Ingatlan

2023.07.30. 08:30

Ilyen lakbér várja a frissen felvett debreceni egyetemistákat

Hosszú távon további drágulásra lehet számítani a szakember szerint.

Haon.hu

Forrás: Napló-archív

Emelkedőn maradtak az albérletárak júniusban. z országos átlagos lakbérek 2,1 százalékkal nőttek havi összevetésben, Budapesten pedig 2,5 százalékos drágulás ment végbe. Éves összevetésben 14 és 15 százalékos volt az áremelkedés - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely ismerteti azt is, hogy a felvételi ponthatárok szerdai kihirdetése előtt mennyiért kínálták az kiadó lakásokat Budapesten és a nagy egyetemvárosokban.

A bérleti díjak egyelőre csökkentik az inflációt, de további drágulás jöhet

„A júniusi bérletidíj-emelkedésre számítani lehetett, ugyanis a tavaszi hónapok óta fokozatosan erősödik a kereslet az országos albérletpiacon. Sokan ugyanis a fokozatos áremelkedés miatt igyekeztek a nyári albérletpiaci szezon előtt keresni maguknak lakást. Emellett a drágulás miatt vannak bérlők, akik olcsóbb ingatlanba szeretnének költözni, ez a tényező szintén élénkítette a keresletet. A kínálat pedig ugyancsak bővülést mutatott az utóbbi hetekben, ami a szezonra való felkészülés egyértelmű jele” - idézi a közlemény Balogh Lászlót, az szakportál vezető gazdasági szakértőjét. Az árakról szólva hozzátette:

2023 eleje óta folyamatosan és dinamikusan emelkednek az albérletárak, ami éves szinten 14 százalékos országos és 15 százalékos budapesti bérletidíj-emelkedést jelent. Ugyanakkor reálértéken - az inflációs hatást is figyelembe véve - az országos lakbérek 9,1 százalékkal, a budapestiek 11 százalékkal elmaradtak a járvány előtti szinttől.

A szakértő szerint ez azt is jelenti, hogy a bérbeadók díjemelései nem tudtak lépést tartani az inflációval, ezért a bérleti díjaknak egyelőre inflációcsökkentő hatása volt a gazdaságra. „Hosszabb távon viszont pont emiatt további albérletár-drágulásra lehet számítani” - tette hozzá Balogh László.

Honnan indulnak az albérletárak a ponthatárhirdetés előtt?

Az portál adataiból az is kiderült, hogy a felvételi ponthatárok szerdai kihirdetése előtt - július végén - milyen átlagáron szerepeltek a kiadó lakások a kínálatban. Budapesten 240 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A legnagyobb választékkal rendelkező városrészeket, köztük a III., VIII., XI. és XIII. kerületet 220-250 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte. A legdrágább kerületek közé tartozik az I., a II. és az V. 300-368 ezer forinttal. A legolcsóbbak között van például a XVI., a XVII., a XXI. és a XXIII. kerület, ahol 145-165 ezer forintos átlagos lakbérrel találkozhatnak a bérlőjelöltek.

A legnagyobb egyetemvárosok közül Győrben 185 ezer, Veszprémben több mint 172 ezer, Debrecenben 170 ezer forint az átlag a mostani kínálatiot nézve. Ennél valamivel olcsóbb városnak számít Pécs és Szeged a maga 140 ezer és 135 ezer forintos átlagos bérleti díjával. Miskolcon pedig 100 ezer forintos összeggel várja a szezon indulását.

lakbér Debrecen ingatlan.com
Forrás: ingatlan.com

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában