódó közbeszerzési eljárásokat, kiválasztanák a kivitelezőket.

Előnyben a nagy forgalmú utak

A nagyfelületű aszfaltozás munkálatai tehát május 10-én, szerdán a Móricz Zsigmond úton, az Auguszta előtt kezdődtek el. Ez az út meglehetősen rossz állapotban van. 

A nagyfelületű aszfaltozások programját három részre bontjuk, most az első csomagnak az elindítása történik az Auguszta előtt. Ebben a csomagban az Auguszta előtti útszakasz mellett további hat utca szerepel

– részletezte Papp László. – Az Auguszta előtti szakasz rendkívül forgalmas, egészségügyi intézmény található itt, és ez a szakasz összekötő út is a város két forgalmas útja, a Pallagi és a Dóczi között. Indokolt volt a Móricz Zsigmond út fejlesztése, melyet két szakaszon végzünk el, egyrészt az Auguszta bejáratánál, másrészt a Pallagi út és a Móricz Zsigmond körút kereszteződésében – mondta a  polgármester.

Majer Tamás és Papp László a szerdai sajtótájékoztatón
Forrás: Czinege Melinda
Majer Tamás és Papp László a szerdai sajtótájékoztatón
Forrás: Czinege Melinda

Kiemelte, hogy a három egység összeállításánál előnyt élveztek a nagy forgalmú utak. A továbbiakban fejlesztési munkák indulnak majd a Nagyerdei körúton, első ütemben a Nagyerdei Strand gazdasági bejárata és az Egyetem téri parkoló közötti szakaszon, második ütemben a Simonyi út és a Martinovics utca között. Emellett az első csomagban szerepel a Monostorpályi út fejlesztése a Cseresznye utcától a buszfordulóig, de érintett még a felújításban a Derekassy István utca és a Függetlenség utca is. 

Papp László elmondta: az első csomagban szereplő munkát június közepéig szeretnék befejezni, a második csomag nyáron, a harmadik pedig szeptember és november között valósul meg. Úgy fogalmazott: ezekkel a fejlesztésekkel komfortosabbá és biztonságosabbá teszik a debreceni közlekedést.

Köszönetet mondott a fejlesztési munkákért a sajtótájékoztatón Majer Tamás önkormányzati képviselő, aki úgy fogalmazott: a városnak jó gazdája van. A debreceni lakosok, továbbá a sofőrök türelmét kérte, és emlékeztetett arra, hogy a munkálatok miatti forgalomkorlátozások, a lassabb haladás csak most jelent kellemetlenséget, a későbbiekben viszont már jobb utakon közlekedhetnek az autósok.

BBI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában