Pont Ott Parti

2023.07.26. 19:56

Ezúttal mindenki magának drukkolt a DEAC-sportpályáján – fotókkal

Egyelőre takaréküzemmódban várakoznak a leendő egyetemisták a felvételi ponthatárokra a Teniszkében.

Szakál Adrienn

Eredményre váró fiatalok

Forrás: Molnár Péter

A debreceni Teniszke Sport és Egyetemi Klubban gyülekeztek szerdán azok a javarészt végzős fiatalok, akik valamelyik felsőoktatási intézmény szeptemberben induló képzésére jelentkeztek.

A Pont Ott Parti új debreceni helyszínén a bűvös 20 óra előtt, amikor is a sportpályán felállított ledfalon láthatóvá válnak a pontszámok, tapintható visszafogottsággal várakoztak a leendő egyetemisták és főiskolások. Bár a partihangulatról a Debreceni Egyetem ezúttal is gondoskodott, a legtöbben szemmel láthatóan inkább szárazon tartották a puskaport, hogy a nagy durranás az eredmények ismeretében még emlékezetesebb legyen.

Esélylatolgatás helyett többen, köztük Linda és Gábor is úgy döntöttek, nem borzolják tovább az egyébként is osztás-szorzással agyonmatekolt szürkeállományukat, hanem inkább a nemrég véget ért Campus Fesztivál vagy más nyári emlékek foszlányait osztották meg egymással. 

A Pont Ott Partit ma országos szinten megrendezik a felsőoktatási intézmények, de hogy a cívisvárosban hogyan fogadt a Teniszke csaknem kétszáz fiatalja az idei ponthatárokat, hamarosan frissülő cikkünkből kiderül.

Legalább egy év munkája a tét

Eszter és Melina pszichológus, Panni kereskedelem és marketing szakra jelentkezett, és szinte hallhatóan egyszerre vert a szívük, ahogy magukért és persze egymásért izgultak. – Egész évben ezért dolgoztunk – magyarázta Eszter, majd a szilveszteri visszaszámlálást is maga mögött hagyva bizakodó feszültségben vártak, míg Bartha Elek rektorhelyettes szólt a felvételizőkhöz. Mindenkinek azt kívánta, találja meg a számítását, és aki kedvező pontszámokat olvas majd a ledfalon, akár néhány kört is futhat örömében a DEAC-pályán.

Úgy is lett: ahogy a várva várt számsorok megjelentek a kivetítőn, úgy vette elő minden érdekelt a telefonját, mert itt bizony most néhány másodperc is sok türelmet kívánt, hogy melyik eszközön jelenik meg hamarabb a sorsdöntő pontszám. Örömkönnyek, hatalmas ölelkezések, sikítozások és lemondó melankólia – ebbe az érzelemvilágba öltözött a Teniszke fesztiváltérré alakított része, és mint a sorra fejekre kerülő papírkoronákból következtettünk, a legtöbben elégedetten hajtják éjjel álomra a fejüket.

A felvételi követelmények változásai a Debreceni Egyetem honlapja szerint a jelenleginél kedvezőbb szabályozásokat is tartalmaznak. Megszűnik például az adott szakra történő felvételhez szükséges minimumpontszám, és nem kötelező általános felvételi követelményként legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük az alap- és osztatlan képzésre jelentkezőknek. Szintén könnyíti a jelentkezők helyzetét, hogy az érettségi követelmények esetében az intézmény az emelt szintű vizsga helyett elfogadhat közép szintű vizsgát is. A pontszámítás alap- és osztatlan képzés, valamint felsőoktatási szakképzés esetén továbbra is 500 pontos rendszerben történik: a tanulmányi pontok: maximum 200 pontot, az érettségi pontok maximum 200 pontot, míg az intézményi pontok legfeljebb 100 pontot érnek.

Alább karonként megnézhetik, milyen számok kellettek idén a Debreceni Egyetemre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában