Elkészültek a felújítással

2022.11.17. 13:28

Rá sem lehet ismerni Debrecen „kapujára”

A helyiek és a turisták egyik kedvenc pihenőhelyévé válhat a több ezer négyzetméteres park.

Forrás: Kiss Annamarie

Lassan egy éve annak, hogy felvonultak a munkagépek és hosszú előkészítés után elkezdődött debreceni Petőfi tér fejlesztése. A beruházásra mintegy 900 millió forint európai uniós támogatást fordított az önkormányzat, melynek eredményeként a Nagyállomással szemközti, 17 ezer négyzetméteres parkban kialakítottak egy 400 négyzetméteres tavat, mellé egy faburkolatú teraszt – melyhez később csatlakozik egy grillpavilon is -, továbbá egy építészettörténeti tanösvényt is.  

Előtte-utána
Forrás: Napló-archív / Kiss Annamarie

– A Petőfi tér a város kapuja. Amikor valaki megérkezik a vasútállomásra, akkor gyakorlatilag kilép a pályaudvar épületéből és a városközpont felé eltekintve ezzel a nagy térrel találkozik. Itt szerzi meg első benyomásait Debrecenről - fogalmazott Papp László polgármester csütörtökön, a megújult parkban tartott sajtótájékoztatón.

Forrás: Kiss Annamarie

A városvezető a beruházás eredményei között elmondta, megújultak a park körüli járdák, a víziközmű-hálózat és öntözőrendszert is kiépítettek. A tervezett grillpavilon kivitelezése egy külön közbeszerzési eljárás eredményeként, az uniós források belső átcsoportosítását követően, várhatóan következő év elején indul majd el. – A várostörténeti tanösvénnyel emléket állítunk annak a régi Debrecennek is, amely jelentős károkat szenvedett el a második világháború végén. Az 1944. júniusi és szeptemberi bombázások alkalmával elpusztult az a térfal, amely meghatározta ennek a térnek a környékét - emelte ki Debrecen polgármestere. 

Biztonságos játszótér a gyerekeknek

– Ez egy olyan közösségi tér lehet a város szívében, amelybe akár a Mozdulj Debrecen! is ide érkezhet, hiszen ezen a városrészen ezzel a kezdeményezéssel nem találkozott a lakosság. A játszótérre pedig nyugodtan hozhatják a gyerekeket a szülők, nagyszülők, hiszen a biztonságosan, forgalomtól elzártan lett kialakítva - mutatott rá Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő. 

Előtte-utána 2.
Forrás: Napló-archív / Kiss Annamarie

Hetei József köszönetét fejezti ki mind a városvezetés és a kivitelező felé az elkészült parkért, mind pedig a környék lakói türelme, együttműködése felé. – Úgy gondolom, a Petőfi tér nemcsak egy felújításon esett át, hanem a várostörténeti tanösvénnyel, a múltat megidézve, egy hidat képeztünk a múlt, a jelen és a jövő között. Ezzel méltán visszakapta azt a rangját, amit Debrecen történetében kiérdemelt - fogalmazott az önkormányzati képviselő.  

Forrás: Kiss Annamarie

A Petőfi téri projekt részeként épült egy körülbelül 75 négyzetméter alapterületű, a mai kornak megfelelő, 12 játszóeszközt tartalmazó játszótér; 3 ezer négyzetméteren cserjét telepítettek, megújult mintegy 6 ezer négyzetméternyi zöldfelület és új fákat is ültettek. A biztonságot 14 új térfigyelő kamera, valamint 29 új lámpaoszlop is szolgálja, a pihenést pedig 40 támlás pad és 15 ülőkő. 

Előtte-utána 3.
Forrás: Napló-archív / Kiss Annamarie

Mindezek mellett hulladékgyűjtőket, ivókutakat és kerékpártámaszokat is telepítettek; megújult a környéken több út- és járdaszakasz, csomópont, valamint a tér ikonikus, névadó alkotásának, Petőfi Sándor szobrának a restaurálása is részét képezte a projektnek. Ezen park felújítását is magában foglaló Zöld Város Program további részeként pedig lakótelepek újultak meg a Tócóvölgy és a Tócóskert, a Vénkert, az Újkert és a Sóház városrészekben, valamint a Dobozi utcán. 

Bekecs Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában