Helyi gazdaság

2024.03.15. 12:05

Olcsóbb elektromos autózást hozhat a CATL új megállapodása

Hosszabb élettartamú és olcsóbb akkumulátorokat fejlesztenek a Nióval közösen.

Haon.hu

Töltőre csatlakoztatott elektromos autó a debreceni Hatvan utcán

Forrás: Napló-archív

A Niónál egyszerű beszállítóból fejlesztési partnerré avanzsált a Contemporary Amperex Technology Co. Limited, azaz a Debrecenben gyárat építő CATL. A két kínai vállalat nagy teljesítményű és hosszabb élettartamú akkumulátorok közös fejlesztéséről szóló stratégiai megállapodást kötött csütörtökön Pekingben – számolt be a Világgazdaság. Mint írták, a cél, hogy az elektromos autók legdrágább, a teljes ár 40-50 százalékát is kitevő részegységét minél alacsonyabb költséggel tudják előállítani úgy, hogy eközben a cellák energiasűrűsége, s vele a tárolókapacitás is növekedjen.

A CATL standja a 2023 decemberében megtartott pekingi Nemzetközi Ellátásilánc-expón
A CATL standja a 2023 decemberében megtartott pekingi Nemzetközi Ellátásilánc-expón
Forrás: AFP / Jade Gao

Az együttműködés keretében a Nio és a CATL saját technológiáját próbálják összefésülni, csökkentendő az akkumulátorok úgynevezett „teljes életciklus” költségeit – mondta a lap szerint újságíróknak William Li, a Nio alapító-vezérigazgatója. Hozzátette, hogy el kellene érni, hogy az akkumulátorok élettartama, normális használhatósági ideje 8-10 év fölé nőjön, azaz közeledjen az autók átlagosan 15 évre tehető életciklusához.

Azt is megjegyzik, hogy a Nio saját tulajdonú akkumulátorcsere-állomásokat üzemeltet, amelyek percek alatt automatikusan kicserélik a lemerült telepeket feltöltöttekre. Ezeket az állomásokat 2022 ősze óta Biatorbágyon szerelik össze.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában