Energiatakarékosság

2022.10.27. 16:38

„A díszkivilágítás csökkentéséről könnyen le lehet mondani”

Az ellenzéki képviselők nem utasították el a takarékoskodást, de az idősklubokat nem bolygatnák.

Forrás: Kiss Annamarie

– A földgázbeszerzés ára mozog, és úgy tűnik, szeptemberben igen rossz pillanatban vásároltunk. Egyes tőzsdéken már 70 százalékkal is lehet olcsóbban venni a gázt bizonyos időszakokra. Van-e lehetősége a városnak újratárgyalni a szerződést, hogy valamilyen engedményt érjen el? – kérdezte Vaszkó Imre (DK) a csütörtöki közgyűlésen az energiatakarékossági csomag vitájában, reagálva Papp László polgármester szavaira, aki elmondta, hogy a debreceni önkormányzat a gázbeszerzésre szeptember elején szerződött viszonylag magas ár mellett. 

Szűcs László, a polgármesteri hivatal gazdálkodási főosztályának vezetője azt válaszolta, hogy a jogszabályok szerint szeptember végéig kell jelenteni az önkormányzatoknak az Energiahivatal felé a gázszolgáltatót, vagyis a közbeszerzési eljárásban muszáj volt eredményt hirdetni, már csak az ellátásbiztonságot is szem előtt tartva. A módosítás jogi lehetőségét vizsgálják. Megjegyezte, hogy a tőzsdei ár nem feleltethető meg a fogyasztóinak, utóbbi egy nagyon bonyolult árképzéssel jön létre.

Mándi László (Momentum) arról érdeklődött, hogy az előterjesztésben szereplő, megtakarításra kiszámolt összegek milyen időszakra vannak vetítve. Papp László elmondta, bár sok a bizonytalansági tényező, a jelenleg aktuális árból kiindulva tudnak kalkulálni. Ez alapján 2023 egészére vonatkozóan 10 milliárd forintos energia-többletköltsége lenne az önkormányzatnak, ezt szeretnék – szintén egész évre vonatkozóan – 4,2 milliárdra leszorítani. A 2023 április 15-ig szóló korlátozások révén április közepéig mintegy 2 milliárd forinttal nő a város üzemeltetési költsége. Már a 2022. évet is érinti a magas energiaár, mintegy 900 millió forinttal költ a város többet idén, mint amit év elején a költségvetésbe betervezett, ezt is ki kell gazdálkodni még. – Ha a most zajló villamosenergia-beszerzésnél extrém magas árak jönnek be, akkor megfontoljuk, hogy csak fél évre szerződünk – tette hozzá.

Madarasi István (MSZP) elismerően nyilatkozott a szakemberek munkájáról, akik a takarékossági javaslatot összeállították. Emlékeztetett viszont arra, hogyan alakult ki a jelenlegi helyzet: szavai szerint az európai uniós szankciókat a magyar kormányfő mind megszavazta, s miközben korábban a kormány pénzeket vont el az önkormányzatoktól, most az várja tőlük, hogy mondjanak le olyan dolgokról, amiket eddig ki tudtak gazdálkodni, fogják vissza magukat az intézményeik. – Vállalnunk kell a felelősséget az intézkedéseinkért úgy, hogy a helyzet kialakulására nem volt ráhatásunk – összegezte. A konkrét debreceni lépések kapcsán úgy vélte, az, hogy némely szociális intézményt átköltöztetik  máshová, az sokak számára olyan lesz, mintha bezárnák.

Vaszkó Imre (DK) némelyik intézkedéssel teljesen egyetért, amikről „könnyen le lehet mondani”, például a díszkivilágítás csökkentését szerinte akár hamarabb meg lehetett volna lépni. Némelyiket „fájdalmasabbnak” tart; hogy máshova menjünk sportolni, vagy hidegebb lesz a könyvtárban, ezek „megbolygatják a kényelmünket”. Igazán problémásnak azonban az idősek klubjainak költöztetését gondolja, úgy véli, sokan nem fognak máshova elmenni.

Széles Diána alpolgármester válaszában elmondta: kilenc idős klubból négy zár be. Akik igénybe veszik ezeket, azok körbejárnak, egyik nap az egyikben, másik nap a másikban vannak. – A Pósa utcaiban magam közöltem az érintettekkel, hogy átmenetileg bezárják a helyet, és megértően fogadták. Nyilván lesznek, akik egyedi okok miatt nem mennek máshová, de a többségnek nem okoz problémát; az eddigi tapasztalatok szerint az idős emberek ebben a változtatásban igen együttműködőek.  Fontos, hogy maga az ellátás nem szünetel, sőt, a szociális étkeztetést mindenki a megszokott helyen érheti el továbbra is, mert a szolgáltató vállalta a rezsiköltség kifizetését – hangsúlyozta.

– A való élet kihívásaira keressük a választ politikai állásponttól függetlenül. Debrecen gazdasági helyzete azt teszi lehetővé, ami intézkedési csomagot letettünk az asztalra. Nem szüntetünk meg szolgáltatásokat! Rendkívüli helyzetben rendkívüli intézkedéseket kell hozni, és egy pici kellemetlenséget fel lehet vállalni – összegzett a polgármester. Megjegyezte: folyamatosan végez a város energiahatékonysági beruházásokat, és évente 40 ezer gigajoule távhő energiát takarít meg ezeknek köszönhetően. 

SzT

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában