A csütörtöki ülésről jelentjük

2022.10.27. 12:28

Elfogadta az energiatakarékossági csomagot a debreceni közgyűlés

A közvilágításban nem lesz komoly korlátozás.

Forrás: Kiss Annamarie

Kisebb módosításokkal elfogadta a debreceni közgyűlés a város energiamegtakarítási intézkedéscsomagját a csütörtöki ülésén.

Papp László polgármester a napirend tárgyalásakor előrebocsátotta: két fő szempont volt a javaslat összeállításánál, az egyik, hogy az elégséges és szükséges szolgáltatásokat biztosítsák, a másik, hogy az óvodák, bölcsődék, valamint a bentlakásos szociális otthonok esetében ne legyenek korlátozások. 

Vázolta a múlt héten sajtótájékoztatón már ismertetett intézkedéscsomag főbb részeit, kiemelve, hogy az egyes területeket nem egyformán érinti a takarékoskodás: a sportot a leginkább, valamivel kevésbé a kultúrát, lesz beavatkozás a közvilágításban is. Az akkor ismertetettekhez képest változás, hogy az átmenetileg (április 15-ig) bezárt közösségi házakban lehet rendezvényeket tartani, amennyiben annak rezsiköltségét vállalják a szervezők. A Kodály Filharmonikusok januártól közösen használják a Csokonai Színházzal a Csokonai Fórumot, azonban nem feltétlenül szerdánként, hanem – a színházzal megegyezve – amikor koncerthez szükségük van rá.

Elmondta, tárgyalnak a sportért felelős államtitkársággal, s amennyiben megállapodnak, a sportuszoda december 15. után is nyitva maradhat. Nehezebb a helyzet a jégcsarnok esetében, ahol szintén keresik a megoldást  a sportági szövetségekkel közösen, ha nem járnak sikerrel, a létesítmény december végén bezár.

A polgármester arról is beszélt, hogy a városüzemeltetés költségeiben igen jelentős tétel a közvilágítás működtetése, itt azonban komoly korlátozás nem lesz, bizonyos terek, épületek kivilágítását csökkentik, a karácsonyi díszkivilágítás csak a városháza és a Nagytemplom közötti részen, sötétedéstől este 10-ig lesz. Megjegyezte: a következő költségvetésben meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy elkezdhesse a város a közvilágítás átállítását a jóval takarékosabb LED-es rendszerre.

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában