Szakképzés

2023.11.02. 14:00

Hankó Balázs: „Azon dolgozunk, hogy a szakképzésből az ötödik év elismerhető legyen az egyetemen”

Ma már tízből hat nyolcadik osztályos diák szakképzésbe jelentkezik, népszerű a duális képzés, minden idetelepülő céggel pedig új munkaerőigény is születik.

Szakál Adrienn

Az államtitkár szerint a növekvő érdeklődés első oka, hogy a szakma elsajátításától a munkavállalásig minden adott a fiatalok számára

Forrás: Kiss Annamarie

A duális és a szakképzésekről tanácskoztak Debrecenben október 30-án, hétfőn a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában. A találkozó előtt a Haon Hankó Balázs 
innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkárt kérdezte. – Magyarország élen jár a duális képzésben és szakképzésben, és büszkén mondhatjuk, hogy a magyar szakképzés Európa-bajnok – szögezte le először a politikus. Felidézte, hogy a közelmúltban a szakmák lengyelországi Európa-bajnokságán a honi fiatalok öt arany, egy ezüst és négy bronzérmet szereztek, informatikai rendszerüzemeltetésben pedig a legmagasabb pontszámot érték el. 

– Ahogyan a BMW debreceni képzési központjának hétfői átadóján is hallható volt, a két legfontosabb szakmában, informatikában aranyérmes, mechatronikában pedig bronzérmes a magyar csapat, ezek a szakmák pedig mind az ipar megújulást segítik. Éppen ezért kell az ipari együttműködésről, szakképzésről és egyetemi együttműködésről beszélnünk – mutatott rá. Hozzáfűzte, fontos célja a kormányzatnak az is, hogy a szakma és az érettségi után a legjobbaknak, akik technikusi képzésben vesznek részt, egyenes út vezessen az egyetemre. 

Azon dolgozunk, hogy az ötéves szakképzésből az ötödik év egy az egyben elismerhető legyen az egyetemen azoknak, akik jó képességgel és eredményekkel rendelkeznek, és szeretnének a mérnöki, informatikai vagy természettudományok területén továbbtanulni

 – jelentette ki. Úgy véli, ennek azért jó modellje Debrecen, mert iparilag erősödik, nagyon erős a szakképzése és a városnak olyan egyeteme van, ami megújított struktúrájával képes a versenyképességet, a gazdasági és térségi társadalmi igényt kielégíteni.

Továbbra is cél a térségi tartás

Hankó Balázst arról is kérdeztük, hogy azoknak a pályaválasztás előtt álló fiataloknak, akik a középiskolától a munkavállalásig egy régióban képzelik el a jövőjüket, érdemes-e középiskolai szinten szakmát tanulniuk. – Szakma és munkaerőpiac is válogatja, de alapvető elvünk a térségi tartás a szakképzésben és az egyetemeken egyaránt – mondta.

Megjegyezte, ma tízből hatan választanak szakképzést, egyes képzési centrumokban pedig az átlag már magasabb, mint a gimnáziumoknál, a diákok ösztöndíjat kapnak a tanulmányaik mellett, a duális képzésben munkabért, a szakmájukkal a kezükben pedig életindító ösztöndíjat.

debrecen, szakképzés, hankó balázs
Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár
Forrás: Kiss Annamarie

Elmondta, Debrecenhez hasonlóan azokon a területeken, ahol látszik, hogy a képzett, mester munkaerőre nagy igény van, a kapacitások bővítése szükséges. – Ehhez egyrészt infrastruktúra-fejlesztésre van szükség, többek között kollégiumi fejlesztésre, mivel a szakképzés bevonzása nagy területről történik. Hozzáfűzte, hogy a szakképzésben egyre több mindent működtetnek digitálisan, és a képzések jelentős része is már a gyárakban történik. 

A gyárakkal együttműködve a képzési központok olyan körülményeket szimulálnak, melyek később a mindennapokban segíti a beilleszkedést a munkában.

A digitalizáció útján

A napokban országszerte sikerrel zárultak le az őszi szakmai vizsgák, októberben 130 szakmában összesen 6655-en adtak számot tudásukról, közülük 6223-an már digitális formában.

A digitalizáció az államtitkár szerint nem csak a szakképzés iránt növekvő igényt hivatott kiszolgálni. 

Mindez időt, helyet és átstrukturálást tesz lehetővé, és mivel csökken az adminisztrációs teher, a diák és az oktatók is azokra a gyakorlatokra fókuszálhatnak, melyek a munkafolyamat megtapasztalásához szükségesek.

Hankó Balázs szerint ez azért is fontos, mert a szakképzés koncepciója a projektközpontúság, mellyel az ember nem önmagában, hanem csapatban dolgozik.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában