Körkép

2023.08.27. 07:00

Garázst keres Debrecenben? Mutatjuk, milyen áron találhat

Egyre nagyobb igény mutatkozik a kiadó és az eladó garázsok iránt.

Bekecs Sándor

Hamar gazdára találnak a garázsok Debrecenben

Forrás: Czinege Melinda

Szemmel látható, s tapasztalható, hogy egyre dinamikusabban fejlődik Debrecen, egyre többen döntenek úgy, hogy a cívisvárost választják új lakóhelyüknek, itt kezdenek el karriert építeni, családot alapítani. Szinte valamennyi szektor felpezsdült az utóbbi években. A lakáspiaci helyzettel korábban már több írásunkban foglalkoztunk:

Ezúttal viszont a debreceni garázspiacot mértük fel, ugyanis ezekre is egyre nagyobb az igény.  

Fodor Áron, a Debrecen House ügyvezető-tulajdonosa több mint tizenhárom éve foglalkozik ingatlanközvetítéssel. Meglátása szerint, egyre többen háztartásban fordul elő a nagyobb értékű autó, számos családnál pedig mindkét szülő rendelkezik gépjárművel, amit napi szinten használ munkája miatt, továbbá a garázsok iránti fokozott igényt generálhatja az is, hogy a betelepülő cégek többségénél előírás, hogy a munkatársak a céges autót zárt, védett helyen tárolják.

debrecen, garázs, árak, ingatlan
Fodor Áron, a Debrecen House ügyvezető-tulajdonosa
Forrás: Czinege Melinda

Az utóbbi években megnövekedett a kereslet az eladó vagy kiadó garázsok iránt. Jellemzően az őszi-téli időszakban mutatkozik e téren kiugrás, illetve a nagyobb viharokat követően döntenek úgy sokan, hogy jobb lenne védett helyen tárolni az autójukat

– tudtuk meg a szakembertől. Évtizedekkel ezelőtt az volt a trend, hogy például egy 80 lakásos társasházhoz csak minden tizedik lakáshoz alakítottak ki garázst. Azok környékén ma már lehetetlenség megállni, ezért a lakástulajdonosok keresik a kiadó vagy eladó helyeket, de olyanok is jelentkeznek, akiknek korábban meghúzták vagy feltörték az autóját.  

A debreceni piacon önálló-, illetve teremgarázsok között válogathatnak a leendő bérlők, vevők. Vannak, akik nem is autóikat, hanem bútorokat, egyéb használati tárgyakat tárolnak ezekben.

Jellemző például, hogy festő vállalkozó a környéken végzett munkái alatt egy bérelt garázsban tárolja az eszközeit. – Sok oldtimertulajdonossal találkozni, akik a hidegebb hónapokra keresnek helyet több millió forint értékű autócsodáiknak – jegyezte meg. Hozzátette, a teremgarázsokra egyre nagyobb a kereslet. Ez utóbbiakat jellemzően az újabb építésű ingatlanoknál, lakóparkoknál találhatjuk meg, mint a Dóczy Lakópark, a Bem tér környéke vagy a Párizsi udvar.

debrecen, garázs, árak, igatlan
A teremgarázsokra egyre nagyobb a kereslet a Dóczy Lakóparkban is
Forrás: Czinege Melinda

Már havi tizenötezerért is bérelhető

Fodor Áron elmondta, folyamatos a kereslet és a kínálat, a lakótelepi övezetekben szinte egy-két napon belül találni bérlőt, piaci áron eladható rövid időn belül egy garázs. Az árakat egyrészt a garázs típusa, másrészt pedig az elhelyezkedése befolyásolja, így például drágábbak az olyan önálló garázsok vagy beállók, melyek a belvárosban, fizetős övezetben vagy a lakótelepeken találhatóak.  

Debrecenben a teremgarázsok havi bérleti díja 15-25 ezer forint, míg az önálló garázsoké 20-30 ezer forint között mozog – ismertette az ingatlanközvetítő. 

Hozzátette, a bérbeadók jellemzően egyhavi kauciót kérnek, illetve a bérleti díjon felül a rezsiköltség is jellemző, mely például a beléptetőrendszer üzemeltetését fedezi. Az önálló garázsokban az autó mellett más értéket is lehet tárolni, így főleg ez indokolja a magasabb árát a beállókhoz képest. Ha valaki vásárolna, lemezgarázst akár 3 millió forinttól, míg önálló, falazott garázst 5-6 millió és 12-13 millió forint között vehet, de jellemzően 7-10 millió forintért kelnek el. A teremgarázsok árai 3,5 és 9 millió forint között vannak.  

Debrecen, garázs, ár, ingatlan
A lakótelepi övezetekben szinte egy-két napon belül találni bérlőt
Forrás: Czinege Melinda

– Az utóbbi években volt egy nagyobb társasházépítési hullám a városban. A Helyi Építési Szabályzat előírja, hogy lakásonként legalább egy garázs kialakítása kötelező. A fővárosban átlagban 1,5-2 garázs kialakítása kötelező. Ezen ingatlanok alatt vagy a szuterén szinten jellemzően teremgarázsokat építenek. Ha pedig csak autóbeálló épül, akkor egy külön tárolót is kötelező kialakítani – mondta Fodor Áron.  

A szerelőakna már elvesztette klasszikus létjogosultságát

Önálló garázsoknál jó, ha legalább 15 négyzetméter alapterületűek. A jelenlegi szabvány 2,7x5 méter, 250 centis nyílással. A régebbi építésű garázsok még olyan típusokhoz lettek méretezve, mint az 1200-as Lada vagy 120-as Skoda. Az ideális egyébként a 17-20 négyzetméter, mert abban elfér egyéb más is, mint például a szerszámkészlet, téli vagy nyári gumik, felnik, bicikli

 – sorolta Fodor Áron. 

Elmondta, a duplagarázsokból kevesebb van a piacon, de igény mutatkozik rájuk. A befektetők között is leginkább a 15-20 négyzetméteresek a keresettebbek. – Régen nem nagyon mozogtak a garázsárak, de az utóbbi években ez gyökeresen megváltozott. A befektetők szemszögéből nagy előny, hogy a lakásokkal ellentétben nincs akkora amortizáció, nem igényelnek nagyfokú felújítást, karbantartást – tette hozzá az ingatlanközvetítő. Felszereltséget tekintve pedig alapkövetelmény a világítás, illetve egyéb közművek. Előny a saját villanyóra és vízóra. A szerelőaknák mára már elvesztették létjogosultságukat, leginkább tárolásra használhatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában