Fejlesztés

2023.08.03. 07:00

Több mint hatvanmilliárdot költenek még Debrecen két iparterületére

Többek között az Eve Power beruházásához szükséges a villamosenergia-hálózat korszerűsítése.

Bekecs Sándor

Összesen 31,7 milliárd forint érkezik a Déli Gazdasági Öövezet fejlesztésére

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE HAON

Mint arról a korábban beszámoltunk, mintegy 112,2 milliárd forint kormányzati támogatás érkezik Debrecenbe, melyből egyebek mellett jelentős mértékű úthálózat-fejlesztést, illetve azok előkészítését és tervezését, továbbá egyéb gazdasági beruházást végeznek el. Ebből mintegy 60 milliárd forintot fordítanak a következő három évben a Déli Gazdasági Övezet (DGÖ) és az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet (ÉNYGÖ) infrastruktúrájának fejlesztésére.

Összesen 31,7 milliárd forint érkezik a DGÖ fejlesztésére. 

A különböző beruházások során teljesen kiépül egy-egy 16 kilométeres úthálózat komplett infrastruktúrával (ivóvíz, szennyvíz, gáz, villamosenergia) ellátva. Elkészülnek a DGÖ KKV I., II. és III. számú parkjainak kialakításai, közművesítései, infrastruktúráik fejlesztése a kis- és középvállalkozások részére. Mintegy másfél milliárd forint jut a gázhálózat fejlesztésére, mellyel további 35 ezer m3/h kapacitás válik majd elérhetővé az ipari parkon belül (összesen 63 ezer 400 m3/h lesz a teljes kapacitás).  

Több kilométernyi úthálózat épül a megfelelő közművek kialakításával a Déli Gazdasági Övezet területén
Forrás: Kiss Annamarie

Összesen 5 és fél kilométer csővezeték kiépítésével tovább bővítik a déli iparterület ivóvízhálózatát, valamint 4 kilométer vezeték kiépítésével pedig a szennyvízhálózatot. 3 és fél kilométeren épül technológiai vízellátást (szürkevíz) biztosító csővezeték.

 

Villamoshálózat-fejlesztés az ÉNYGÖ-ben

Majd’ 30 milliárd forint jut az ÉNYGÖ területeinek fejlesztésére is. 

Itt épülhet meg mintegy 4,625 milliárd forint kormányzati támogatásból a Debreceni Logisztikai Központ (DLKT), amely magában foglalja a NAV irodaházát (3 szintes épület, 130 fő irodai munkaállomás), vámudvarát komplett vámkezelési szolgáltatásokkal. 

A központ a jövőben kiszolgálja a BMW gyárát, az a melletti vasúti terminált, a Déli Gazdasági Övezetet, a város többi ipari parkját, valamint ezek mellett a térségi ügyfeleket és akár a határon túli piacot is. A beruházó a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.

Az Észak-Nyugati Gazdasági Övezet épül meg a Debreceni Logisztikai Központ, mely a jövőben kiszolgálja a BMW gyárat, a BMW melletti vasúti terminált, a Déli Gazdasági Övezetet, a város többi ipari parkját, valamint ezek mellett a térségi ügyfeleket és akár a határon túli piacot is 
Forrás: Napló-archív

További 24,1 milliárd forintot pedig az ipari park villamosenergia-hálózatának korszerűsítésére fordítanak, ugyanis a 100 hektáros beszállítói parkban helyet kapó Eve Power projektigényeinek megfelelően további villamoshálózat-fejlesztésre van szükség. Az elérni kívánt plusz kapacitást 2 ütemben építik ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában