Közgyűlés: takarékoskodás

2022.10.27. 15:36

„Rémisztően magas” árajánlatokat kapott az áramárra a debreceni önkormányzat

A magas energiaköltségek főleg az állami és piaci szereplőknek fájnak.

Forrás: Kiss Annamarie

– A debreceni önkormányzat a gázbeszerzési eljárást ebben az évben is időben elindította, majd szeptember elején szerződött, sajnos viszonylag magas, körülbelül nettó 1600 forint köbméterenkénti ár mellett. 

Nem igaz az a sajtóhír, hogy az MVM kivételezne Debrecennel; teljesen szabályos közbeszerzéssel vettünk gázt. Az intézményeink működésének biztonsága nem engedte meg, hogy ezzel a lehetőséggel játszunk! 

– hangsúlyozta Papp László polgármester a közgyűlés csütörtöki ülésén, az energiatakarékossági csomag vitájában. Elmondta, hogy a gázbeszerzésre két eljárást is lefolytattak, az elsőre nem is kaptak ajánlatot. Jelenleg az árambeszerzés van folyamatban, ahol az első eljárásban „meglehetősen rémisztő” árajánlatok érkeztek, most egy nyílt eljárás indít a város, remélve hogy „más számok jönnek ki a végén”. 

A helyzet nem rózsás, de örülök annak, hogy a város gazdasága a szükséges és elégséges szolgáltatás biztosítása mellett egy viszonylag normális működést tud lehetővé tenni számunkra

– jegyezte meg.

A polgármester egy fontos kiegészítést tett az előterjesztéshez. Mint kifejtette, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. fordult a közgyűléshez, miután a következő időszakra vonatkozó tárgyalásait a napokban zárta a finanszírozó OTP Bankkal. A pénzintézet kéri az önkormányzat készfizető kezességvállalásának kiterjesztését egy 10 milliárd forint keretösszegű kölcsönszerződésre a hitelkeret fenntartása érdekében. – Amikor a legutóbbi ülésen arról volt szó, hogy a Debreceni Vízmű megtartása érdekében a veszteségfinanszírozás is vállalható, akkor azt mondtam, össze kell zárni, mert az önkormányzati támogatás a vagyonkezelő holdingnak sokkal nagyobb jelentőségű lesz, mint korábban volt – emlékeztetett Papp László.

Ennek kapcsán hangsúlyozta: az energiahelyzet érinti a közszolgáltatásokat is, de minden költséget nem lehet áthárítani a fogyasztókra. Szerinte a lakosságnál nem lesz olyan nagy probléma, mert az ársapka és a rezsicsökkentés őket védi. Azonban amikor 3600 forintról 56 ezer forintra nő a távhő fizetési volumene gigajoule-onként, azt a piaci, de akár állami, önkormányzati szereplőknek is elég nehéz kigazdálkodniuk. A polgármester elmondta, azt kérte a hőszolgáltatótól, hogy különösen figyeljen a fizetési fegyelemre, mert nem vállalhatja, hogy állami vagy piaci szereplőt finanszírozzon.

 

– A nagyságrend elképesztően magas, amit most a távhőért fizetni kell. Az kissé megnyugtató, hogy ez az utolsó negyedévre vonatkozó távhő tarifa; a 2023-as első negyedévre már lényegesen alacsonyabbat állapított meg az Energiahivatal, a mostani negyedévinek mintegy felét, de persze ez is nagyon magas a korábbiakhoz képest – tudatta Papp László, reményét fejezve ki, hogy a tárgyalt intézkedések csak egy átmeneti időszakra szükségesek. 

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában