Fotókkal

2022.05.13. 20:00

Tócóskert, Petőfi tér, Régi Városháza: felsorolni is nehéz, mennyi mindent fejlesztenek most Debrecenben

Játszótér, bicikliút, és megannyi látványos beruházás indult el a cívisvárosban.

Forrás: Kiss Annamarie

Megújul a Tócóskert, rá sem lehet majd ismerni a Petőfi térre, de a Régi Városháza is kozmetikázás alatt áll 2022-ben. Lapunk kép­összeállítással számol be az idén zajló, nagyszabású fejlesztésekről. 

A Tócóskertben idén januárban kezdődtek a munkálatok, a Zöld város programon belül a jövőben voltaképpen teljesen megújul a városrész. A fejlesztés több parkot, játszóteret, sétányt is érint, ahogy új parkolókat és egy kutyafuttatót is. A munkálatok 100 ezer négyzetméteren zajlanak, beleértve 27 ezer négyzetméter zöldterületet. A munka a Holló László sétányon kezdődött: a régi macskaköves burkolatot felbontották, helyére pedig a sétány teljes hosszában térkő került. 
A fejlesztések részeként pihenőparkkal bővül a Tócóvölgy, a rendezett környezet mellé pedig megfizethető bérlakások épülnek a fiataloknak. 

Az infrastruktúra fejlesztése, a környezet meg­szépülése még nem minden: Szentháromság néven a tócóskertiek 200 hívő befogadására alkalmas új görögkatolikus templom felépítését is üdvözölhetik idén. 

A város szívében 

A belváros is nagy változások előtt: a Petőfi tér átépítése már javában zajlik, a látványos beruházás része többek között egy grillterasz, egy játszótér és egy 400 négyzetméteres vízfelületű tó kialakítása is. Sőt, a Petőfi-szobor is teljes körű rekonstrukción esik át. A Régi Városháza szintén megszépül. A műemlék épület hátsó részének korszerűsítése mellett az egész tömb energetikai felújítása is a beruházás részét képezi. Ha már Régi Városháza: nem mehetünk el szó nélkül a Sas utcai mélygarázs építése mellett sem: a négyszintes, 207 férőhelyes parkoló nemcsak hiánypótló lesz, de egyben annak utcai megfelelőjét is kiváltja, helyükön zöldterületet alakít ki az önkormányzat.

A rohamosan fejlődő város az utak fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektet. Az ipari zónák irányába és megannyi lakóövezetben is történtek, történnek útfelújítások idén (például Kisbánya utca, Felsőpércsi utca). Cél a könnyebb megközelíthetőség, a növekvő forgalom problémamentesebb, gyorsabb levezetése. Nem beszélve a kerékpárosokról: hamarosan akár több mint 100 kilométer hosszúságúra nyúlhatnak a városban elérhető bicikliutak (ennek remek példája a jelenleg is épülő, Kismacsra vezető szakasz).

PSZ 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában