Látványtervekkel

2021.12.08. 17:02

Elindult a Petőfi tér átépítése, lesz tó és tanösvény is

A kivitelezőnek 10 hónapja van a fejlesztés végrehajtására, november második felében adták át a munkaterületet, így jövő őszre újul meg a Petőfi tér.

Forrás: Czinge Melinda

Végre-valahára, hosszú előkészítés után megindulnak a munkagépek a Petőfi téren is

– ezzel a mondattal kezdte beszédét Papp László polgármester szerda délután, a Petőfi téren tartott sajtótájékoztatón. Felidézte, a tér 150-160 éve a város kapuja, s egészen másként nézett ki a II. világháború előtt. – Gyönyörű történelmi épületek – a zsinagóga, a kúria, a törvényszék épületei – voltak itt, azonban a bombázások miatt a II. világháborút igencsak megsínylette a városnak ez a része. A tér a szocialista időszakban nyerte el ezt a formáját és úgy gondoltuk, hogy éppen itt az ideje új arculatot adni a város egyik érkezési pontjának – fogalmazott.

Ismertetvén a mintegy 900 millió forintos, európai uniós támogatással készülő beruházást elmondta, egy építészettörténeti tanösvénnyel megidézik a múltat, de számos egyéb elemmel is gazdagodik a 17 ezer négyzetméteres park.

Kialakítanak egy 400 négyzetméteres vízfelületű tavat, amelybe több száz vízinövényt telepítenek. A tó mellé épül egy faburkolatú terasz, ahhoz csatlakozik majd egy pavilon.

Az utóbbi nem ebben a beruházásban valósul meg, arra külön közbeszerzési eljárást írnak ki – ez nincs is benne a 900 millió forintos keretösszegben –, de mire a tér megépül, a városvezetés a szándéka szerint a pavilon is elkészül.

Forrás: Czinege Melinda

– A pavilonnak az az elsődleges célja, hogy a téren folyamatos jelenléti élet legyen, akár kávézóval, grillterasszal. Pontosan azért terveztük ezt a fejlesztést is ide, hogy a tér mindig rendelkezzen gazdával, mindig legyen itt valaki, és ne olyanok birtokolják, akik nem biztos, hogy a legjobb hozzáállással viszonyulnak a megújított tér értékeihez – húzta alá. A fejlesztési program része egy 700-750 négyzetméteres, 21. századi igényeknek megfelelő játszótér kialakítása is.

 

– Mindemellett az elsődleges cél a zöldterületeknek a megújítása, egy 17 ezer négyzetméteres park teljes egészében egy zöldterületi rekonstrukción megy keresztül, 85 darab új fát ültetünk, 3 ezer négyzetméteren cserjét telepítünk és 6 ezer négyzetméteren megújul fűfelület – ismertette a zöldítés részleteit. Papp László az átfogó fejlesztés kapcsán elmondta:

a városrész közbiztonságának javítása is fontos törekvésük, 14 térfigyelő kamerát és 29 új lámpaoszlopot telepítenek.

Pósán László országgyűlési képviselő szerint Debrecen vonzerejéhez nagymértékben hozzátartozik az, hogy mennyire élhető a város. Úgy fogalmazott, minden olyan parképítés, zöldterület-megújítás, mint ami a Petőfi térnél is megvalósul, hozzájárul a cívisváros képéhez, általuk vonzóbb, szebb lesz. – Az látszik, hogy azok a nagy vállalatok, amelyek munkahelyet teremtenek, fontosnak tartják, hogy milyen környezet fogadja őket a városban, nekünk pedig az is számít, hogy az itt élők számára ezek a fejlesztések kulcsfontosságúak – mondta. Pósán László azt vallja, hogy amikor a helyi érdekek összetalálkoznak szélesebb körű érdekekkel, az mindenki számára üdvözlendő.

 

Hetei József, a városrész önkormányzati képviselője örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Zöld Város Program a Fényes udvar és a Sóház után a Petőfi teret is elérte. – Ez a lakóknak is nagyon régi vágya volt már, nagyon sokan szerették volna egy olyan környezetben tölteni a mindennapjaikat, amely valóban méltó a tér hagyományaihoz – hangsúlyozta.

 

KD

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában