Előterjesztés

2022.10.26. 10:38

Olcsóbban fenntartható ingatlanba költözhetnek a polgármesteri hivatal irodái

A Piac utca 77. alatti épület

Forrás: Google Street View

A Piac utca 77. szám alatt öt helyiséget ingyenes hasznosításba adna az önkormányzat a polgármesteri hivatal részére, ha igennel szavaznak a képviselők a javaslatra a csütörtöki közgyűlésen.

Mint az előterjesztés kifejti, a polgármesteri hivatal munkavégzése jelenleg 15 telephelyen zajlik, melyek közül a Kossuth u. 22. szám alatti ingatlan első emeletén lévő, 176 négyzetméter területű ingatlanban működik a hivatal ellenőrzési irodája. A korábban polgári lakásként funkcionáló ingatlan felújításra szorul, fűtése a folyosón található programozható termosztáton keresztül oldható meg gázkazánnal. Hűtést biztosító légkondicionáló rendszer nem áll rendelkezésre. Az ingatlan az önkormányzaté, és a polgármesteri hivatal ingyenes vagyonkezelésében van. Közüzemi költsége éves szinten az energiaárak emelkedése miatt 44 ezer 662 forintra emelkedik négyzetméterenként, évente, közel tízszeresére; és éves szinten 7,6 millió forintos költséget jelent.

Ezeket az adatokat összevetették a Piac u. 77. szám alatti, Cívis Inkubátorház 70 négyzetméter nagyságú irodaegyüttesének költségeivel. Ezen ingatlan egyötöde a Cívis Ház Zrt., a többi az önkormányzat tulajdona, habár  az ingatlan egyes részeinek tulajdonosa nem állapítható meg, mert használati megosztás nem készült. Az ingatlan felújított, központi elhelyezkedésű, fűtése és hűtése korszerű, a portaszolgálat biztosított. Az épületben – a kis alapterület miatt – nincs lehetőség önálló mérőórák felszerelésére, ezért a területarányosan visszaosztott közüzemi költséget kellene megfizetni. Ennek díját a Cívis Ház Zrt. 483 ezer forint/hó + áfa összegben jelölte meg, mely 7 millió 360 ezer forintos költséget jelentene évente. A helyiségek bérleti díja 210 ezer forint/hó + áfa összegű lenne.

Az érintett 4 irodahelyiség az ingatlan harmadik emeletén találhatóak, és összesen 70,25 négyzetméter alapterületűek. Az ingatlan pinceszintjén levő 14,6 négyzetméter alapterületű helyiség továbbá alkalmas lenne az Ellenőrzési Iroda iratanyagának tárolására.  A két ingatlan alapterületének eltérése miatt, csak a közüzemi költségeket számolva a Piac u. 77. szám alatti ingatlan fenntartása kevesebbe kerülne éves szinten és ugyanúgy megfelelően megoldott lenne az Ellenőrzési Iroda 9 dolgozójának elhelyezése, mint a Kossuth u. 22. szám alatti ingatlanban.

A közgyűlés a Cívis Ház Zrt.-nek mint tulajdonostársnak tenne javaslatot a 2022. november 15-től történő ingyenes hasznosításba adásra. A továbbiakban a polgármesteri hivatal a Kossuth utca 22. szám alatti ingatlant visszaadná az önkormányzatnak.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában