Eljött a spórolás ideje!

2022.10.21. 11:49

Költségeket csökkentene, bevételt generálna a debreceni önkormányzat

Csütörtökön tárgyalja az energiaválság-kezelő intézkedéseit a debreceni közgyűlés.

Papp László polgármester csütörtökön számolt be a sajtó képviselőinek a tervezett takarékossági intézkedésekről

Forrás: Napló-archív

A város önkormányzatát érintő energiamegtakarítási intézkedések mellett több ingatlan értékesítéséről is tárgyal Debrecen közgyűlése október 27-én. Az energiaárak drasztikus emelkedésére többek között intézményösszevonásokkal, szolgáltatások szüneteltetésével kíván reagálni a városvezetés. Ingatlanértékesítések Széchenyi, Hadházi és Nádsíp utcai önkormányzati telkeket, lakásokat, épületeket érintenek.  

Papp László polgármester október 20-án számolt be a sajtó képviselőinek a tervezett takarékossági intézkedésekről. Mint kiemelte: amennyiben nem hoznák meg ezeket, akkor mintegy 10 milliárd forinttal nőnének meg a város kiadásai az idei évhez képest. Cél ennek 4,2 milliárd forint alá csökkentése. A tervezett intézkedéseket 2022. november 1. és 2023. április 15. között hajtanák végre.

Az önkormányzat fenntartásában álló költségvetési szerveket érintő javaslatok között szerepel a Városi Szociális Szolgálat több szolgáltatásának szüneteltetése. A korlátozások a szakosított ellátást nyújtó és a fogyatékos személyek nappali ellátását biztosító intézményeit nem érintenék. A Család- és Gyermekjóléti Központ ellátottak számára nyitva álló helyiségei közül kizárólag a Thomas Mann utcai székhelyen és a Pacikert utca alatti telephelyen folytatódna a feladatellátás.  

A hideg évszakban módosulhat a Déri Múzeum nyitvatartási ideje
Forrás: Napló-archív

A Debreceni Intézményműködtető Központ esetében több intézmény uszodájának működtetését szüneteltetnék, az intézmény székhelyén távhőről elektromos fűtésre való átállás mellett. Több orvosi rendelőt is összevonnának. Módosulhat a Déri Múzeum nyitvatartási ideje a műtárgyak megfelelő védelme mellett, hasonlóan a Méliusz Juhász Péter Könyvtárhoz, melynek hat telephelyét zárják be a fűtési időszakra. A könyvtár székhelyének második emeletét lezárnák.

A terv szerint a Vojtina Bábszínház a Csokonai Irodalmi Laborba költözik
Forrás: Napló-archív

Az előterjesztés kulturális intézményekkel kapcsolatos javaslatai között szerepel a Vojtina átköltöztetése a Csokonai Irodalmi Laborba, továbbá a Csokonai Fórum megosztott használata is. December 15. után csütörtöktől szombatig a színház fogja használni, vasárnaptól keddig az épület minimális energiafelhasználással üzemel, szerdánként pedig a Kodály Filharmónia koncertezik az épületben. Az énekkar a Kodály Filharmónia Simonffy utcai székhelyén próbál.

November 1-től bezárhat a Vidámpark
Forrás: Napló-archív

A fentieken túl több javaslat foglalkozik a Sportuszoda, az Oláh Gábor utcai sportkomplexum, a Főnix Aréna, a jégcsarnokok és a pallagi teniszpályák üzemeltetésére, szolgáltatások szüneteltetésére vonatkozóan. November 1-től bezárna a DEMKI több telephelye és a vidámpark is. Csökkentett üzemmódba vált át a Kölcsey, a MODEM és az Apolló Mozi. A Nagypiac esetében – a vásárlói szokásokra tekintettel – bevezették a 14 óráig tartó nyitva tartást, mely időpontot követően nem működtetik a mozgólépcsőt és a lifteket, a világítást pedig csak a legszükségesebb mértében használják. A költséghatékonyság érdekében valamennyi intézményi székhely, telephely esetében – amennyiben megoldható – a távhővel való fűtést ki kell váltani. A szökőkutak működését mérsékelnék, a közvilágítási lámpák fényforrásai esetében a közlekedési csomópontok és a gyalogátkelőhelyek folyamatos megvilágítása mellett javasolt a fényerő-szabályozással vagy a világítótestek számának megváltoztatásával a közvilágítás szükséges és elégséges mértékig történő csökkentése.

Karácsonyi díszkivilágítás csak a belvárosban lesz sötétedéstől 22 óráig.

 

A közvilágítást és az ünnepi díszkivilágítást is érinti az intézkedési terv
Forrás: Napló-archív

Ingatlanok értékesítésével generálnának bevételeket

A közgyűlés napirendi pontjai között szerepel a Nádsíp utcai ingatlanok árverés útján történő értékesítése. Kilenc darab, összesen több mint 10 ezer négyzetméternyi beépítetlen terület eladásával legalább nettó 210 millió 900 ezer forint bevételt kalkulál az önkormányzat (ez a kikiáltási ár). Szintén árverés alá kerülne a Hadházi út 6. szám alatti, 1940 négyzetméter nagyságú lakóház, udvar is. Ennek indulóárát nettó 173 millió 220 ezer forintban határozták meg. Mindezek mellett nyilvános pályázaton hirdetné meg a Széchenyi utca 43-45. szám alatti 11 ingatlanának együttes értékesítését az önkormányzat. A vételár alsó határának nettó 306 millió 170 ezer forintot határoztak meg az előterjesztés készítői. 

HBN 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában