Közlekedésfejlesztés

2024.04.18. 15:42

33-as főút: Debrecennél révbe ért kivitelezés, de hamarosan újabb fejlesztések indulnak – fotókkal

Debrecen gazdasága szempontjából jelentős útfejlesztést adtak át csütörtök délelőtt. Elkészült a 33-as főút fejlesztésének utolsó szakasza, 2x2 sávra bővült a Debrecent nyugatról elérő szakasz a város és a Látóképi Csárda között.

Bekecs Sándor

Hajzer Gábor, a kivitelező Kevíz Zrt. vállalkozási igazgatója (balról), Katona Erzsébet önkormányzati képviselő , Papp László és Pántya József a 33-as főút átadásán

Forrás: Kiss Annamarie

Gyorsabban és biztonságosabban közlekedhetünk Debrecen és a Látóképi Csárda között: április 18-án hivatalosan is átadták 33-as főút felújított és 2x2 sávra bővített szakaszát. A fejlesztés során 2011-méteren újult meg és szélesedett az útszakasz, valamint egy új körforgalom is épült a balmazújvárosi bekötőútnál.  

Papp László, Debrecen polgármestere a 33-as főút fejlesztés elkészült szakaszának átadóján haon
Papp László, Debrecen polgármestere a 33-as főút fejlesztés elkészült szakaszának átadóján
Forrás: Kiss Annamarie

Papp László, Debrecen polgármestere beszédében kiemelte, a város egyik legnagyobb közlekedésfejlesztési-programja zárult le a mai nappal. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy a BMW-beruházást is magában foglaló Észak-nyugati Gazdasági Övezet működhessen, szükség volt erre a fejlesztésre.

– Közép-Európa egyik legnagyobb ipar- és gazdaságfejlesztési programja zajlik épp Debrecenben. Az Észak-nyugati Gazdasági Övezet a magyar gazdaság egyik motorja lesz – emelte ki a városvezető. Hozzátette, amikor a város és térsége gazdaságának szempontjából kulcsfontosságú lehetőségeket megnyerték, akkor Debrecen és a kormány szövetséget kötött annak érdekében, hogy a fejlődés ne csak az ipart, de a debreceniek jólétét is szolgálja, s a város a jövőben is az oktatás, a közlekedés és a gazdaság központja legyen a közép-kelet-európai régióban.  

– Néhány évvel ezelőtt még nyoma sem volt ennek a fejlesztésnek, de most, ha Debrecen irányából érkezünk, s eltekintünk jobbra, látható, hogy a fejlődés rendkívül impozáns. Debrecen dinamikus fejlődési pályán van, de ez még csak a bemelegítés – jegyezte meg Papp László. Mint kifejtette, a következő időszakban további útfejlesztések, csomóponti fejlesztések indulnak el a városban és annak térségében.  

Debrecen Pántya József helyettes államtitkár a 33-as főút fejlesztése elkészült szakaszának átadóján haon
Pántya József helyettes államtitkár a 33-as főút fejlesztése elkészült szakaszának átadóján
Forrás: Kiss Annamarie

Kivitelezés előtt a 33-as főút egyik debreceni csomópontja  

Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára ismertette a beruházást. Mint felidézte, tavaly novemberben adták át az M35-ös autópálya és a BMW-gyár közötti 2x2 sávos utat, most pedig a meglévő 33-as főút fejlesztése, bővítése ért révbe. Ennek eredményeként 2x2 sávra szélesedett és újult meg a főút összesen 2011 méteren, épült egy új körforgalom a Látóképi Csárdánál, valamint a kivitelező elvégezte a Balmazújvárosi út korrekcióját, illetve a megújult szakaszokon okos közvilágítási rendszert építettek ki. Minderre mintegy 4,2 milliárd forintot fordított a kormány hazai forrásból.

A gazdaság növekedéséhez szükséges beruházások egyik alapvető feltétele, hogy legyen egy hely, ahová a beruházók szívesen érkeznek, továbbá olyan ipari parkok, melyek infrastrukturális ellátottsága nem csak lokális és regionális, de országhatáron is átnyúló. Debrecen egy ilyen hely

 – fogalmazott a helyettes államtitkár. Elmondta, a Debrecen belvárosát érintő csomópontfejlesztések közbeszerzései hamarosan lezárulnak, s megindulhat a Csigekert – Szabó Lőrinc, az Ótemető – Rakovszky csomópontjainak, valamint a Vezér utca felújításának a kivitelezése. Folyamatban van a Debrecen és Balmazújváros közötti vasútvonal villamosítása, illetve a Debreceni Nagyállomás indító-fogadó vágánycsoportjának fejlesztése is. Előkészítés, tervezés alatt állnak továbbá a 481-es, 471-es és a 47-es utak fejlesztései is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában